Celoročný tip DALITO: Hlavné mesto labužníkov v Provensálsku, sladkostí

Dalito.sk/Kondenzované klementínky vo výrobni Florian v Gordes de Loup/foto: Confiseries Florian
LUCIA TOMEČKOVÁ -

Vstupujeme do dedinského domu v horách nad Francúzskou riviérou a máme pocit, akoby sa tu zastavil čas. Dostali sme sa tam autom od mora po tyrkysovej Francúzskej riviére po horských serpentínach. Za každou zákrutou sa nám vynoril pohľad, na ktorý sa nezabúda.

Po asi 30 kilometroch sa pred nami vynorilo nádherné horské maličké údolie nad dedinku Gordes de Loup, ktoré vás ohromí nielen svojim výnimočným umiestnením, ale aj vôňou cukru, mandaríniek a jazmínu. Stúpa z jednej z dvoch maličkých domácich filiálok slávneho cukrárstva Florian.

Francúzi vás s tradičnou úctou k histórii a turistom vítajú v jedinečnej výrobni svetoznámych cukroviniek vzácnymi kúskami starožitného provensálskeho dubového nábytku zo 17. a 18- storočia.  Spoločnosť Florián, ktorú preslávilo kondenzované ovocie, kvety a bylinky po celom svete si necháva záležať na tradícii a tak do dnešného dňa vyrába svoje sladkosti podľa rovnakej, rokmi overenej receptúry.

„ Spoločnosť bola založená v roku 1949.  Confiserie Florian v Gorges du Loup leží v úchvatnom prostredí pozdĺž brehu rieky Loup, v nižších kopcoch krásnej krajiny v okolí mestečka Grasse. Možno ste si vonku všimli vysoké piliere mostu, ktorý zničili počas druhej svetovej vojny a dodnes nie je opravený. Dýcha históriou a pripomína, aký ťažký život tu obyvatelia mali,“  hneď po vstupe do cukrárskej výrobne nás privíta sympatická sprievodkyňa Salene, ktorá turistov porozdeľuje do skupín podľa piatich svetových jazykov.

Medené miešačky

S úsmevom prikývne na moju otázku, či si môžem do výrobne zobrať aj fotoaparát, keďže ich recepty a výrobnú technológiu si dobre strážia.

Výrobňa Florian v Gordes de Loup/foto: Confiseries Florian

Vo výrobni nás vôňa cukroviniek ohromila. Miešali sa tu vône cukru, byliniek, kvetov a ovocia s pohľadom na pôvodné cukrárske stroje z dávnych pradávnych čias. Pekne vedľa seba spolupracovali s modernou technológiou, ktorá hotové výrobky uzatvárala do špeciálnych konzervačných nádob.

Už na prvý pohľad bolo jasné, že chuť, vôňa a vzhľad sú tu na prvom mieste.  Žiadna veľká výrobňa, masové pásy a tony cukríkov. Pekne mravčia práca domácich, na ktorých bolo vidieť, že svoju prácu milujú. Poctivo kontrolovali každý jeden cukrík, kondenzované ovocie, želé, či iné ovocie v cukre, ktoré sa pomaličky miešalo v nádherných medených miešačkách.

„ Kvalita našich výrobkov bola v roku 1972 ocenená  prestížnou cenou Coupe d’Or du Bon dnou Français, teda akýsi  „Zlatý pohár francúzskej dobrej chuti,“ pochválila sa sprievodkyňa.

„Povzbudení týmto úspechom a po zakúpení známej značky Florian sme otvorili aj  prevádzku Confiserie Florian v Nice. V roku 1974 rovno v prístave v  Starom meste . Kedysi bola pôvodným domovom bývalej Florian čokoládovne, v Nice veľmi obľúbenej. Oslavoval ju aj svetoznámy maliar Matissea. Nice je hlavné mesto labužníkov cukroviniek už od nepamäti,“ dodáva.

