Poradňa

Pozor na potraviny, aj v chladničke. 5 zásad ako neochorieť

Dodržiavajte zásady pre bezpečnejšie potraviny nielen počas horúčav. Osvojte si zásady pre bezpečnejšie potraviny skôr, ako ochoriete alimentárnou nákazou. Rady pre Dalito .sk vypracovala Jozefína Kaššová, z komunikačného referátu sekcie medzinárodných vzťahov a komunikácie Úradu verejného zdravotníctva SR.

1.      Čistota

foto: Dalito.sk
  • Pred prípravou i počas prípravy jedál si umývajte ruky, rovnako aj po použití toalety
  • Dôkladne umývajte všetky plochy a zariadenia, ktoré pri varení používate
  • Ochráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami

2.      Oddeľovanie surovín


tatarák/foto: Dalito.sk
  • Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných  mikroorganizmov na ostatné potraviny počas prípravy jedál
  • Používajte zvlášť nože a pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené hotové jedlá
  • Hotové jedlá uskladňujte v obaloch, zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami

3.      Dôkladné varenie

foto: Dalito.sk
  • Potraviny varte dôkladne, najmä mäso, hydinu a morské živočíchy
  • Polievky a vývary priveďte do varu, skontrolujte, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia, pri mäsových jedlách má byť šťava číra, nie ružová
  • Uvarené jedlo dôkladne prihrievajte, aby ste dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov v strede jedla

4.      Bezpečné skladovanie

foto: Dalito.sk
  • Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako dve hodiny
  • Všetky uvarené a rýchlo skaze podliehajúce potraviny rýchlo schlaďte, napríklad  premiešaním v nádobe so studenou vodou a následne umiestnite v chladničke, najlepšie pod 5 stupňov Celzia
  • Hotové jedlá neskladujte ani v chladničke príliš dlho
  • Pred servírovaním udržujte jedlo horúce – má mať teplotu viac ako 60 stupňov Celzia
  • Potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, uprednostnite rozmrazovanie v chladničke

5.      Bezpečná voda a suroviny

foto: CK TUI ReiseCenter Slovensko
  • Používajte len pitnú  vodu
  • Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny
  • Uprednostnite potraviny vyrobené bezpečnými postupmi, napríklad pasterizované mlieko
  • Dôkladne umývajte pod tečúcou pitnou vodou ovocie a zeleninu
  • Nepoužívajte potraviny po uplynutí dátumu  trvanlivosti

Zabuchli ste si dvere alebo sa vám pokazila chladnička? Nemusíte volať zámočníka ani opravára!



Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *