Spektrum

Recept s príbehom: Bezlepková diéta má plusy aj mínusy

Osviežujúci (bez)lepkový tvarohovo-krupicový zákusok. Z každej strany počúvame, že lepok nie je in, a tak sa neraz stáva, že obľúbenosť bezlepkovej diéty stúpa aj medzi ľuďmi, ktorí neznášanlivosťou lepku (alebo celiakiou) netrpia.  Z lepku sa tak stal podobný diétny strašiak, akým boli kedysi tuk, cholesterol či sacharidy. Ak patríte medzi tých, ktorí sa domnievajú, že ak z jedálnička vyradia potraviny obsahujúce lepok, automaticky budú jesť zdravšie, ste na omyle.

Bezlepková diéta má svoje plusy aj mínusy. Nad trendmi v stravovaní sa usmieva aj uznávaný gastroenterológ Jarolím Šutka, ktorý upozorňuje, že zdravý človek má jesť normálne. „Vieme, že každý, kto prejde na bezlepkovú diétu, na začiatku z nej profituje. Napríklad ho nenafukuje. Ale pozor! Podľa výskumu sú v čreve určité baktérie, vírusy, kvasinky a podobne a spoločne si tam žijú v rovnováhe. Zistilo sa, že bez lepku skutočne na pol roka dôjde k zlepšeniu, ale potlačí sa aj určitá populácia baktérií, ktoré sú ovplyvňované lepkom. V čreve tak prerastie úplne iná populácia, ktorá o trištvrte roka bude robiť ešte väčšie ťažkosti.“

Recept, ktorý vám prinášame, je možné pripraviť v lepkovej aj bezlepkovej podobe. Stačí byť za sporákom len trochu kreatívny a nahradiť suroviny s lepkom za tie bez neho.


Suroviny na 16 porcií:

500g odtučneného tvarohu bez hrudiek

4 vajcia

5 polievkových lyžíc krupice (ľubovoľnej, napríklad pšeničnej/špaldovej ap.) – v našom recepte sme použili bezlepkovú kukuričnú krupicu, je však možné použiť aj ryžovú či inú bezlepkovú

1 hrnček mlieka (ľubovoľného) – v našom recepte sme použili rastlinné mandľové, ktoré neobsahuje laktózu ani kazeín

100g hrozienok alebo brusníc


4 polievkové lyžice medu prípadne iného sladidla

foto: Marcela Václavková Konrádová

Postup:

V miske spolu najskôr zmiešame krupicu a mlieko. Zmes necháme 10 minút odležať. Následne do zmesi vmiešame všetky zvyšné suroviny. Hrozienka/brusnice nie je potrebné vopred namáčať vo vode, nakoľko absorbujú mlieko z koláča a budú dobre šťavnaté aj bez toho. Cesto vylejeme do formy menšieho rozmeru a koláčik pečieme približne 40 až 50 minút pri 200 stupňoch Celzia dozlatista. Po upečení zákusok necháme vychladnúť, následne môžeme servírovať, prípadne ho tesne pred podávaním posypať cukrom.

Tip:

Zákusok chutí najlepšie po odležaní v chladničke. Želáme vám dobrú chuť. Dokonca nemusíte mať ani veľké výčitky svedomia, 1 porcia totiž  obsahuje iba 309 joulov (74 kalórií).

foto: Marcela Václavková Konrádová


Komentáre (2)
  1. Olga píše:

    Mohol by, prosím, ten pán gastroenterológ dať odkaz na spomínaný výskum? Pán doktor je citovaný opakovane na webe, ale nikde som nenašla žiaden link/citáciu/pubmed sťaby podklad jeho tvrdení.
    Snáď jeho slová o bez/lepku nie sú len “gut feeling”..?
    Ďakujem

    1. dalito dalito píše:

      Dobrý deň, pán doktor má kontakt na seba verejný na webe, určite vám rád osobne odpovie.

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *