Spektrum

Recept s príbehom pre gurmánov: Najlepší hroznový džem

U nás doma sa zaváracia sezóna nekončí vlastne nikdy. Zaváram nonstop. Raz som dokonca zavarila slovenskú rodnú zem a posielala ju na pamiatku do USA. Uznávam, divná „pochúťka“, ale išlo skôr o darček. Potešil.

Najčastejšie zaváram len tak, aby som si vyčistila hlavu. Tak som jedného dňa začala variť aj hroznový džem. Bolo to po poslednom fyzickom vinobraní v mojom živote. Mám rada tú atmosféru, fyzická práca mi je blízka, ale naposledy som po takom záhoráckom vinobraní bola PN dva týždne s horúčkami, zapálenými prieduškami a ešte aj seknutá. No čo vám poviem, 3v1. Bola som hotová. Skonštatovala som, že moja telesná schránka jednoducho už na takúto prácu nestačí, ale zasa, keď ma niekto pozve iba ochutnávať a rozveseľovať vinobranie, nikdy neodmietnem. A je mi úplne jedno, že za stolom vyzerám ako „panička z Bratislavy“.

Bernolákovo, burčiak/foto: Lenka Slaná

Naposledy som sa tak prejedla hrozna (nie prepila), že keď mi ho ešte aj zabalili, nemohla som sa na hrozno ani pozrieť. Keďže u nás doma potraviny nevyhadzujeme, povedala som si, že urobím z neho džem s ružovým vínom a keď sa mi vráti vzťah k hroznu, poteší.


Osobne holdujeme skôr džemu ako lekváru. Výrazné kúsky ovocia pocítiť v ústach… pochutím si na nich. Lekvárová konzistencia je možno viac pre deti, my jednoducho máme doma radi džem.

Nikdy z ničoho nevyberám malé jadierka, iba z citrusových plodov. Tomuto trendu celkom nerozumiem, keďže patríme medzi národy s vyššími počtami rakovín hrubého čreva. Neviem prečo, ale zdravý rozum mi hovorí, že ak je v džeme naozaj niečo zdravé, tak sú to práve jadierka, ktoré čistia črevá. Mnohí sa odvolávajú na zdravé domáce potraviny, ale vyberajú z nich jadierka. Neviem, nerozumiem tomu a vlastne ani nechcem, je mi to jedno. A možno sa raz na to spýtam nejakého vedca.

Takže, toto je môj vychýrený hroznový džem. Nič zložité a chutí vždy podľa toho, aké iné ovocie sa ešte nachádza v chladničke, alebo aká bylinka ešte rastie vonku. Raz je to kúsok ananásu, raz jablko, inokedy pomaranč, je to úplne jedno. A niekedy hroznový džem varím iba z hrozna, prípadne pridám bylinky. Naozaj, fantázii sa medze nekladú. Podľa mňa experimentovať treba vždy. V najhoršom sa poučíme, nie?   

SUROVINY

1 kg hrozna (biele či červené), 1 Gelfix 1:1, 700 g kryštálový cukor, 1 KL kyseliny citrónovej, pomaranč (nemusí byť), koriander, mäta alebo medovka (nemusí byť), 1 dcl ružového vína, menšie zaváracie poháre

POSTUP


1, Hrozno umyjem, nechám odkvapkať a odstopkujem. Jadierka nechám.

2, Každú bobuľu rozkrojím na  polovicu. Vložím do hrnca.

Príprava hroznovému džemu/foto: Dalito.sk

3, Pridám ošúpaný a nakrájaný pomaranč (bez veľkých kôstok), jednu stopku koriandra, mäty alebo medovky (tento krok môžete vynechať).

4, V malej miske si podľa návodu na obale pripravím balenie Gelfixu s cukrom, ktorý nasucho premiešam, aby sa spojili, zmes nasypem na hrozno s pomarančom  a dobre premiešam.

5, Zvýšim teplotu varného panelu. Za stáleho miešania privediem ovocie do varu. Nezľaknite sa, hrozno bude postupne púšťať šťavu, ovocie však nesmie prihorieť, vrieť maximálne minútu.

6, Postupne do hrnca vlejem ružové víno a nasypem kryštálový cukor a miešam ďalej. Nesmiete nič urýchliť a ani oklamať.  Opäť za stáleho miešania privediete do varu.

7, Na záver pridám kyselinu citrónovú a premiešam.


8, Varný panel znížim na najnižšiu teplotu a lekvár čo najrýchlejšie nalievam do umytých fliaš. Používam iba závitové. Asi na 10 minút ich otočím hore dnom. Neskôr obrátim a nechám ešte pod dekou poriadne sterilizovať do druhého dňa. A hotovo.

Hroznový džem s ružovým vínom hotovo/foto: dalito.sk

RADA

Fakt, neblbnite, nechajte tam tie hroznové kôstky, možno by sme boli prekvapení, že sú z celého džemu naozaj najzdravšie. Okrem toho, to, ako vám bude hroznový džem chutiť závisí aj od odrody hrozna.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *