Životný štýl

RECEPT s príbehom: Liečivý džem z čiernej bazy s IQ nad 130

džem z čiernej bazy

Už som si myslela, že to ani nestihnem, zrazu som si pri golfe všimla, že čierna baza je ešte stále obsiata liečivými plodmi. Pod ťarchou čierny guličiek sa strapce na kríkoch len tak ohýbali.

Opäť som na manžela cnostne zaklipkala očami. Najprv sa ozvalo jasné:  NIE! V žiadnom prípade! Keď však videl, ako mi pokazil pekne rozbehnutý víkend, podvolil sa. No nemiluj ho!

Večer sme pôvodne chceli opäť  aj trochu pracovať, pretože moje uzávierky na portáli a jeho obchodné analýzy, plány, tabuľky či fiškálny rok vo firme nepoznajú žiadne štátne sviatky, ale nakoniec sme sa zhodli, že to stihneme aj na druhý deň.


Sme partneri

A tak okamžite ako sme doma odložili golfové palice, manželovi som bag vymenila za plastové vedrá, do rúk dostal záhradné nožnice a vyštartoval na zber do lesa.

Ak by mal niekto pocit, že je pod „papučou“ tak sa veľmi mýli a možno by mal prehodnotiť vzťah k svojej polovičke. Vždy, keď to niekoho počujem povedať sa zamyslím, ako to asi vyzerá u neho doma…


IQ nad 130

U nás sa totiž na ženské a mužské práce nehráme. Veď sme partneri. Doma mám jednoducho normálneho chlapa, ktorý mi rád pomôže. Ako povedal, pre neho je to relax a pri spoločných „domácich“ prácach sa  často porozprávame ako málokedy. Sú to naše spoločné chvíle, ktoré máme radi obaja.

Manžel nie je veľmi manuálne zručný. Do rodinného domu by sme sa nasťahovať nemohli, ale na to ma upozornil ešte pred svadbou. Jasne mi povedal, že sa o nás postará a urobí pre nás čokoľvek, ale nech od neho nežiadam technické a iné stavebné či opravárske výkony, na ktoré mu jednoducho chýbajú bunky. Zato vybaví všetko ohľadom „papierov“ a čo je hlavné, nikdy nás nenechá v štichu.

Mám takmer dokonalého manžela. On síce tvrdí, že mu chýba genetická technická výbava, ja som však mala vážne podozrenie, že naopak, má hneď niekoľko kolies navyše. Dokonca som si to nechala potvrdiť aj na papier.  Po jednej bežnej manželskej hádke som mu ako pomstu vybavila narodeninový darček: testovanie jeho IQ. Výsledok iba potvrdil moje podozrenie a ďalšie ponaučenie do života. Nemôžete mať v chlapovi všetko, génia však áno! Takže áno, MENSA Slovensko mala z jeho výšky IQ obrovskú radosť, lebo nad 130 majú len dve percentá ľudí. A to ho testovali iba pár hodín potom, ako po oslave narodenín s kolegami trafil o piatej ráno domov. Keď darčekovú poukážku na testovanie IQ uvidel na stole, okamžite vytriezvel. Smejeme sa na tom dodnes.

Takže zberom plodov čiernej bazy si len vylepšoval to, čo mu vysoký intelekt potláča. Zručnosť. Manžel opäť nesklamal. Je síce pravda, že po návrate trochu nadával, ale iba trochu. Špinavý od šťavy bazy bol až za ušami.

Liečivý zázrak

Mimochodom, táto vzácna rastlina rastie tuším všade, okrem Lomnického štítu.

Liečebné účinky čiernej bazy poznali už naši predkovia. V knihe Magické rastliny Keltov autori uvádzajú, že kôra, plody, listy a kvety, každá časť tejto rastliny obsahuje silu a dobro, každá je plná požehnania. Vraj temné sily putujú cez konáriky a drevo do podzemia. Zrelé plody obsahujú okrem cukrov aj kyselinu jablčnú, triesloviny, pektín, v čerstvom stave vitamín C, v šupke a v semenách vitamín A a skupinu vitamínov B – B1, B2, B6, B12, tiež kyselinu panthotenovú.

A ešte pred receptom, len aby sa nezabudlo! Milujem svojho manžela, aj keby čiernu bazu nezbieral!

SUROVINY

8l vedro plodov čiernej bazy, 1kg kryštálového cukru, kyselina citrónová, božská trpezlivosť, veľa voľného času, milujúci manžel

POSTUP:

Bazu očistíme od stopiek a listov. Umyjeme v sitku pod tečúcou vodou. Až keď uschne , postupne ju sypeme do hrncov a prekladáme cukrom. Hrubšia vrstva plodov a menšia cukru. Začneme čiernou bazou a končíme cukrom. Prikryjeme a necháme stáť najmenej do druhého dňa, najviac 24 hodín. Baza krásne pustí šťavu.

Prekladaná čierna baza s cukrom/foto: Dalito.sk

V hrnci zmes premiešame a na strednom ohni privedieme do varu. Často miešame. Mám elektrický sporák, zohrievam to postupne na 6. stupni z 9. . Keď zmes zovrie, teplotu znížim 4. stupeň a občas premiešavam. Baza aj cukor pustia šťavu, celý čas dávam pozor, aby zmes neprihorela.

Zmes postupne odoberám na vedľajšiu širšiu panvicu, ktorú zohrievam na strednom stupni. Na panvici nechám prejsť varom a zmes miešam dovtedy, kým nezhustne. Keď stredom panvice prejdete vareškou, na dne sa musí vytvoriť akási pomyslená čiara. Pridám štipku kyseliny citrónovej, zľahka premiešam a postupne napĺňam do fliaš.

foto: Dalito.sk

Okamžite zatváram a fľaše obrátim na vrchnák na 10 minút. Po tomto čase sa naštartuje sterilizácia. Fľaše obrátim, zabalím do deky do druhého dňa, aby som sterilizáciu dokonala.

ODPORÚČANIA:

Pasírovať čiernu bazu, aby džem neobsahoval jadierka, neodporúčam. Džem pripravíte o významné vitamíny. A čo vám poviem, jadierka urobia svoje aj v hrubom čreve.

Na čiernu bazu sa bez rukavíc a starého oblečenie ani nevyberte. Aj vedrá vám odporúčam také, za ktorými vám nebude ľúto. Už nikdy totiž nebudú mať pôvodnú farbu. A pozor! Bazu zbavujte stopiek iba v rukaviciach a mimo bytu. Nielen preto, aby ste si ho nezašpinili, ale spoločnosť vám bude robiť aj množstvo hmyzu a chrobákov, ktoré by sa inak mohli v byte udomácniť.

Pri varení si dávajte pozor, aby ste každý hrniec miešali a obhospodarovali „vlastnou“ varechou a naberačkou. Inak by sa vám mohlo stať, že sa vám s láskou uvarený džem rýchlo pokazí.

A nič neurýchľujte, všetko potrebuje svoj čas. Za netrpezlivosť vás džem potrestá pokazenou fľašou. A pri tak vzácnej medicíne je to naozaj veľká škoda. Chrípková sezóna je totiž  čoskoro tu.

Môže vás zaujať:

RECEPT s príbehom: Slivková nutela, BOMBA. Vraj najlepšia na svete


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *