Lacný recept starej mamy: Rezance s krupicou na slano aj sladko

Rezance s krupicou na slano/foto: Maja Kadlečíková
DALITO -

Za pár minút na stole – Rezance s krupicou alebo ako sa sýto do sýta najesť z ničoho

Rezance s krupicou na slano mi v detstve robila stará mama. Vždy, keď som si ich vypýtala, radšej sa uistila: A naozaj nechceš nič iné, len tie krupičné?” Odpoveď však bola vždy tá istá a jasná.

SUROVINY na 4 porcie

4 PL krupice (bežná krupica – krupicová múka, celozrnná krupica, detská krupica), 320 – 400 gramov cestovín (celozrnné sú sýtejšie), 4 PL masla alebo oleja, soľ

POSTUP

1. Do rýchlovarnej kanvice naberiem vodu a nechám zovrieť. Na panvici nasucho opečiem krupicu, ktorú osolím. Miešam vareškou, kým krupica nezačne orieškovo voňať. Vtedy panvicu vezmem z platničky. Zatiaľ mi zovrie voda.

2. Vodu prelejem do hrnca, osolím, vložím rezance alebo iné cestoviny. Ja mám rada špaldové celozrnné špagety. Vhodné sú akékoľvek cestoviny, ktoré vám chutia.

3. Uvarím domäkka, zlejem, trochu nechám odkvapkať. Môžete, nemusíte, prepláchnuť teplou vodou. Čiastočne odkvapkané cestoviny dám na panvicu s opečenou krupicou. Pridám maslo, prípadne olej. Horúce prikryjem pokrievkou.

4. Presuniem na horúcu vypnutú platničku, kde sa varila voda na cestoviny. Krupicu nechám spariť, maslo rozpustiť. Panvicou niekoľko krát potrasiem. Rezance sa tak lepšie obalia krupicou a rozpusteným maslom. Podľa potreby ešte prisolím. Je to neuveriteľné, ale to je všetko.

DOBRE VEDIEŤ

Výborne chutia s kyslou uhorkou, uhorkovým alebo hlávkovým šalátom. Krupicu môžete opražiť aj na oleji. Ušetríte čas a nemusíte už pridať maslo do hotovej. S maslom je však jemnejšia. Pri pražení na oleji musíte často miešať a krupicu nepripáliť. Rezance s krupicou chutia takisto na sladko. Stačí ak vynecháte soľ, namiesto nej pridať do hotových práškový cukor. Domáca špecialita je dať do stredu hustý slivkový lekvár. Môžete ho rozmiešať s trochou teplej vody a rezance poliať. Chutia aj s jablkami dusenými na masle s cukrom a mletou škoricou.  

Autorka: © Maja Kadlečíková, spisovateľka

(Pošlite nám váš domáci recept na redakcia@dalito.sk, ktorý vymeníme za knižnú novinku podľa vášho výberu, alebo ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)