Fantastický recept na grilované hydinové prsia v pomarančovom náleve. Najlepšie morčacie prsia aké ste jedli

Grilované morčacie prsia v pomarančovej šťave/foto: autorka

Ležím na lehátku a sledujem manžela, ako po letnom horúcom dni odkladá veci z terasy. Má dobrú náladu, žartuje, a keď prejde okolo mňa pobozká ma na čelo so žartom „fuj“. Ale žiadne moje spotené čelo sa nekoná. Máme výročie svadby. Objal ma zo slovami, že je šťastný, že som jeho manželka.

Rada ho len tak sledujem a v duchu si hovorím, aké obrovské šťastie som v živote mala, že si vybral práve mňa. Tvrdí, že je to aj naopak, ale nie celkom mu verím, pretože sa veľmi dobre poznám. Nie je to so mnou ľahké, aj keď už 24 rokov tvrdí, že je najšťastnejší chlap na svete.

Krásne chvíle

Milujem letné večeri, keď si spoločne niečo ukuchtíme a dlho spolu večeriame. Ústa sa nám pritom nezatvoria nielen pre jedlo, ale aj nekonečné debaty aj o nesmrteľnosti chrústa. Ale aj smrteľnosti, ktorá sa nás dotkla len prednedávnom a len zázrakom som sa vrátila späť k manželovi.

Milujem letné večeri nad rozsvieteným mestom s pohľadom na lietadlá, ktoré sa striedajú s takou intenzitou až si človek povie, že ľuďom je dobre.  Pravidelne si pritom spomeniem na dcéru, ktorá mi nesmierne chýba. Ale ona je šťastná a to je to najdôležitejšie.

Dotyk smrti

Normálne som skoro zomrela. Ostalo mi zopár trvalých následkov, ale nejako sa s tým naučím žiť.  Nepíšem to preto, aby ma niekto ľutoval. Neznášam to. Vo dvojici si doma poradíme so všetkým. Len si dovolím takú malú odbočku. Ak sa to už malo stať, tak som zistila, že som fakt iná. Hovorí sa, že ak sa niekto dotkne smrti, potom mnohé prehodnocuje. Ja by som zo svojich posledných 24 rokov nezmenila nič. Len by som netrávila toľko času na sociálnych sieťach a zopár ľudí vydezinfikovala zo svojho života oveľa skôr. A ešte jeden postreh. Netrápte sa nad niečim, čo už nemáte ako ovplyvniť a aj tak ste už vyčerpali všetky možnosti to zmeniť. Ak je stále na svete človek, pre ktorého má zmysel žiť, nestojí to za to, aby ostal bez vás. V opačnom prípade to telo môže vyčerpať natoľko, že jedného dňa vypne a možno aj navždy. Napríklad, môže sa to volať aj diagnóza zlomeného srdca. V zahraničí k nej odborníci pristupujú veľmi vážne.

Ide to ťažko, ale robím pokroky

A tak všetok čas teraz venujem manželovi. Snažím sa všetko zlé, čo sa mi dovtedy honilo hlavou eliminovať. Ide to ťažko, ale robím pokroky. Manžel za to stojí, aby som ho netrápila a užili sme si spolu ešte zopár krásnych liet. Tešíme sa z každej maličkosti, aj keď tie „veľké veci“ ma dokážu stále veľmi trápiť.

Naposledy som nám pripravila takú delikatesu, že sme si ju dali rovno dva dni za sebou. Raz s tzatzikmi a opekanými zemiakmi na grile, na druhý deň s grilovaným baklažánom  s cesnakom a mandarínkovo hľúzovkovou  horčicou. A s naozaj veľkou porciou čerstvého zeleninového šalátu. Ani som netušila, čo za delikatesu vymyslím.

Suroviny

6 pŕs z hydiny, ja som zvolila morčacie prsia z BIO chovu, olivový olej, 3 kusy čerstvého bobkového listu, 4 stonky čerstvého oregana,  vetvička čerstvého rozmarínu, 1 pomaranč, soľ, olivový olej

Postup

  1. Večer predtým ako budem grilovať, do nádoby nalejem olivový olej odoka, pridám bobkový list, lístky oregana a vetvičku rozmarínu nastrihanú na menšie kúsky.
  2. Skôr ako odšťavím celý pomaranč, z polovice rovno do oleja s bylinkami nastrúham kôru na jemnom strúhadle. Musíte však dávať poroz, aby ste strúhali len oranžovú kôru a nezachytávali pritom aj biely povrch pod ňou. Inak to bude horké.
  3. Všetko dobre premiešam vidličkou a do takto pripraveného pácu poukladám osolené rezne z hydiny. Poriadne ich potlačím a poprevraciami z oboch strán, aby čo najviac ostali ležať v šťave s bylinkami a olejom. Zatvorím alebo prelepím kuchynskou fóliou a odložím do chladničky.
  4. Na druhý deň (takto napacované mäso vydrží v chladničke aj dva dni) mäso manžel griloval na strednom stupni na grile z každej strany 8 minút. No a hotovo.
  5. V sobotu sme si mäso pripravili s tzatzikmi a opekanými zemiakmi na grile, na druhý deň s grilovaným baklažánom  s cesnakom a mandarínkovo hľúzovkovou  horčicou. A s naozaj veľkou porciou čerstvého zeleninového šalátu.

A čo o grilovaní morčacích pŕs píše alebo hovorí AI?

Grilovanie morčacích pŕs trvá približne 8-14 minút z každej strany, ak grilujete priamo nad ohňom, alebo 30-40 minút nepriamou metódou, v závislosti od hrúbky mäsa a teploty v grile. Ich ideálna vnútorná teplota pŕs by mala byť 74 °C. 

Podrobnejšie:

  • Priame grilovanie:

Morčacie prsia sa grilujú na rozohriatom grile pri teplote 165 °C priamou metódou, každú stranu približne 6-8 minút, kým mäso nie je zlatohnedé. 

  • Nepriame grilovanie:

Pri nepriamom grilovaní sa mäso umiestni mimo priameho zdroja tepla a griluje sa dlhšie, približne 30-40 minút, v závislosti od hrúbky mäsa a teploty. 

  • Teplota mäsa:

Pred podávaním je dôležité skontrolovať, či je mäso ugrilované na požadovanú vnútornú teplotu 74 °C, aby bolo bezpečné na konzumáciu. Ak je to potrebné, grilovanie sa dá predĺžiť nepriamou metódou v „studenej zóne“ grilu. 

  • Príprava:

Mäso je možné naložiť vopred s obľúbenými bylinkami, soľou a korením, prípadne potrieť olivovým olejom. 

  • Tip:

Na grile je dobré mať aj teplomer na mäso, aby ste si boli istí správnou teplotou. 

(Ak vás tento poctivý originálny recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: