Recept s príbehom: Dokonalý, domáci figový lekvár
Kedysi na Slovensku nemysliteľné, dnes úplne bežné nielen v južných častiach Slovenska. Strom figy, či skôr krík, už vôbec nie je ilúziou ani v záhradách našim zemepisných šírok.
Figy zbožňujem už od malička, kedy som takmer každý rok počas socialistických časov trávila s rodičmi dovolenky pod stanom v Bulharsku. Dodnes mi je záhadou, ako otec dokázal prejazdiť tie tisíce kilometrov cez Rumunsko hore dole v tom starom Wartburg Kombi. Ako sme to všetko mohli ako štvorčlenná rodina aj bez klímy v aute prežiť.
Ale prežili sme a spomienky ostali pekné. Však ako malé deti sme pomýlený socialistický režim nevnímali ako skazený a od mora sme si priniesli len tie najkrajšie spomienky. Až na jedno hnačkové ochorenie, na ktorého spomienky sa mi vo snoch vynárajú dodnes.
Tak som sa po prvý raz dostala aj k čerstvým figám. Nielen maličkým pečeným rybičkám v novinovom papieri. Moji rodičia na juhu Slovenska pestujú figu už roky. Za tie roky vyrástla tak, že jej sladké plody už vlastne ani nestíhajú spracovávať. Popadajú na zem ako “obyčajné” slovenské jablká alebo slivky.
Osobne som zber fíg posunula ešte na vyšší level a figu som zasadila aj do väčšieho kvetináča na terase v Bratislave, kde je mimo zimnej sezóny tak teplo, že tam vlastne okrem stredomorských rastlín neprežije nič. Za dva roky som už zbierala svoje prvé vlastné plody, ktorých z roka na rok pribúda ako húb po daždi. Milujem ten pocit, keď si vlastnú vyhriatu figu len tak odtrhnem na balkóne v Bratislave.
Naposledy ich bolo naozaj viac a tak som z nich urobila aj pravý bio figový lekvár zo Slovenska a chutil aj kamarátom.
SUROVINY
1 kg čerstvých fíg, 1,4 kg kryštálového cukru, šťava a citrónová kôra z jedného citróna
POSTUP
Čerstvé figy umyjeme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať a zbavíme ich prebytočných stopiek.
Figy nakrájame na menšie kúsky najlepšie do širšieho hrnca alebo hlbšej panvice.
Pridáme cukor, kôru a šťavu z citróna. Všetko poriadne premiešame a pri izbovej teplote necháme figám čas, aby pustili šťavu.
Rozmixujeme ponorným mixérom a postavíme na sporák, kde zmes ich privedieme do varu, najlepšie za stáleho miešania. Keď lekvár začne vrieť, teplotu znížime a trpezlivo miešame až pokiaľ celá zmes nezhustne. Vyžaduje si to slušnú mieru trpezlivosti, ale čitatelia Dalito.sk už vedia, že práve trpezlivosť v živote ruže prináša. Teda poväčšine.
Či má už figový lekvár správnu konzistenciu zistíme tak, že na chladnejší tanierik nanesieme menšie množstvo a za krátky čas mal zhustnúť.
Ešte za horúca naplníme do fliaš, otočíme ich na 10 minút na otvor hore dnom, potom otočíme a necháme sterilizovať do druhého dňa pod dekou. Mne osobne sa takto nikdy žiadna fľaša nepokazila.
RADA
Kto nemá malé deti, lekvár je fantastický aj s dvoma polievkovými lyžicami sladkého likéru alebo rumu. Ak si chcete varenie lekváru urýchliť, použiť môžete aj Gelfix Klasik 1:1. Ako ho použiť nájdete na výrobku. Potom to však už nebude až také bio domáce.
(Ak vás tento recept inšpiroval, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)
Keď sme boli malí, klímu nebolo treba, pretože v lete boli 3 dni nad 30 stupnov – hovorili sme im tropické dní :-)…
prosim vas mate tie hmotnosti ingrediencii spravne? isla som podla vasho receptu ale chut po figach moc nieje, ja tam citim iba cukor a koru.. musela som pridavat dost vela citronovej stravy aby som ho zjemnila… nabuduce pouzijem tak max 200g cukru ak vobec
Dobrý deň, chuť je veľmi individuálna záležitosť. Všetko závisí aj od zrelosti plodov. Dajte nám vedieť, ako sa vám vydarila ďalšia várka, ktorú budete variť neskôr. Nech sa Vám vydarí!