Recept po Číne: Vynikajúca teplá raňajková kaša
„To, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa naozaj nie je iba prázdna fráza. Je to fakt a má má aj svoju vedeckú podporu. Naše babičky ani netušia, aký kus vedeckých dôkazov šíria, ak na svoje vnúčatká pokrikujú, že majú jesť, lebo jedlo ráno je základ zdravia. A nenadarmo sa hovorí, že niekedy naozaj stačí sa riadiť tým, čo už roky poznáme a funguje. Ale ak k tomu vieme dať aj fakty a odraziť sa od vedy a dôkazoch, tak verím, že presvedčím aj večných oponentov „neraňajkovania,“ upozornil v článku Sú raňajky naozaj dôležité? vysoko rešpektovaný gastroenterológ Ladislav Kužela.
Spresnil päť dôvodov 5 DÔVODOV, PREČO JE PRE NÁŠ ORGANIZMUS DÔLEŽITÁ PRAVIDELNÁ STRAVA. V prvom rade si podľa neho treba si uvedomiť, že máme minimálne 5 dôvodov, ktoré nám vysvetľujú prečo je pravidelný príjem stravy tak dôležitý pre Vás organizmus.
- ENERGIA – organizmus potrebuje energiu a tú mu viete dodať iba formou pravidelnej stravy, bez energie nevieme fungovať
- VÝŽIVA – Pravidelná strava zabezpečí dosiahnutie dennej potreby výživných látok
- ROVNOVÁHA – pravidelná strava udržuje rovnomerné hladiny cukru v krvi
- SILA – pravidelná strava posilní váš metabolizmus a pomôže mu fungovať efektívne
- EXTRÉM – veľké prestávky medzi jedlami znamenajú veľký hlad, ktorý môže následne viesť k prejedaniu sa a aj priberaniu
Pochopila som až v Číne
Najesť sa ráno je prezieravé. To si hovorím už dlhé roky. Najmä ak neviem, kedy sa najbližšie dostanem pri celodennej naháňačke k jedlu. U mňa dlho bodujú raňajkové kaše. Ovsené vločky sú moje roky, asi aj preto, že sa dajú pripraviť na rôzny spôsob a neprejedia sa. Najprv som si kašu robila na studeno, vločky s ovocím, orieškami, jogurtom. Všetko sa zmenilo, keď som bola v Číne. Tam som najprv nechápala, že niekto si môže dať na raňajky teplú výživnú polievku. Potom som zas nechápala, prečo som na vynález povzbudenia metabolizmu a príjemného niekoľkohodinového zasýtenia neprišla skôr. Po návrate z Číny domov som polievku zmenila na teplú raňajkovú kašu. Teraz to striedam podľa chuti – studenú s jogurtom, teplú s mliekom alebo s vodou. Ak ma čaká náročný deň, vyhráva teplá.
Toto je moja obľúbená. Dá sa pripraviť aj dopredu a odložiť do chladničky. Ráno ju len zohrejete.
SUROVINY na 1 porciu
30 – 40 g ovsených vločiek, 20 – 30 g špaldových vločiek (podľa chutí akýchkoľvek), 1 šálka nakrájaných sliviek čerstvých alebo z mrazničky, 1/2 šálky sušených sliviek, 1 hrsť mandlí (celé alebo pomleté),1 ČL ľanových semienok (celé alebo pomleté), mlieko alebo voda,1 biely neochutený jogurt (nemusí byť)
POSTUP
1. Do malého hrnca som dala ovsené vločky, sušené slivky. Suším zo záhrady nakrájané na plátky. Mandle, zaliala vodou asi 2 centimetre nad vločky.
2. Do hlbokého taniera vsypala ľanové semienka, špaldové vločky. Čerstvé alebo cez noc v chladničke rozmrazené slivky. Mrazím čerstvé nakrájané bez kôstky zo záhrady. Pridala jogurt.
3. Z ovsených vločiek, sušených sliviek, mandlí a mlieka som uvarila kašu. Sušené slivky ju prirodzene osladia. Mandle sa napijú vody a ožijú, ostanú svieže. Takto sú nielen mandle, ale akékoľvek orechy lepšie stráviteľné.
4. Kašu vliala do taniera k špaldovým vločkám, ľanovému semienku, slivkám a jogurtu, zľahka premiešala. Hotovo!
5. To, čo dáte do taniera je studené, ovsená kaša po prevretí poriadne teplá. Premiešaním sa teplota vyrovná na takú, ktorá je dobrá pre žalúdok. Vy sa môžete pustiť do raňajok viac-menej bez čakania. Ovsená kaša je jemná, špaldové vločky príjemne chrumkavé. Takéto raňajky prehrejú, zasýtia a nezaťažia organizmus.
Dobre vedieť
Slivky a celé ľanové semienka podporia okrem iného prospešného pre organizmus trávenie a metabolizmus, pomleté ľanové sú výživnejšie. Vločky poskytnú vlákninu, vitamíny, bielkoviny spolu s jogurtom. Mandle zdravý tuk a minerály. Kaša zabezpečí akurátnu dávku energie. Vyhnete sa na niekoľko hodín hladu a vlčí, keď zjete snáď čokoľvek, vás obíde. S kašou v žalúdku vydržíte do obeda, prípadne dlhšie. Energia sa z nej uvoľňuje postupne.
Raňajkovú kašu môžete pripraviť z akýchkoľvek vločiek, orieškov, semienok, sušeného či čerstvého ovocia. Pre zmenu je dobre pridať voňavé korenie. Mletú vanilku, škoricu, kardamón. Okrem iného podporia trávenie. Ak máte pocit, že je kaša málo sladká, vmiešajte trochu medu. Žiada sa vám ešte viac sýtosti? Pomôže pridať do horúcej maslo. Kravské, rastlinné, orieškové. Pre sladký podtón je obľúbené najmä kešu alebo mandľové.
Autorka receptu: © Maja Kadlečíková, spisovateľka
(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu alebo aj dve)