„ Prevádzku založili ešte v  19. storočí. Maliar Matissea sem chodil ako bežný zákazník. Často tu kotvili lode z Afriky, ktoré dovážali vyberané kakaové bôby, ktorých vôňa sa šírila celým mestom. Presne tá vôňa, ktorú máte teraz možnosť precítiť vy,“ vysvetľuje históriu firmy zamestnankyňa. Vôňa nám doslova liezla pod kožu. Každým krokom prehliadky ste mali pocit, že si ju vlastne ani nechcete pozrieť celú, ale rovno zabočiť do obchodu, kde úplne dobrovoľne miniete všetky peniaze vyčlenené na dovolenku.

Nič nie je nemožné

Obe výrobne, pri mori aj v horách,  majú rovnakého ducha príchute a špecialít. Nájdete tu kandizované klementínky  z Vence, či marhule, ananás, čerešne, broskyne, hrušky, slivky, melón…

A to všetko hneď vedľa kryštalizovaných kvetov, čokoládou poliatej pomarančovej kôry, kakaom pokrytých mandlí , kvetinových džemov, citrusových marmelád a množstva ďalších sladkých zázrakov.

„ To sú kondenzované mandarínky,“ úprimne sa zasmiala Salene na mojej otázke, čo sú to za neodolateľné oranžové loptičky, ktoré  poskakovali v akýchsi medených miešačkách. Pripomínali skôr tenisové loptičky, ktoré ste očami tlačili von, aby aspoň jedna z miešačky vypadla. Mali neprekonateľný vzhľad a nezabudnuteľnú vôňu. „ Nebojte sa, všetko čo tu vidíte si na záver prehliadky môžete kúpiť v našom obchode . A aj ďaleko viac, pretože tu spracovávame všetko podľa sezóny,“ vysvetľuje sprievodkyňa.

Vedia ako na turistov

Neboli sme dnu ani päť minút, aby som pochopila, prečo sú prehliadky výrobní zadarmo. Jednoducho vôňa a vzhľad cukroviniek vám nedovolí, aby ste z nej odišli bez nákupu. Sladkosti nie sú lacné, ale po prehliadke vám to bolo úplne jedno. Poznáte to, také „ keď musíš, tak musíš“. Keď vidíte ako v čokoládovej dielni nanášajú tenkú vrstvu horúcej čokolády na rôzne domáce pralinky, marcipán, či feuilletinky, začnete nevdojak rozmýšľať nad nepriateľom, ktorého by ste sem poslali na prehliadku bez toho, že by mohol ochutnať čo i len jednu sladkosť.

„Toto je špeciálna dielňa na glazúrovanie kandizovaných klementíniek a v tej poslednej sa venujú výrobe tvrdých cukríkov,“ ukazuje dozadu rukou Salene. Naše gurmánske zastavenie sa v horách nás stojí veľa naprázdno prehĺtajúcich slín.  A to sme ešte neboli v časti, kde z kvetov robia zázraky.

Vo výrobni na vás číhajú delikátne kúsky z celého pobrežia Francúzskej riviéry . Klementínky a mandarínky z Vallaurisu, citróny z Mentonu, trpké a sladké pomaranče z Nice, ruže, jazmín , či fialky z okolia Grasse .

„Kryštalizované kvety sú ú nás veľmi obľúbené. Niektorí ich jedia rovno z vrecka, iní ich používajú na zdobenie zmrzliny, peny alebo pečiva,“ hovorí Salene a ukazuje pritom na veľkú kopu fialiek s kryštalizovaným cukrom.

Ruže ako pochúťka

Miestami sa cítite ako v kvetinárstve, veď tam sušili aj lupene ruží, či lístky mäty. Každý  výrobný krok si vyžaduje trpezlivosť a presnosť.

