Severná Morava s unikátom. Technotrasa je opäť väčšia a navyše európska

Dalito.sk/Dolné Vítkovice/foto: Moravian-Silesian Tourism
DALITO -

Technotrasa prepája unikátne miesta severnej Moravy a Sliezska, na ktorých vás čakajú výnimočné zážitky pripomínajúce výraznú technickú a remeselnú vyspelosť regiónu. Ich pôvab a svojbytný genius loci budete vnímať všetkými zmyslami. Technotrasa prináša pre nadchádzajúcu sezónu poriadnu nálož noviniek. Zaradila sa do Európskej cesty priemyselného dedičstva ERIH, ktorá je súčasťou Kultúrnych ciest Rady Európy. Technotrasa sa tiež rozrástla o štyri nové zastávky, medzi ktorými je napríklad aktuálna automobilka i novootvorené Múzeum nákladných automobilov.

Záujemcovia o exkurziu v nošovickom závode si svoje miesto môžu zarezervovať na webovej stránke Technotrasy. Prehliadky sú zadarmo, za prijateľných epidemických podmienok sa konajú každý utorok a dva piatky v mesiaci.

Kto by sa nechcel aspoň na chvíľu ocitnúť v sci-fi filme? Presne tak si návštevníci, ktorí si zarezervujú miesto na prehliadku, budú cítiť. Nezabudnuteľný zážitok si z exkurzie odnesú nielen milovníci techniky. To množstvo robotov a strojov jednoducho ohromí každého,“ pozval na prehliadku automobilky Petr Koudela s tým, že Technotrasa má aj ďalších nových partnerov.

Okrem nošovickej automobilky je od začiatku tohto roku novo na mape Technotrasy tiež Raabova štôlňa v Zálužnom, ktorá je spolu s Flascharovou baňou už druhou bridlicovou baňou na chodníku. Obaja patria do Krajiny břidlice, ktorá novo nesie status národného geoparku. Do zaniknutého sveta ručnej výroby potom návštevníkov zavedie Centrum tradičných technológií v Příbore. Súčasťou Technotrasy sa stala aj horúca novinka minulého roka – Múzeum nákladných automobilov v Kopřivnici. Návštevníkov tatrováckej expozície určite za srdce chytí automobil, s ktorým vyhral nedávno zosnulý Karel Loprais legendárny závod Rallye Dakar.

To, že je Technotrasa skutočne kvalitným produktom cestovného ruchu, dokazuje fakt, že sa pred pár dňami stala členom ERIH – Európskej cesty priemyselného dedičstva. Tá je súčasťou Kultúrnych ciest Rady Európy.

ERIH

ERIH – Európska cesta priemyselného dedičstva je turistická trasa, ktorá je súčasťou Kultúrnych ciest Rady Európy. Vznikla v roku 1999 a k dnešku eviduje vyše 2100 lokalít vo všetkých 47 krajinách v Európe. Zoznamuje s historicky najdôležitejšími a pre návštevníkov najatraktívnejšími priemyselnými zaujímavosťami.

Technotrasa

Od roku 2012 prepája výnimočné technické atraktivity v Moravskosliezskom kraji, aktuálne je jej súčasťou 35 subjektov. Technotrasa bola predvlani ocenená na celoštátnej Veľkej cene cestovného ruchu ako najlepší turistický produkt. Prehľadne ponúka tipy na výlety, výletníci sa môžu zapojiť do motivačného programu Technotrasa Card a body získané na výletoch vymieňať za hodnotné darčeky.

Automobilový závod

Vysokokapacitný závod HMMC s technicky vyspelým výrobným zariadením začal v Nošoviciach výrobu v novembri 2008. Doteraz bolo v závode vyrobených približne 3,7 milióna áut. So svojimi viac ako 3100 zamestnancami disponuje kapacitou výroby až 1400 vozidiel denne a viac ako 300 tisíc automobilov ročne. Automobily sa predávajú vo viac ako 70 krajinách na piatich kontinentoch.

