3 odpovede

Ako skladovať potraviny v chladničke a neochorieť

Chystáte sa zamraziť vašu úrodu na zimu? Alebo ste sa rozhodli urobiť všetko pre to, aby ste zmenili svoj životný štýl, takže sa chcete stravovať už ba zdravo? Doma ste preto začali variť len z toho najlepšieho. V obchode investujete do tých najkvalitnejších potravín, ale viete ich aj správne skladovať v chladničke, aby naozaj ostali aj najkvalitnejšie a najzdravšie?

Dalito.sk sa na to opýtalo odborníkov z Úradu verejného zdravotníctva SK. Rady zosumarizovala Jozefína Kaššová zo sekcia medzinárodných vzťahov a komunikácie Úrad verejného zdravotníctva SR.

Aká je správne nastavená teplota v chladničke, aby sa tam nemnožili mikroorganizmy a choroby?


Pri skladovaní  potravín v chladničke je potrebné dodržiavať pokyny dané výrobcom, ktoré sú uvedené na obale potraviny alebo na štítku pri potravine zabalenej v predajni. Rýchlo kaziace sa potraviny, napr. čerstvé mäso, mäkké mäsové výrobky, mliečne výroby, lahôdkárske a cukrárske výrobky a  hotové pokrmy, si pri skladovaní v chladničke vyžadujú nižšie chladiace teploty a  mali by sa uchovávať pri teplote nie viac ako 5 stupňov Celzia. Podľa toho je potrebné prispôsobiť nastavenie teploty v chladničke. Podobne sú stanovené,  napr. požiadavky na chladené sklady podľa vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania, kde sa v chladených skladoch  požaduje teplota chladenia 2 až 6 stupňov Celzia (§ 3 ods. 2 písm. c)).

Aká má byť nastavená teplota v mrazničke a ako dlho môžeme potraviny mraziť, aby ostali bezpečné?

Podľa vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania (§ 3 ods. 2 písm. d) ) pre mraziarenské sklady platí, že teplota má byť menej ako mínus 18 stupňov Celzia.  Vychádzajúc z uvedeného, pri zmrazovaní potravín v mrazničke by mala byť teplota nastavená tak, aby sa dosiahla teplota  mínus 18 stupňov Celzia v jadre (v strede) potraviny čo v najkratšom čase, na toto je možné použiť napr. funkciu rýchleho zmrazovania mrazničky.  Pri teplote  mínus 18 stupňov Celzia by mala byť potravina následne uchovávaná. Zmrazovať sa odporúča len potraviny, ktoré sú úplne čerstvé a potraviny, ktoré sme zakúpili v zmrazenom stave.  Zmrazené potraviny je potrebné v rozumnej dobe spotrebovať. V mrazničke potraviny vydržia 3-12 mesiacov, pričom si zachovajú svoju kvalitu. Ani v najkvalitnejších mrazničkách sa neodporúča uskladňovať potraviny dlhšie ako rok. Doba, počas ktorej zostanú potraviny kvalitné, sa líši podľa druhu potravín a možností  mrazničky. Hlboko zmrazené potraviny by sa mali spotrebovať do jedného roka, ale vhodné je spotrebovať ich aj skôr. Potraviny, ktoré obsahujú tuky sú citlivejšie ako iné druhy potravín. Napr. čerstvé tučné ryby, ako sú napr. makrely a slede nie je vhodné skladovať dlhšie ako 2 mesiace. Na dlhšie skladovanie je vhodné zmrazené filé z tresiek. Pri skladovaní potravín zakúpených v zmrazenom stave  je potrebné dodržiavať pokyny dané výrobcom a nepredlžovať skladovanie viac ako  je dátum trvanlivosti potraviny vyznačený na obale.

Ako často by sme chladničku mali umývať a najlepšie čím?

Umývanie chladničky závisí od typu chladničky a jej technologických funkcií vybavenia, a tiež od množstva a druhu skladovaných potravín. V prvom rade je potrebné orientovať sa návodom na použitie od výrobcu. Bežne je odporúčané čistenie raz za 3 týždne, po rozmrazení chladničky, umytie pitnou vodou s malým prídavkom napr. bežného detergentu na riad, následne umytie  2 až 3 krát čistou pitnou vodou.  Na odstránenie pachu je možné do posledného umývania  pitnou vodou pridať ocot, následné je potrebné chladničku vytrieť  do sucha čistou utierkou a nechať  ešte pár minút voľne vysušiť.

Pozor na potraviny, aj v chladničke. 5 zásad ako neochorieť




Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *