Palacinky, ktoré prišli bez patentu o prvenstvo

dalito.sk/foto: Alžbeta Capková
DALITO -

Na skvelý marketingový ťah sa nachytalo aj dalito.sk. V Gundel kuchyni kraľoval šéfkuchár Gábor Merczi. O Gundel palacinkách vedel všetko. Napríklad i to, že palacinkové cesto síce vymyslel Károly Gundel, ale nedal si ho patentovať, a tak prvenstvo v tomto smere patrí Francúzom.

Slávnu budapeštiansku Gundel reštauráciu založil pred takmer 150 rokmi kuchár Johann Gundel. Jeho syn Károly, legendárny šéfkuchár a autor známych kuchárskych knižiek, preslávil podnik svojimi originálnymi receptami a povestnými palacinkami. Pochutnávali si na nich mnohé významné osobnosti. Teraz si túto dobrotu môžu hostia pripraviť aj sami. V zahraničí, a ojedinele i u nás, pripravujú vo vyberaných podnikoch jedlá priamo pred vami. Je však zriedkavosť, aby si mohli v luxusnej reštaurácii vyskúšať svoje kuchárske umenie samotní hostia. Skvelý marketingový ťah sme, samozrejme, využili aj my. V Gundel kuchyni kraľoval šéfkuchár Gábor Merczi. O Gundel palacinkách vedel všetko. Napríklad i to, že palacinkové cesto síce vymyslel Károly Gundel, ale nedal si ho patentovať, a tak prvenstvo v tomto smere patrí Francúzom. Šéfkuchár nám prezradil, že výnimočnosť Gundel palacinky je ukrytá v originálnej plnke.

Gábor mal už všetky suroviny prichystané. Palacinkové cesto sa ničím nelíši od toho, ktoré robíme doma – múka, vajíčka, mlieko, vanilkový cukor, trochu soli. Gábor palacinky piekol len na svojej starej panvici. Tvrdil, že na teflónovej strácajú chuť. Po upečení palaciniek sme sa pustili do prípravy výnimočnej plnky. Do vody dáme vanilkový cukor, počkáme, kým zovrie a vložíme hrozienka – musia prskať, vtedy získajú potrebnú mäkkosť. Potom pridáme citrónovú kôru, rum a škoricu. Opražíme pomleté orechy, ale pozor! – polovica orechov musí byť pomletá nahrubo a polovica najemno. Gábor pripomína, že práve vtedy získa plnka neopakovateľnú chuť. Palacinku naplníme, polejeme čokoládovou  polevou a posypme práškovým cukrom. Všetky jedlá v Gundel reštaurácii servírujú výlučne na drahom Zsolnai porceláne a so strieborným príborom. A aj keď náhodou orechový dezert nepatrí k vašim obľúbeným, Gundel palacinky v Gundel reštaurácii vyskúšajte. Garantujeme vám, že ich zjete do poslednej omrvinky.

Autorka Eva Koprena pracovala 17 rokov v STV/RTVS ako redaktorka, moderátorka, editorka a dramaturgička. Ako redaktorka zahraničného spravodajstva sa prioritne venovala najmä západnému Balkánu. Spolupracovala so spravodajskou stanicou CNN, pre ktorú pripravovala krátke publicistické reportáže o Slovensku. Je autorkou televízneho publicistického magazínu Slovensko v obrazoch. Venuje sa aj pedagogickej činnosti, externe prednáša audiovizuálnu tvorbu na VŠ.