Recept s príbehom: Chrumkavé žemle bez múky a pečenia

Dalito.sk/Žemľa Low carb bez múky a klasického pečenia/foto: M. Václavková Konrádová
DALITO -

Mnohí si výlet či cestovanie v aute nevedia bez vyprážaného rezňa v chlebe predstaviť. Túto rodinnú tradíciu už možno aj 50 rokov dodržiavajú mnohé slovenské aj české rodiny. Dokonca sa prenáša z pokolenia na pokolenie.

Možno to poznáte aj vy. Tú vôňu, keď mama na prednom sedadle spolujazdca otvorí plastovú nádobu, kedysi hliníkovú, a pomaličky z nej vyberá poctivo a s láskou zabalené vyprážané rezne s kyslou uhorkou v chlebe.

Sú to nezameniteľné spomienky pre mnohých, aj na detstvo. Aj teraz cítim tú vôňu, ktorá sa vždy roznesie po úzkom rodinnom priestore.

Je síce pravda, že doba sa mení, rezne však ostávajú, a tak vám prinášame aj modernejšiu a ak sa to tak vôbec dá napísať, asi aj zdravšiu verziu.

Nie, neprídete o nenahraditeľnú rodinnú tradíciu, naopak, len bude o niečo šetrnejšia k vášmu zdraviu.  

Okrem toho, že tieto úžasné domáce žemle vám môžu pomôcť aj schudnúť. teda aspoň by mali. Samozrejme bez rezňa. Najmä po koronavírusej pandémii sa mnohí nie celkom s radosťou staviame na váhu.

Vďaka tomuto netradičnému receptu vám možno pomôžeme aj vylepšiť budúce výsledky odberov u vášho praktického lekára, najmä hodnotu cukru v krvi. Presne toto je totiž hlavným zmyslom Low carb stravovania.

Low carb je anglické označenie pre spôsob stravovania, kedy sa výrazne zníži príjem sacharidov a príjem tukov sa naopak, zvýši. Je to vraj jedna z možností, ako upraviť svoju váhu či nadváhu, ale podľa niektorých odborníkov na stravovanie aj celkového zdravotného stavu. Zbavenie sa sacharidov totiž podľa nich vedie k stabilnej hodnote cukru v krvi. Okrem toho vraj budete dlhšie sýti a zamávať by sme ste mali aj popoludňajšej únave.

Či prívrženci tohto stravovania hovoria pravdu zistíme iba tak, že si chutné žemle upečieme sami a stanú sa bežnou súčasťou nášho stravovania.

Ak ho nemáte dôvod a ani potrebu meniť, nevadí. Tak či onak si môžete domácu žemľu bez klasickej múky (ne)upiecť aj sami. Je to mimoriadne jednoduché.  Naozaj to zvládne aj dieťa. A iba za 3 minúty.

SUROVINY

vajce, polievková lyžica mlieka, 3 polievkové lyžice mletých slnečnicových semienok, soľ, rasca, štipka prášku do pečiva

POSTUP

Na dno hrnčeka dáme celé vajce. Pridáme mlieko, mletú slnečnicu, trochu soli, rasce a prášku do pečiva. Premiešajte.

Hrnček vložíme do mikrovlnky na 800 W na 3 minúty.

Vyberieme z mikrovlnky a budúcu žemľu vyklopíme z hrnčeka.  

Žemľa Low carb po dopečení, hlavne nechať vychladnúť /foto: M. Václavková Konrádová

Po vychladnutí prekrojíme a môžeme do nej vsunúť aj už spomínaný (nie zrovna najzdravší) vyprážaný rezeň. ?

RADA

Určite vám odporúčam počkať, kým žemľa vychladne. Ak ju prekrojíte skôr, hrozí, že sa bude drobiť. Tak nech ju nakoniec nemusíte jesť lyžicou. Dobrú chuť!