Spektrum

RECEPT s príbehom: Lepšie rýchle cestoviny po záruke,  ako zabíjať čas v kuchyni

Priznám sa, sme rodina, ktorá takmer ani nevybaľuje kufre. Všetci sme vlastne stále na cestách. Rodinu (aj prácu) však milujem natoľko, že keď sa náhodou stretneme doma, vidí sa mi scestné, aby som čas, ktorý môžem stráviť s najbližšími, zabíjala v kuchyni. Takže radšej vybehneme niekde von alebo sa k nám otočí poslíček napríklad s pizzou.

Podľa toho vyzerajú aj zásoby v našej chladničke, kde stabilne nájdete najmä energetický nápoj, citróny, rosé, kyslé uhorky a horčicu prípadne majonézu s horčicou. Občas mlieko, smotanu, syr a v zásuvkách cestoviny. Ak sa náhodou z nejakého dôvodu musím zahrať, podľa spoločenského očakávania, na vzornú manželku a matku, tak z týchto základných potravín vždy niečo rýchlo ukuchtím.

V duchu pri tom nadávam na svojich predkov, ktorí odišli z Francúzska, kde je stravovanie v reštauráciách normou. Prečo som práve ja musela skončiť v krajine, kde ženy ako ja označujú za lenivé paničky z Bratislavy! Viete, také tie bac bac, ona doma nevarí!


RECEPT pre vyťažených

Ale späť k cestovinám. Nepatrím medzi fanúšikov, ktorí na internete sledujú všetky svetové trendy zdravého stravovania a tiež zdravotné hrozby, takže ak je syr náhodou už po záruke, „očistím“ ho, umyjem a šup s ním do hrnca. Pri konzumovaní nikto nič nezistí, teda aspoň u nás v rodine nie, a vždy som za šikovnú. A zatiaľ máme všetci dobré výsledky biochémie kvi.

ilustračné foto: Diana Ganajová

SUROVINY

Šľahačka,

pohár mlieka,

syry všetkých druhov, ktoré už nikto nechce,


hrsť čerstvej bazalky,

malá čili paprička,

ak sú, tak aj cherry paradajky,

cestoviny.

POSTUP

Do horúcej šľahačky s mliekom dáme rozvariť syry, po ktorých doma už ani pes neštekol. Od trojuholníkových syrov cez syrokrémy, tvrdé syry až po plesnivé. Ja ich vždy kupujem do zásoby, aby nám doma nechýbali, s nádejou, že raz príde deň, keď ich  konečne niekto začne konzumovať. Vždy však skončia na cestovinách. Syry nechám zovrieť. Tesne pred podávaním prihodím do horúcej omáčky veľkú hrsť čerstvej bazalky. Spolu s bazalkou prihodím aj zopár pokrájaných cherry paradajok s malou čili papričkou. Môže a nemusí byť. A hotovo. Uvarím cestoviny, no nesolím ich, lebo syry sú slané samé o sebe.

Uvarené cestoviny dám na tanier a polejem syrovou omáčkou. A opäť som za hviezdu.


PONAUČENIE

Lepšie rýchlo uvariť cestoviny zo syrov po záruke,  ako zabíjať čas v kuchyni

ilustračné foto: Peter Cigáň


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *