Recept: Bezlepkové linecké pečivo na nerozoznanie, aj pre babrákov

Dalito.sk/Linecké cesto/foto: pixabay.com - Jill Wellington

Na chuť klasického lineckého pečiva si už po 11 rokoch celiakie nespomínam, ale manžel hovorí, že moje bezlepkové linecké cesto chutí rovnako, ako pre zdravých. Vraj je na nerozoznanie. Neviem, či mu mám veriť, lebo je to veľký džentlmen, ktorých už dnes len tak ľahko nenájdete, ale tak dobre, verím mu.

V každom prípade, recept mám od Majky, ktorá patrí medzi vychýrené bezlepkové cukrárky aj kuchárky široko ďaleko od Kremnice, a jej recept na toto linecké pečivo naozaj zbožňujem. Robievam ho nielen na Vianoce, ale ak sme doma,  aj na veľkonočné sviatky.

Nie vždy tomu tak bolo, lebo kým som sa ho naučila, viac išlo do koša a vtákom, ako do našich žalúdkov. Niežeby to bolo ťažké, ale ja tak šialene neviem piecť. A už nikdy ani asi nebudem vedieť, takže, ak toto linecké cesto zvládnem ja, určite aj vy!

SUROVINY

400 g univerzálnej bezlepkovej múky Promix-UNI

200 g rastlinného tuku (Palmarin)

100 g práškového cukru do cesta

2 celé vajcia

Kto má chuť, môže pridať aj trochu kypriaceho prášku

Lekvár a práškový cukor na posypanie

Vykrajovacie formičky na pečenie

POSTUP

  1. Všetky suroviny si musíme pripraviť asi hodinu dopredu, aby mali izbovú teplotu.
  2. V miske všetky suroviny dobre premiešame, aby sme vytvorili kvalitné cesto.
  3. Cesto na doske hnetieme asi 5 minút, aby získalo homogénnu štruktúru. V Chladničke ho môžeme nechať odstáť asi 30 minút.
  4. Neskôr cesto rozvaľkáme na doske na plát asi o hrúbke 4-5 mm.
  5. Postupne z neho vykrajujeme tvary podľa formičky a postupne ich kladieme na nevymastený plech.
  6. V predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia pečieme asi 12-15 minúť.
  7. Po vychladnutí ich posypeme práškovým cukrom, alebo jeden diel natrieme lekvárom a spojíme ho s rovnakým druhom tvaru a opäť posypeme cukrom.
  8. Niekto linecké pečivo namáča aj do rozpustenej čokolády.
Balík bezlepkového vianočného pečiva od Majky/foto: Dalito.sk

RADA

Odporúčam vám linecké cesto robiť z dvojitej dávky, inak sa vám môže stať, že priamo na Vianoce vám nič neostane. Moji sa po lineckom pečive vždy vrhnú ako kobylky a pritom rozprávajú, ako zasa budú musieť po sviatkoch držať diétu.