6 tipov ako si poradiť s „plynmi“ a milovať pritom strukoviny

Dalito.sk/ilustračné foto: pixabay.com - HomeMaker

Priatelia, často počúvam od svojich pacientov, že v úvode prechodu na čo najrozmanitejšiu rastlinnú stravu a najmä na stravu, ktorá obsahuje strukoviny, majú problém, pretože s pridávaním strukovín sa zvyšuje aj ich plynatosť. A tá dokáže významne znížiť kvalitu života.

Strukoviny, ako napr. fazuľa, hrach, šošovica a hrach, na jednej strane síce podporujú fermentáciu a tým pádom aj tvorbu oxidu uhličitého a vodíka – presne to spôsobuje plynatosť, ale na strane druhej podporujú tvorbu čo najzdravšieho črevného mikrobiómu.

Pre niektorých ľudí zavedenie väčšieho množstva strukovín do stravy, znamená vznik nepohodlia práve pre nadmernú plynatosť. Aby ste si vedeli vychutnať všetky zdravotné benefity strukovín, dovolil som si pre vás pripraviť nasledujúce tipy, ktoré vám pomôžu v boji s plynmi.

Mimochodom, práve strukoviny sú strava č. 1 obyvateľov tzv. modrých zón, teda oblastí, kde sa ľudia dožívajú najvyššieho veku pri najlepšom zdraví.

1. Tip ako poraziť plynatosť

Skúste iné typy výrobkov zo strukovín. Tofu, tempeh, humus – všetky sú vyrobené zo strukovín, no majú nižší obsah fermentovateľných sacharidov. Vyskúšajte tofu, tempeh a humus. Všetky sú vyrobené zo strukovín, ale majú nižší obsah fermentovateľných sacharidov.

2. Chce to trpezlivosť

Začnite pomaly. Na úvod stačí iba polievková lyžica fazule denne. Lyžicu fazule denne skúšajte aj niekoľkých týždňov, potom si dávku pomaly zvyšujte tak, aby váš tráviaci trakt a vaše črevné mikróby mali dostatočný čas sa prispôsobiť.

3. Pomocná ruka

Samozrejme ak sa dá vhodne pomôcť, prečo nie, pridanie niekoľkých kapsúl výživového doplnku, ktorý obsahuje enzým alfa-galaktozidázu, ktorý užijeme pred jedlom bohatým na strukoviny, môže niekedy významne pomôcť.

4. Namáčanie

Namáčanie a opláchnutie strukovín ideálne deň pred tým, ako ich idete variť, je veľmi starý, ale účinný tip, ako sa popasovať s plynatosťou. Namáčanie fazule, či šošovice a hrachu cez noc a následné opláchnutie pred varením pomáha  totiž znížiť fermentáciu.

5. Varenie

Asi vám nepoviem nič nové, ak budem odporúčať, že strukoviny dobre uvarte. Je to rovnako overené pravidlo, ktoré funguje. Presvedčte sa, že sú vaše strukoviny dobre prevarené. Je možné ich kúpiť už predvarené a pripravené na konzumáciu. Vysoké teploty používané v komerčných kuchyniach totiž rozkladajú fermentovateľné zložky.

6. Prestávka

Urobte si prestávku. Venujte svoj čas medzitým sústredeniu sa na inú zdravú stravu (napr. celozrnné produkty…), dožičte si spánok a cvičenie. Potom sa vráťte a znovu vyskúšajte strukoviny (samozrejme, keď sa budete cítiť pripravení) a pomocou vyššie uvedených návrhov ich znovu pridajte do vašej stravy.

Dúfam, že tento príspevok pomôže každému, kto sa snaží milovať strukoviny. A aké sú vaše najlepšie tipy proti plynatosti zo strukovín?

(Ak vás tento článok od odborníka zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)