Zdravie

Recept s príbehom: Chrumkavé žemle bez múky a pečenia

bezlepkové žemle

Mnohí si výlet či cestovanie v aute nevedia bez vyprážaného rezňa v chlebe predstaviť. Túto rodinnú tradíciu už možno aj 50 rokov dodržiavajú mnohé slovenské aj české rodiny. Dokonca sa prenáša z pokolenia na pokolenie.

Možno to poznáte aj vy. Tú vôňu, keď mama na prednom sedadle spolujazdca otvorí plastovú nádobu, kedysi hliníkovú, a pomaličky z nej vyberá poctivo a s láskou zabalené vyprážané rezne s kyslou uhorkou v chlebe.

Sú to nezameniteľné spomienky pre mnohých, aj na detstvo. Aj teraz cítim tú vôňu, ktorá sa vždy roznesie po úzkom rodinnom priestore.


Je síce pravda, že doba sa mení, rezne však ostávajú, a tak vám prinášame aj modernejšiu a ak sa to tak vôbec dá napísať, asi aj zdravšiu verziu.

Nie, neprídete o nenahraditeľnú rodinnú tradíciu, naopak, len bude o niečo šetrnejšia k vášmu zdraviu.  

Okrem toho, že tieto úžasné domáce žemle vám môžu pomôcť aj schudnúť. teda aspoň by mali. Samozrejme bez rezňa. Najmä po koronavírusej pandémii sa mnohí nie celkom s radosťou staviame na váhu.


Vďaka tomuto netradičnému receptu vám možno pomôžeme aj vylepšiť budúce výsledky odberov u vášho praktického lekára, najmä hodnotu cukru v krvi. Presne toto je totiž hlavným zmyslom Low carb stravovania.

Low carb je anglické označenie pre spôsob stravovania, kedy sa výrazne zníži príjem sacharidov a príjem tukov sa naopak, zvýši. Je to vraj jedna z možností, ako upraviť svoju váhu či nadváhu, ale podľa niektorých odborníkov na stravovanie aj celkového zdravotného stavu. Zbavenie sa sacharidov totiž podľa nich vedie k stabilnej hodnote cukru v krvi. Okrem toho vraj budete dlhšie sýti a zamávať by sme ste mali aj popoludňajšej únave.

Či prívrženci tohto stravovania hovoria pravdu zistíme iba tak, že si chutné žemle upečieme sami a stanú sa bežnou súčasťou nášho stravovania.

Ak ho nemáte dôvod a ani potrebu meniť, nevadí. Tak či onak si môžete domácu žemľu bez klasickej múky (ne)upiecť aj sami. Je to mimoriadne jednoduché.  Naozaj to zvládne aj dieťa. A iba za 3 minúty.

SUROVINY

vajce, polievková lyžica mlieka, 3 polievkové lyžice mletých slnečnicových semienok, soľ, rasca, štipka prášku do pečiva

POSTUP

Na dno hrnčeka dáme celé vajce. Pridáme mlieko, mletú slnečnicu, trochu soli, rasce a prášku do pečiva. Premiešajte.

Hrnček vložíme do mikrovlnky na 800 W na 3 minúty.

Vyberieme z mikrovlnky a budúcu žemľu vyklopíme z hrnčeka.  

Žemľa Low carb po dopečení, hlavne nechať vychladnúť /foto: M. Václavková Konrádová

Po vychladnutí prekrojíme a môžeme do nej vsunúť aj už spomínaný (nie zrovna najzdravší) vyprážaný rezeň. ?

RADA

Určite vám odporúčam počkať, kým žemľa vychladne. Ak ju prekrojíte skôr, hrozí, že sa bude drobiť. Tak nech ju nakoniec nemusíte jesť lyžicou. Dobrú chuť!


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *