RECEPT s príbehom: Slivková nutela, BOMBA. Vraj najlepšia na svete

Dalito.sk/foto: Dalito.sk

Kým som nezaložila portál Dalito.sk, kamaráti jej mali koľko, čo im hrdlo ráčilo. Potom som už na jej varenie nemala čas. Aj titulná fotografia (na fotografii nie sú všetky slivky) je dôkazom, že naposledy som už túto jedinečnú pochúťku varila niekde medzi prácou s notebookom a mojimi školeniami o komunikácii s médiami. Verím ale, že raz sa k tejto jedinečnej dobrote ešte vrátim, pretože dodnes mi to priatelia vyčítajú. Vraj som ich nechala v štichu. 

Odkedy ju vraj jedli, už žiadnu inú nechcú.  Naozaj bola výborná a jedinečná. Vskutku lepšia ako originál, aj keď ani na ten nedám dopustiť. Ale domáca, podľa môjho receptu, je BOMBA! Naozaj, dokonca raz som ju musela priniesť aj ako cenu na golfový turnaj v Dunakiliti.

Slivková nutela je jednoducho BOMBA! A to doslova. Okrem chuti to totiž u nás doma pri jej varení vyzeralo ako na bojisku. Ale to som celá ja. Pri varení dokážem z mojej dokonalej kuchyne urobiť totálne šrotovisko so skládkou na odpadky.

Potom to však milujem postupne odpratávať a dávať do pôvodného stavu. Pekne postupne. Princíp upratovania mám naozaj prepracovaný do dokonalosti. No, každý má nejakú úchylku. Ja napríklad aj túto, inak ich mám ďaleko viac…

Manžel mi raz s láskou, ako to iba on vie, doniesol domov toľko sliviek, že som sa od sporáku nepohla niekoľko dní. Vraj mi ich s láskou posiela suseda, ktorú som niekoľkokrát počas varenia prekliala a ani jej nedokázala poslať sms, ako „veľmi pekne jej ďakujem“.

Raz som varila slivkový džem, raz klasický, raz s mätou, raz s medovkou či kakaom. Sliviek stále neubúdalo.

Napadlo mi, že by som ešte mohla uvariť nutelu . A poviem vám, že som po jej dovarení ostala na seba naozaj hrdá a samovoľne som sa vyhlásila za majsterku spracovateľskej sezóny na ulici. Priatelia s tým už iba dodatočne súhlasili a nakoniec ma pripravili aj o poslednú fľašu.

SUROVINY:

4-5 kg sladkých mäkkých sliviek

cca kg kryštálového cukru

300g holandské kakao

1 čokoláda na varenie

1x škoricový cukor

3x vanilínový cukor

300g mletých lieskových orechov

väčší hrnček celých vlašských orechov

POSTUP:

Umyté , ale vysušené slivky  odkôstkujeme a postupne prekladáme do hrnca: systémom slivky na dno, cukor, slivky, cukor, až skončíme cukrom a prikryté odložíme do ďalšieho dňa. Ovocie pustí šťavu, ktorú varením postupne odstránime.

Takže, na miernom ohni varíme aj hodinu tak, aby sa nám zmes nepripálila. POZOR! A to sa teda dokáže veľmi rýchlo, takže naozaj treba dávať veľký pozor.

foto: Dalito.sk

Na záver dobre rozmixujeme ponorným mixérom a necháme krátko prejsť varom.  Teplotu stiahneme na minimum. Pridáme vanilínový a škoricový cukor, čokoládu polámanú na kocky, kakao a orechy.

Dobre premiešame a odstavíme do ďalšieho dňa, aby zmes prešla všetkými chuťami a vôňami. Musia sa pospájať.

Na druhý deň opäť za stáleho miešania na strednom ohni privedieme do takmer varu, ale iba takmer a neustále na malom ohni prihrievame a miešame. Aj keď to znie neuveriteľne, zároveň na vedľajšom ohrievači na vyššom stupni si zohrejem najširšiu panvicu akú máme a postupne naberačkou prelejeme nutelu z hrnca na panvicu, par naberačiek. Zmes na panvici privedieme do varu, stále miešame, až kým nie je nutela dostatočne tuhá, ale nesmieme ju pripáliť!

Ešte horúce dáme do pohárov, ktoré na desať minút postavíme otočené na vrchnák, aby sme pohár sterilizovali. Opäť otočíme a už iba šup na noc pod deku.

Po štyroch dňoch máme domácu nutelu hotovú. 🙂 🙂 🙂  Ale stojí to za to.

RADA:

  1. Domácu nutelu môžeme v podstate uvariť z čohokoľvek, nielen sliviek. Varila som ju aj z jabĺk, je rovnako fantastická. Miesto škorice som však pridala perníkové korenie. Záleží len na našej kreativite a trpezlivosti. Dokonca aj s čili bola fantastická.

    foto: Dalito.sk

  2. Výhodou tohto zdĺhavejšieho receptu je, že niekoľko dní nebudete doma potrebovať vonné sviečky, tak vám bude celý byt voňať po čokoláde, orechoch, škorici, slivkách, jablkách… A ak ju niekomu darujete, bude vám ruky bozkávať.

(Ak vás tento článok zaujal, jeho autorovi alebo redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať:

RECEPT s príbehom: Pečený čaj – „Cica, veď ho nemusíš „zožrať“ na posedenie!“