„Tu potierame kandizované ovocie a vyrábame džemy. Z ruží, fialiek, jazmínu a tak. Podľa sezóny. Okolo Grasse – Le Plan, Plascassier, Tourrettes-sur-Loup, Pégomas, Opio alebo Vence,  nájdete ruže v máji všade. A v dielňach Confiserie Florian sa menia na nespočetné delikátne divy. Ruže Centifolia a Tango sú tými, ktorými sa začína naše kúzlo. Prvá z nich, ktorá inšpirovala najväčších návrhárov a získala pre Grasse povesť svetového hlavného mesta parfumov je „cent-feuilles“ alebo „sto lupienkov“. Je to náš  vzácny jarný poklad! Široké lupene druhej ruže sú zasa vynikajúce pre výrobu jemných kryštalizovaných kvetov , ktoré zmiešame so sladkým cukrom a namočíme do sirupu na dvanásť hodín v špeciálnych zásobníkoch na kryštalizáciu,“ vysvetľuje sprievodkyňa, ktorá nás už  vedie do miestnosti kráľovstva tvrdých cukríkov.

Lupene ruží vo výrobni Florian v Gordes de Loup/foto: Confiseries Florian

Všimla si našu iskru v očiach. Akoby sprevádzala malé detí. „Ešte nás čaká čokoládovňa,“ milo sa usmeje popod nos a my sa tak nejako detsky začíname ako „dospeláci“  hanbiť za to, že nevládzeme skrývať naše nadšenie zo sladkostí.

„Toto je zasa továreň na čokoládu, kde kandizované pomarančové a citrónové kôry ručne namáčame jednu po druhej do lahodnej tmavej, bielej alebo mliečnej čokolády s drvenými lieskovými orieškami.

Všetko výberovej kvality,“ upozorňuje naša hostiteľka, ktorá sa nad osem člennou skupinkou dospelých zľutovala a potajme nám kúsok z čokolády odlomila.

„ Rýchlo zjesť, lebo vstupujeme do baliarne, tak nech nemám u kolegov za vás zle,“ zasmeje sa.

Držte si peňaženky

V poslednej miestnosti výrobky balia do ručne vyrábaných provensálskych košov, určených špeciálne pre kandizované ovocie, alebo do malých vrecúšok pre kryštalizované kvety, kávové zrná, provensálske mandle, alebo žuvacie karamelky v štyroch výnimočných príchutiach. Každý druh výrobku má svoje špeciálne balenie. „Všetko robíme ručne,“ pochváli sa domáca, ktorá v priestoroch Confiserie  Florian prednáša v piatich svetových jazykoch.

„V zimných mesiacoch vyrábame citrónové džemy, ručne ponáranú pomarančovú kôrku do rôznych druhov čokolády a pracujeme na glazovaní kandizovaného ovocia. Každé obdobie je špecifické na rôzne druhy ovocia a najkrajšie kvety regiónu na cukrárenské produkty. Od februára do augusta zasa spracúvame fialky, ruže Tango, jazmín a bylinky. Všetky sú to výnimočné prírodné zázraky s rozmanitými sladkými chuťami,“ vysvetľuje sezónne práce.

„ Mimoriadne nám záleží na tom, aby naše  výrobky mali jedinečnú chuť provensálska,“ opisuje základnú myšlienku firmy.

Neviem či sme ju niekto ešte na záver prehliadky počúvali, pretože sme sa  rozpŕchli po obchode ako malé deti. Ani vysoká cena nás neodradila od plných košíkov.

Spomínam si, ako som si hovorila, že klobúk dole. Všetko to majú pekne vyšpekulované. Kto chce do obchodu, musí prejsť výrobňou. Za 15 minút prehliadky zažijete také muky, že sa vám z tej vône až začne točiť hlava a potom vám je už úplne jedno koľko v závere zaplatíte pri pokladni.

A neľutujete. Kvety, ovocie či bylinky mali takú výnimočnú chuť, že sa tam určite vrátim. Hlavne pre tie kondenzované „loptičky“!

https://www.dalito.sk/exkluzivne-vonajte-ako-leonardo-dicaprio-vdaka-darceku-od-dalito/