Naša rodina žije mimoriadne minimalisticky. Nevidím dôvod, prečo by som doma mala oprašovať napríklad štyri krémy na tvár alebo hlúposti, ku ktorým sa už nikdy nevrátim. Aj v skriniach máme len t…
Recepty
Pôvodný recept: Príprava púpavového medu podľa predkov. Za studena aj tepla
Púpavový med bol hitom domácností nielen počas socializmu. Mnohí si ho pripravujú dodnes, aj keď už všetci vieme, že okolo medu táto dobrota nešla ani náhodou. Napriek tomu nájdete množstvo článkov o&…
Recept pre chudobných: Vyprážaný karfiol bez oleja, vajec aj múky
Najprv sme žili dlho rýchlo, priveľmi rýchlo a veľmi dlho. A tomu sme prispôsobili aj našu kuchyňu. No a najnovšie veľmi draho. Až tak draho aj za naftu, energie i potraviny, že som si …
Recept: Lepší vyprážaný rezeň ste nejedli. Najlepší musíte v oleji vykúpať trikrát
Kto by nemiloval vyprážaný rezeň v trojobale. V Českej republike snáď nenájdete rodinu, u ktorej by v nedeľu na stole chýbal. Ak všetky rezne nezjedia, do práce si vyprážané mäso n…
Recept: chutné pesto z petržlenovej vňate rovno z balkónu
Uprednostňujem vlastnú petržlenovú vňať, ktorú si úplne bez problémov vypestujem aj na balkóne. A ak zima nie je tuhá, mám ju čerstvú k dispozícii po celý rok. Je to dvojročná rastlina…
Jednoduchý recept: Avokádové maslo a rastlinka pre poslankyňu
Mám rada maslo. Čo rada, ja ho priam milujem! Zbožňujem chuť poctivého stuhnutého masla. Nemám rada rastlinné tuky, ani tie poctivé. Jednoducho maslo je maslo. Jeho chuť je výnimočná, dokonalá, nezame…
Tradičný recept z 19. storočia: Pravé bryndzové halušky
Najlepšie bryndzové halušky na svete robí môj otec. Možno je to tým, že pochádza zo stredného Slovenska. Mama sa mohla snažiť koľko chcela, časom aj prestala, nikdy ich neuvarila také chutné ako otec.…
Recept, ktorý sa dedí: Kysnutý čokoládový kvet
Víkend, to sú dni pečenia koláčov. Asi sa nebudeme dohadovať, že najlepšie sú z kysnutého cesta. A keďže cez víkend máme viac času, môžeme sa pohrať s postupom ako cesto zavinúť d…
Recept ako vitamínová bomba: Zapekaný ružičkový kel
Ak hovoríme o tom, že by sme v kuchyni mali preferovať sezónnu zeleninu, určite by sme najmä v zime nemali opomenúť ružičkový kel. Je skutočne kráľom zimnej zeleniny, nakoľko v záh…
Recept s francúzskou históriou: voňavý pomarančový džem
Francúzi sú labužníci, ktorí si jedlo najradšej vychutnávajú mimo domu. Vrátane raňajok. Pri každej návšteve ich republiky si vychutnávam jedinečnú vôňu domácich pekární. Čerstvé bagety či crois…