Recept: božské slávnostné údené mäso zvládne každý

foto: autorka

Ani vlastne neviem prečo takú dobrotu nevarím aj inokedy ako iba na Vianoce. Asi preto, že je výnimočná a tak ju servírujem len počas našich najkrajších sviatkov roka. Alebo aj preto, že vodu z mäsa vždy použijem do vianočnej kapustovej polievky, ktorej práve vďaka chutnému vývaru vždy navarím za obrovský hrniec.

Priamo 24. decembra nikdy mäso nejeme, aj keď sme v kostole boli naposledy ešte ako malé deti, teda v čase, keď sme museli s rodičmi. Napriek tomu, údené varené mäso je na naše nájazdy za tepla či studena pripravené v chladničke už deň pred štedrou večerou. Zbožňujeme ho. Mama mi kedysi prízvukovala, že ho nesmiem jesť už horúce, lebo mi bude z neho zle. Dnes som presvedčená, že ma iba klamala, aby som jej ho nezjedla skôr ako sa dostane na stôl.

Zvláštne, ako niektoré TOP rodinné recepty bývajú vlastne tie najjednoduchšie a aj tak sa vždy pohádame, kto si pochutí na poslednom kúsku.

SUROVINY

kus údenej krkovičky, bravčového stehna alebo bravčovej šunky (my máme najradšej mastnejšiu krkovičku), 5 bobkových lístkov, 7 guličiek čierneho korenia, 7 guličiek nového korenia, 5 guličiek borievky, 4 strúčky cesnaku  

POSTUP

  1. Mäso spolu so všetkými koreninami aj cesnakom zaleje vodou a prikryté varím až do zmäknutia.
  2. Občas mäso obrátime. Ak sa voda vyparuje a ešte nie je uvarené, nebojte sa priliať vodu.
  3. Keď je mäkké, ale sa ešte nerozpadáva, tak ho vyberiem, položím na tanierik a nechám vychladnúť.
  4. Prikryjem ho alobalom a odložím do chladničky. Niekde dopredu, aby bolo vždy po ruke. 😊

RADA

Vývar z mäsa nikdy nevylievam. Ak idem hneď variť kapustovú polievku, rovno do vývaru nahádžem všetko potrebné a varím ďalšie slávnostné jedlo. V najhoršom precedenú vodu od korenín už vychladnutú zamrazím, aby som ju mala po ruke, keď budem chcieť uvariť nejakú inú dokonalú polievku. Zväčša však vodu použijem rovno na vianočnú kapustovú, ktorej pridá tú pravú vianočnú arómu. Nezabudnite však, že vďaka slanému vývaru z údeného mäsa už  budúcu polievku nemusíte soliť. Mäso nám veľmi chutí s akýmkoľvek majonézovým šalátom, alebo len tak s chrenom, horčicou a chlebom. Dobrú chuť!

(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)