Záhrada

Ako na balkóne vypestovať dokonalé kari

Možno budete prekvapení, ale je to také jednoduché, až je to podozrivé. Ale to je tak asi všetko. Netreba za tým nič hľadať, len mimoriadne nenáročnú bylinku kari (slamiha talianska), ktorá rozvonia vašu kuchyňu tak, až vám budú susedia klopať na dvere.

Kari je už v záhrade neprehliadnuteľné nielen výnimočnou modrostriebornou farbou, ale aj sýtymi žltými kvetmi, ktoré kvitnú do neskorého leta. Táto vzácna stredomorská bylinka je však natoľko nenáročná, že dokáže oživiť každý suchý, slnečný záhon, ktorý trpí prudkými, letnými, slnečnými lúčmi. Nielenže vonia rovnako ako curry korenie, kvety sú po usušení vhodné aj do výzdoby ikebán alebo v skrini ochránia vaše šatstvo pred nepríjemnými moľami.

Kari (slamiha talianska) je mimoriadne obľúbená bylinka na Blízkom Východe,  ktorá pestovaním pripomína levanduľu a tak je mimoriadne vhodná aj na pestovanie nielen na horúcich balkónoch a terasách. Jej úzke strieborné listy vytvárajú kríky a dostať ich kúpiť aj vo forme stromčekov. Stačí, ak jemne prejdete rukou po listnatých vetvičkách a okamžite zacítite jedinečnú vôňu kari, ktorú ľahko prenesiete pri varení aj do vašej kuchyne.


Falošné kari

Samozrejme, nejde o pravé kari, aj keď ho v chuti aj vôni výrazne dobieha.

„Ani neviem, prečo som  z kari doteraz vlastne nikdy nič neuvaril. Vždy som túto rastlinku v záhrade len ovoniaval. Veď pravé kari je zmes korenia v Indii, ktoré s touto rastlinkou nemá vlastne nič spoločné, ale faktom je, že vonia veľmi podobne. Pravé kari je predsa zmes rôznych korení, ktorých základ tvorí kurkuma, ktorá spôsobuje aj pravú oranžovo-tehlovú farbu jedla. Pravé kari tvorí 6 až 12 rôznych namiešaných bylín a je to jedna jedna obrovská veda. Ale je pravda, že falošné kari vonia a chutí veľmi podobne,“ zasmeje sa sympatický záhradný expert Petr Pudil, ktorý v Južnej Amerike študoval exotické rastliny niekoľko mesiacov. 


Koreniny v Maroku-Chefchaouen/foto: Lucia Žatková

Kari ako rozmarín

Korenistú vôňu vyvoláte tak, že slamihu budete pri varení používať ako rozmarín, ktorý je na priame konzumovanie rovnako výrazný ako slamiha. Teda, najvhodnejšie je, ak pri varení použijete rovnaký princíp ako pri rozmaríne a  napríklad mäso alebo zemiaky budete variť s celou vetvičkou. Celé vetvičky sa používajú aj pri grilovaní, do ryže alebo pri varení polievky. Ak máte radi horkasté jedlá, potom vám odporúčam do vetvičky aj zahryznúť. Ak nie, radšej by som to nerobila.

Mladá slamiha talianska (kari) medzi polievkovými bylinkami/foto: Dalito.sk

Miesto a voda


Suchomilné kari obľubuje suché a slnečné miesta a nedostatok vody mu neprekáža. Preto sa vôbec nemusíte báť, že keď v lete odídete na dovolenku, že vám vyschne. Naopak, po návrate ju nájdete ešte krajšiu ako pred odchodom. Bylinka sa vám najviac odvďačí vtedy, keď si ju prestanete všímať. Na to, že potrebuje konečne poliať vás včas upozorní dopredu miernym zvädnutím končekov vetvičiek. Kari je bylinka, ktorá je naopak citlivá na prílišné polievanie. Korene by začali hniť a rastlinka by postupne začala odumierať. To, kedy ju polejete záleží len od toho, ako bude vysychať. „Kari by som polieval o niečo menej ako levanduľu. Ak si bude rastlinka vyžadovať poliať, určite to na nej uvidíte,“ upozornil odborník.

Pôda

„Stačí ju posadiť do priestranného kvetináča s priepustnou alebo polopriepustnou, ale výživnou pôdou. To znamená, že voda sa v kvetináči nebude hromadiť a cez korienky bude len pretekať. Veľa slnka a priepustná a polopriepustná výživná pôda sú základné dve veci, ktoré keď splníme môžeme sa tešíť nielen na krásnu, ale aj voňavú krásu.  Kari nemusíme výrazne hnojiť. Stačí, ak tam dáme substrát, ktorý je bohatý na živiny, napríklad pre bylinky, ktorý je presne namiešaný podľa ich potrieb,“ vysvetľuje Petr Pudil, ktorý má bohaté skúsenosti s pestovaním exotických rastlín, ale aj veľkých stromov.


Rezanie

Aj pri bylinke kari platí, čím viac režete, tým viac posilňuje. Je to ako pri levanduli.  Odrezávajú sa celé vetvičky po drevo. Nerežeme ale až do dreva. Inak by mohla rastlinka celá vykapať. Rovnako ako levanduľa.

Mladá slamiha talianska (kari)/foto: Dalito.sk

Prezimovanie

Kari (slamiha) je nenáročná trvalka, ktorá znesie veľa.

„Čo ju však naozaj devastuje je silný mráz, preto by som neodporúčal ju v zime nechať na balkóne či terase bez toho, aby som ju neochránil nielen čečinou, ale aj nejakou látkou, aby v kvetináči nevymrzli korene. Najistejšie je, ak bylinku dáme do vnútra na svetlé mieste, pokojne niekde, kde je maximálne do -5 °C. V južnejších oblastiach prezimuje aj v záhone, ale určite by som ju chránil čečinou. Inak by som ju radšej pestoval v nádobe, aby som ju potom na zimu mohol preložiť na chránené miesto. Ak zariskujete, že kari necháte vonku, nespoliehal by som sa na to, že zimu prežije,“ vysvetľuje Petr Pudil.

Aj čaj

Kvety kari sa po vysušení používajú nielen do skrine proti moliam, ale aj na čaj. Údajne majú močovopudné účinky.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *