Recept ako vitamínová bomba: Zapekaný ružičkový kel

Dalito.sk/Zapekaný ružičkový kel/foto: autorka
MARCELA VÁCLAVKOVÁ KONRÁDOVÁ -

Ak hovoríme o tom, že by sme v kuchyni mali preferovať sezónnu zeleninu, určite by sme najmä v zime nemali opomenúť ružičkový kel. Je skutočne kráľom zimnej zeleniny, nakoľko v záhradách vydrží aj pri teplote -15 stupňov Celzia. Ružičkový kel je jednoducho najmä v zime kráľovská zelenina.

Je zdrojom čerstvých vitamínov nielen cez cez zimné mesiace (od októbra do konca marca). Čím zelenšie sú ružičky, tým je čerstvejší. Vďaka pomerne nízkemu obsahu vody má jemne korenistú chuť. Jedlu poskytne množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Nesmie sa však variť príliš dlho, aby sa z neho nestratili všetky zdraviu prospešné látky a chute.

Ružičkový kel je vlastne taká vitamínová bomba. Pomáha zdolať únavu a dodáva elán, posilňuje nervy, aktivizuje krvotvorbu a okysličenie buniek, upravuje trávenie, podporuje imunitu, udržuje zdravé kosti, znižuje zápal a zároveň zachováva stabilnú hladinu cukru v krvi.

Existuje niekoľko spôsobov ako ho zužitkovať. Môžeme ho pridať do zeleninovej polievky, použiť na zeleninové fašírky, piecť, vyprážať, zapekať a dokonca, ako vidieť na záver, aj plniť. Takže dnes si túto kráľovskú zeleninu na vitamíny zapečieme.

SUROVINY na 4 – 6 porcií

Cca 1,5 dcl oleja, 1 väčšia cibuľa, 1 kg čerstvého ružičkového kelu, cca 150 g prosciutta (šunky), cca 200 g strúhaného syra, 1 smotana na šľahanie, 3 vajcia, soľ, čierne mleté korenie

POSTUP

1, Do hrnca vlejeme olej, na ktorom opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Osolíme, okoreníme.

2, Pridáme vopred umytý a nakrájaný ružičkový kel (väčšie hlavičky krájame na 4 časti, menšie stačí na polovicu). Miešame asi 10 minút.

3, Pridáme nakrájané prosciutto (šunku). Opäť celú zmes miešavame asi 5 – 8 minút.

4, Pridáme polovicu strúhaného syra. Premiešame.

5, Zvlášť si pripravíme zálievku. Do šľahačky nasypeme zvyšok syra a vajce.  Osolíme, okoreníme a rozhabarkujeme.

6, Do zapekacej misy vložíme celú hmotu s kelom, ktorú zalejeme pripravenou zálievkou.

zapekaný ružičkový kel
Ružičkový kel zaliaty zálievkou pred zapekaním/foto: autorka

7, Zakryjeme. V rúre na 200 stupňov Celzia zapekáme 35 až 40 minút.

RADA

Pred zapečením môžeme kúsok strúhaného syra navrstviť ešte aj na vrch zmesi a cca 10 minút pred dopečením zapekaciu misu otvoríme, aby sa ružičkový kel zapiekol do zlatista.

(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)