Veda

Láska nejde cez žalúdok (3. časť)

cukor nás zabíja

Stravovacie mýty a predsudky

Nepi vodu počas jedla! Je to mýtus, alebo fakt?

Pretrváva mýtus o tom, že nemáte piť vodu počas jedenia, lebo to nie je dobré pre trávenie. Ak vám to niekto vraví, nevšímajte si to, alebo mu to skúste vysvetliť.


Tento mýtus vznikol na základe domnienky, že voda rozriedi žalúdočné šťavy a tak sa nebudú v dostatočnej miere podieľať na rozkladaní potravy v žalúdku. Hovorilo sa i o tom, že pitie počas jedla spomalí vyprázdnenie žalúdka a spôsobí nafukovanie. Nič z toho však nie je pravdou. Pravdou je, že chvíľu po jedení a pití je žalúdočná šťava menej kyslá, ale následne vždy dôjde k produkcii potrebného množstva kyseliny, takže netreba mať obavy. Inými slovami, ak telo potrebuje ešte viac kyseliny, vytvorí si ho. Takisto existujú štúdie, ktoré ukázali, že pitie počas jedla neovplyvní rýchlosť vyprázdnenia žalúdočného obsahu. Naopak pitie počas jedenia pomáha už počas žutia a prehĺtania potravy, tým že zmäkčuje stravu a posúva ju dole pažerákom.

Je polievka naozaj dôležitá súčasť jedla?

Ja mám na to jednoznačnú odpoveď -áno je. Na otázku, prečo treba začať obed polievkou, sa nájdu aj vedecky podložené odpovede. Okrem toho, že polievka dokáže doslova „naštartovať“ tvorbu žalúdočných štiav a začať tak proces spracovania potravy v žalúdku, vedci ukázali, že konzumáciou málo energeticky hutnej polievky v rozličnej podobe (vývar, ako aj zeleninová polievka majú podobný efekt) na začiatku obeda, sa dokáže zredukovať následný príjem potravy, čo následne vedie aj k významnej redukcii celkového energetického príjmu počas celého obeda. Niektoré štúdie taktiež ukázali, že polievka vie viac zasýtiť ako iné formy jedla. Tento efekt sa pravdepodobne nedokáže „nahradiť“ pitím jedla počas jedenia.


Sladkosť po jedle?

Prečo máme chuť na sladké hneď po jedle? Ako je to možné? Odpoveď opäť nájdete aj v tom, že práve v črevách sa nachádza ten náš druhý mozog. Je zdravé jesť sladké po jedle? Túto otázku si kladie určite viacero z vás. Odpoveď je nasledovná.

Po zjedení jedla, je základnou funkciou tela jeho trávenie, ktoré samozrejme potrebuje aj energiu. Preto telo doslova baží po energetickom „klinci“, ktorý dostane vo forme cukru. Cukor je zdrojom rýchlej energie i keď mnohí budú namietať, že je aj zdrojom prázdnych kalórií bez nutričnej hodnoty a keďže nemá pre telo žiadnu funkciu, dochádza k jeho akumulácií v tukových bunkách a následne vedie k naberaniu na hmotnosti. Napriek tomu, je tradíciou v mnohých kultúrach zakončiť jedlo dobrým dezertom.


Cochrane kolaborácia pri prehľade 20 štúdií ukázala, že tí ktorí jedli 3-100 gramov tmavej čokolády alebo kakaový prášok každý deň, mali nižší krvný tlak. V ďalšej štúdií publikovanej v Neurology sa sledovali diétne zvyklosti u 37000 Švédov vo veku 45 až 79 rokov po dobu 10 rokov. Ukázalo sa, že tí, ktorí jedli čokoládu (62,9 gramu za týždeň) mali až o 17% menej náhlych cievnych mozgových príhod. Takže aj pre sladké platí nikdy nehovor nikdy, ale rozhodne ako vždy i tu platí hlavne s mierou.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *