Spektrum

Recept: Jednoduchý, domáci ovocný sirup bez chémie

Tento recept vznikol z nudy. Vonku bolo sychravo a doma ma už televízor nebavil. Čoskoro ma čakala oslava u priateľky, s ktorou sa už dávno neobdarúvame darčekmi, ktoré sa dajú kúpiť.

Domáci ovocný sirup vznikol spontánne z toho, čo som doma mala a odložila na horšie časy aj do mrazničky.  Ruky mi bozkávala. Vlastne aj manžel.

Sirup nám všetkým pripomínal detstvo, keď si naši rodičia v Ovocí a zelenine mohli vyberať tak maximálne z troch druhov ovocia a v kuchyni sa varilo vlastne z ničoho.


Domáci ovocný sirup môžete uvariť z čohokoľvek. Ja som mala toto a uvariť sa dá aj v zimných mesiacoch, keď ovocie vlastne vôbec nechutí akoby malo, ale zasa sú ho plné obchody.

SUROVINY

čučoriedky, jablká, mandarínky, citrón, broskyňa, kryštálový cukor 1:1 k množstvu ovocia, 300 ml vody


POSTUP

Ovocie dobre umyjeme, nakrájame na menšie kúsky, pridáme vodu a rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme cukor a necháme prejsť varom asi 5 minút.

Nalejeme do zaváraninových fliaš a otočíme dole dnom na 10 minút. Potom už iba prevrátime a necháme do druhého dňa sterilizovať osvedčeným spôsobom starých mám pod dekou do rána.


Jednoduchý recept, aby ste zbytočne nevyhadzovali vitamíny/foto: LT

RADA

Na domáce sirupy si odkladám vysoké fľaše s otočným vrchnákom počas celého roka. Ocením to najmä v zime čase, kedy kupujem toľko ovocia, že ho niekedy nestíhame ani zjesť. Ak nepotrebujete sirup sterilizovaný, lebo viete, že ho rýchlo spotrebujete, stačí ho naliať do fľaše a odložiť do chladničky. Najchutnejší je aj tak asi dva týždne po uvarení.


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *