Stĺpčeky

Nezabúdajte, od mája pracujú non-stop

Rada spoznávam nových ľudí. Rada spoznávam životné príbehy, ktoré mi aj zmenia názor na niečo, o čom som predtým nemala ani poňatia.  A tak sa aj v reštaurácii dozviem o čašníkovi/čke viac, ako mi ponúka ich jedálny lístok.

Najmä o ich ťažkej práci, ktorú som si kedysi vyskúšala ako brigádnička. Aj vďaka tomu viem, aká je náročná. A v našich končinách vysoko nezaplatená a nevďačná, keďže väčšina do reštaurácií vstupuje s tým, ja som hosť, kto je viac?!  

Vďaka mojej zvedavosti, či skôr záujmu a COVID-19 som zistila, ako mimoriadne zle až neférovo sú platení čašníci. Tušila som, že robia za minimálnu mzdu + prepitné, ale že mnohí ani za to, len tak nejako divne na ruku, že až tak zle, som naozaj nevedela. O 10% prepitnom ani nehovoriac, strašne vedia byť mnohí lakomí. Samozrejme, píšem o personáloch, ktoré svoju prácu robia s plným nasadením a úctou k hosťom.


Covid mnohých čašníkov pripravil o prácu. Zatvorené prevádzky vymenili za továrne či hypermarkety, aby aspoň ako tak dokázali zaplatiť šeky.  Čo s nimi bude ďalej nevedia ani v týchto dňoch, aj keď reštaurácie opäť otvorili. Veď na ako dlho?

A tak mnohí, ktorí robia krátky a dlhý týždeň, počas voľna ešte naďalej brigádujú inde, radšej pre istotu. Viete si to predstaviť? Tú vyčerpanosť? Že sa boja o budúcnosť, keďže nikto nevie ako sa bude pandémia vyvíjať ďalej. Boja sa, že keď reštaurácie opäť zatvoria alebo skrachujú, prídu ešte aj o brigádu. A tak, aby si nenašli iných, pokračujú v kolotoči aj po otvorení ich reštaurácii, na ktorý nastúpili ešte v máji, niektorí aj skôr.

Pracujem veľa, naozaj veľa, ale toto ma ohúrilo. Nesmierne mi bolo ľúto čašníčok, ktoré nezávisle od seba rozprávali svoje životné príbehy a opisovali strach z budúcnosti. Obe majú deti, ktoré živia.

Čo som tým chcela povedať? Že keď prídete v týchto časoch do reštaurácie, možno by ste si mohli spomenúť na tieto riadky, že vás obsluhujú ľudia, ktorí prežívajú neuveriteľnú neistotu. Mnohí z nich pracujú do vyčerpania, z reštaurácie do napr. továrne a opačne, aby odvrátili niečo, na čo vlastne nemajú vplyv a čoho sa nesmierne boja. Vlastnej budúcnosti. Vraj každý deň sledujú čísla testovaných a modlia sa aj tí, ktorí neveria. Tak asi len toľko, že nie vždy ten náš problém je ten najväčší na svete.

P.S. Keď platíte v reštaurácii v Nórsku, zabudnite na prepitné v hotovosti! Je to pre nich neprijateľná čierna ekonomika. Ak si chcete uctiť personál, dobre si pozrite účet na platobnom termináli. Ak tam nenájdete voľbu na TIP znamená to, že personál je platený tak, že prepitné neprijíma.  Ak tam taká voľba je, nerobte si hanbu a oprášte si matematiku. Naťukajte 10% z celkového účtu. Lebo tak je to nielen slušné, ale aj správne.


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *