„Ovca dojí pyskom“

Dalito.sk/ilustračné foto: pixabay.com - Ajale
DALITO -

Ovčiari poznajú veľmi dobre známe príslovie, ktoré vraví „ovca dojí pyskom“. Práve tieto slová sú pre Slovensko obrovskou výhodou. Totižto bohaté a rôznorodé zloženie bylín slovenských pasienkov majú priaznivý a preukázateľne značný vplyv na cenné zloženie ovčieho mlieka, z ktorého sa vyrába kvalitná bryndza. Nie je len chutná, ale aj zdraviu vysoko osožná. Patrí medzi naše syrové klenoty a nie nadarmo sa jej vraví aj slovenské biele zlato. Bryndza svojím priaznivým vplyvom na imunitný systém dokáže pomôcť aj pri prevencii v boji proti stále aktuálnej hrozbe pandémie koronavírusu. Agrorezort na jej konzumáciu apeluje aj v súvislosti s Medzinárodným dňom mlieka, ktorý si pripomíname.

Chov oviec na Slovensku prebieha od nepamäti tradičným spôsobom a to na pastve, kde dosahujú najlepšiu bilanciu zdravia, ako aj chuti ich produktov. Obzvlášť z májového mlieka je bryndza mimoriadne cenným pokladom. Jej konzumácia má totiž blahodarný vplyv na imunitný systém človeka. Je dokázané, že už jeden gram bryndze obsahuje viac ako miliardu živých probiotických kultúr viac ako dvadsiatich druhov baktérií mliečneho kvasenia. Tieto mimoriadne vlastnosti slovenskej bryndze na Slovensku sú spôsobené najmä botanickou pestrosťou pasienkov, ktoré sú podľa výskumov pestrejšie ako napríklad alpské pasienky. A práve v tom je čaro našej bryndze. Ovce, ktoré tieto pasienky spásajú v našej prírode, dokážu transformovať zložky pastvy do mlieka. Vďaka tomu sa bryndza zaraďuje medzi funkčné potraviny, čo znamená, že jej konzumácia má priaznivé účinky na ľudské zdravie. 

Rozhodne každý národ na svete má svoje národné špeciality, ktorými sa môže vo svete zviditeľňovať a je na ne hrdý. Zvláštnou kategóriu sú syry. Švajčiari sú hrdí na svoj ementál, Taliani na parmezán, Francúzi majú roquefort, my na Slovensku sme právom hrdí na bryndzu.

„Slovenská bryndza” má schválené chránené zemepisné označenie Európskou úniou a môže sa vyrábať iba z mlieka získaného na Slovensku. Klasická bryndza sa môže vyrábať aj zo zmesi ovčieho a kravského syra, je ale dobré vedieť, že musí obsahovať najmenej 50 % ovčieho hrudkového syra. Niektoré bryndze sú ocenené aj „Značkou kvality“. Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku vydáva aj certifikáciu s logom „Zlatá ovca – 100% ovčie“, ktorej účelom je zviditeľniť poctivých spracovateľov slovenskej bryndze.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR preto odporúča sledovať pôvod a zloženie bryndze, pridanú hodnotu predstavuje práve slovenská 100 %-ná ovčia bryndza, ktorej konzumácia by v našom jedálničku nemala chýbať. Na konzumáciu tohto syra, označovaného aj za biele zlato Agrorezort apeluje aj v súvislosti s Medzinárodným dňom mlieka, ktorý si práve dnes pripomíname. Jeho história sa datuje od roku 1957 a je pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie (IDF). Mlieko a mliečne výrobky totiž predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej výživy. Cieľom je poukázať a vyzdvihnúť ich biologicky významný obsah, mimoriadne nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí k tomu, aby mlieko zaradili do každodennej súčasti života.

Práve spomínaná bryndza chráni napríklad aj pred onkologickými ochoreniami a osteoporózou. Účinne bojuje proti civilizačným ochoreniam, ako sú atopický exém, alergická nádcha, astma, cukrovka či roztrúsená skleróza. Pri fermentácii ovčieho syra vzniká pravotočivá kyselina mliečna. Táto kyselina je pre črevo „požehnaním“. Choroboplodné baktérie nemajú rady kyslé prostredie. Pravotočivá kyselina mliečna tak bráni tomu, aby bolo hrubé črevo osídlené „zlými“ baktériami. Bryndza je bohatým zdrojom aminokyseliny glutamín, ktorá pomáha udržiavať hrubé črevo zdravé.

Preventívnou sa Bryndza osvedčila aj pri ochorení rakoviny hrubého čreva, tráviacich problémoch, ďalej alergických ochoreniach, ako aj pri posilňovaní imunity. Tento náš mimoriadny potravinový poklad sa môže pre svoj priaznivý účinok na zdravie hrubého čreva stať neoceniteľným pomocníkom pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo si udržať štíhlu líniu. Bryndza sa dá konzumovať na raňajky, obed či večeru. Vhodná je na prípravu tradičných jedál, ako sú halušky či pirohy, alebo sa dostala aj do populárnej pizze, či súčasťou zeleninovýchšalátov. Mimoriadnej obľube sa bryndza môže hrdiť ako súčasť nátierok, no výborná je aj na samostatné konzumovanie.

Bryndza svojím priaznivým vplyvom na imunitný systém dokáže celý rad dôležitých a blahodarných úloh. Napríklad aj pri prevencii v boji proti stále aktuálnej hrozbe pandémie koronavírusu. Jej konzumáciou môžete ochrániť seba isvojich blízkych. Agrorezort preto odporúča zvýšiť konzumáciu tejto prospešnej a dostupnej potraviny.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)