Múzeum nákladných automobilov TATRA

Automobil, s ktorým Karel Loprais vyhral Rallye Dakar, vozidlo, v ktorom cestovatelia Žigmund a Hanzelka prešli svet či legendárna “drtikolka”. To sú len čriepky z interaktívnej expozície mapujúcej výrobu kopřivnickej Tatry – jednej z najstarších automobiliek na svete – od jej počiatkov až po súčasnosť.

Milovníkov modernej technológie poteší fakt, že je výstava doplnená o rozšírenú realitu, takže inteligentné mobily so sebou!

Tešiť sa môžete aj na komentované prehliadky expozície, z ktorých niektoré budú pripravené špeciálne pre rodiny s deťmi – jeden sprievodca expozíciou prevedie dospelých, druhý predstaví Tatru najmenším návštevníkom. Aj tí si však múzeum, ktoré vzniklo v priestoroch bývalej zlievarne postavenej medzi rokmi 1910 a 1911, užijú aj bez sprievodcu – vyskúšať si tu môžu napríklad štartovanie motora kľukou, listové odpruženie alebo ako sa jazdilo po štetových cestách.

POJEZ. NOVINKA SPÁJA MORAVSKOSLIEZSKU GASTROSCÉNU

V kraji vzniká špeciálny program na podporu gastroturistiky. Projekt Pojez prepojí osvedčené gastroslužby v regióne a turistov bude lákať na zážitky spojené s dobrým jedlom a nápojmi. Súčasťou Pojezu budú festivaly, workshopy. V pláne je aj aplikácia, vďaka ktorej si záujemcovia budú môcť ľahko vyhľadať podniky vo svojom okolí. Do programu sa môžu zapojiť reštaurácie, kaviarne, lokálne farmy aj obchody s potravinami v celom regióne.​

Pojez je celoročná aktivita, ktorá bude podporovať gastroturistiku v Moravskosliezskom kraji. „Vďaka Pojezu spojíme všetko dobré, čo náš kraj ponúka. Už v minulosti sa tu objavil nápad podporovať regionálnu gastronómiu. Jednalo sa o projekt Jak šmakuje Moravskoslezsko. Ale tentoraz chceme tento pôvodný nápad rozšíriť, pojať inak a vytvoriť úspešný brand. Teraz aktívnejšie zapojíme samotných podnikateľov, ktorí nám pomôžu propagovať gastro v kraji. Vznikne mapa fungujúcich podnikov a v pláne je aj aplikácia, ktorá ľuďom zobrazí farmy, trhy, reštaurácie a kaviarne v ich okolí. Kvalitnú gastronómiu budeme prezentovať aj na špeciálnych festivaloch. Pilotný Pojez fest sa bude konať už 14. mája v Dolných Vítkoviciach,“ popísal konateľ MS Tourism Petr Koudela s tým, že Pojez vzniká na podobnom princípe ako už fungujúci projekt Technotrasa. „Technotrasa propaguje technické pamiatky v našom regióne a Pojez staviame na rovnakom pôdoryse, len so zameraním na partnerov z oblasti gastra,“ doplnil Petr Koudela.

Celoročne bude Pojez organizovať množstvo podujatí. „Pre verejnosť budú veľmi zaujímavé gastrofestivaly s kultúrnym presahom. Vytvoríme vlastné gastro mestečko, s ktorým budeme organizovať podujatia na rôznych miestach kraja. Jadro budú tvoriť partneri Pojezu a pozveme vždy aj lokálnych predajcov,“ povedal majiteľ siete kaviarní a zároveň manažér Pojezu Richard Mauler s tým, že prínosný bude Pojez aj pre podniky, ktoré sa do neho zapoja, v prípravnej fáze sa ich zapojilo zatiaľ deväť.

Chceme, aby sa podniky mohli ďalej rozvíjať, takže budeme organizovať kurzy s odborníkmi aj workshopy, na ktorých si partneri budú môcť odovzdávať svoje know-how. Vzdelávacie kulinárske lekcie a kurzy potom plánujeme organizovať aj pre širokú verejnosť,“ dodal Richard Mauler.

Termíny Pojez festov:

  • 14.5. 2022   POJEZ FEST DOV (pilotný)
  • 13.8. 2022   POJEZ FEST KARLOVA STUDÁNKA
  • 3.9. 2022     POJEZ FEST OSTRAVICE

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)