Recept: Geniálne špenátové pesto

Dalito.sk/Skvelé špenátové pesto/foto: LT

Pesto robím vždy iba orientačne, podľa farby, konzistencie a aj toho, čo mám práve doma po ruke. Takže suroviny sa mi často striedajú, ale ešte ani raz sa mi nestalo, že by nechutilo. Maximálne som ho presolila, Takže so soľou vždy opatrne.

Moje špenátové pesto je jednoducho geniálne a dotiahla som ho do dokonalej podoby aj chuti. Rozpisovať sa o tom, ako je špenát zdravý asi nemá význam. Tak len v krátkosti.

Špenát je taký obrovský zázrak v malom. Obsahuje vitamín A, C, E, K , všetky skupiny vitamínu B, obsahuje vitamín A, takmer všetky vitamíny skupiny B a kyselinu šťaveľovú. Z minerálnych látok dominuje draslík, horčík, vápnik, fosfor, má vysoký obsah železa, mangánu, zinku aj selénu. Špenát je bohatý aj na selén, meď, omega 3 a omega 6 kyseliny. Ako som písala, je to jednoducho zdravý zázrak.

Špenát chráni oči, zmierňuje príznaky hemofílie, upokojuje nervy a posilňuje mozog. Udržiava zdravý krvný tlak, posilňuje srdce, aktivizuje tvorbu kostí a spevňuje zuby, znižuje zápal, bojuje proti rakovine, podporuje rast detí. Toto všetko nájdete na internete a ešte aj viac aj od lekárov a vedcov, ktorí upozorňujú, že vysoký obsah kyseliny šťaveľovej bráni vstrebávaniu vápnika v črevách. Špenát preto nekonzumujeme častejšie ako dva až trikrát za týždeň.

SUROVINY

150 g čerstvého baby špenátu, 50 g mandľových lupienok, 30 g vlašských orechov, 2 väčšie strúčiky cesnaku, mleté biele korenie, soľ a 4 PL olivového oleja

POSTUP

  1. Ručným ponorným mixérom najprv rozmixuje špenát a potom postupne pridávam všetky suroviny.
  2. Medzi jednotlivými surovinami prilejem polievkovú lyžicu olivového leja, lepšie sa mi to potom mixuje. Množstvo oleja závisí od konzistencia, ktorá sa vytvára.
  3. Mala by to byť taká penová kaša, ale samozrejme nie aby ste spálili mixér! (áno, aj to sa mi už podarilo). No a to je všetko.
  4. Ak ste urobili viac a chcete si odložiť, zalejte ho tesne nad povrchom olivovým olejom. Ak bude stále ponorené v oleji, v chladničke vydrží dlho.

RADA

Špenátové pesto je výborné nie len na cestoviny, ale aj teplé suché hriadky, do polievky či pri pácovaní mäsa. Vlastne každé pesto. Priznám sa, my si doma nesmierne vždy pochutíme na ešte teplých hriankach s pestom. Vždy urobím viac druhov a to je vám potom poriadna „bašta“.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)