Recept s príbehom: Hruškový džem s limetkou
Sezóna hrušiek, jabĺk a sliviek je v plnom prúde. Ak má niekto čo i len jediný strom zo zoznamu, v dnešnej dobe je kráľ alebo kráľovná. Ja som iba „princezná“ z mesta, takže takéto dobroty zbieram buď u kamarátov alebo kupujem.
Milujem ovocie a zeleninu a najmä ich spracovávať pre celú ulicu či kamarátov.
Takže som si opäť objednala domáce hrušky u starej pani na dedine. Neboli vôbec lacné, ale mala som zasa dobrý pocit, že som možno malou trochou podporila dôchodkyňu, ktorá z dôchodku evidentne nemôže vyskakovať.
Nakupujem u nej často napriek tomu, že je na môj vkus dosť ufrfľaná až nepríjemná. Ale vždy si poviem, že boh vie aká budem v jej veku ja, ak sa ho vôbec dožijem. Teta má už čo to cez osemdesiat rokov. A treba predsa aj takých podporovať, nielen mladých. Samozrejme, že čím som staršia, tým viac to takto cítim aj ja. Však počkajte mladí, aj na vás to raz príde! Tá staroba.
A tak som opäť nakúpila a vymyslela nový recept. Teda iba kombináciu a chuť, spracovanie je pôvodné, desaťročiami overené starými mamami. Klasickým spôsobom, ale s pridanou hodnotou 21. storočia, keďže teraz je vo veľkej miere také to moderné BIO. Iba som ho trochu zmodernizovala, práve chuťou limetky. Nemoderná som iba v tom, že používam klasický kryštálový cukor a nie trstinový a podobné vymoženosti doby. Možno sú zdravšie, ale nič a nikto nenahradí chuť pravého domáceho džemu podľa pôvodných receptúr a spracovania.
SUROVINY:
Hrušky
Kryštálový cukor
limetka
Chuť sa narobiť a veľa času
POSTUP:
Rôzne recepty presne určujú koľko cukru na koľko hrušiek. Ja som sa to už naučila aj bez pomeru. Chuť džemu predsa závisí od cukornatosti ovocia, takže džemy robím odhadom, podľa toho, ako je ovocie sladké. Ak je sladké, tak približne do 4 l hrnca nasypem maximálne 2 kg kryštálového cukru, ale často aj menej.
Hrušky som umyla a odstopkovala. Do hrnca nakrájala na menšie húsky. Na spodok vrstva hrušiek tak, aby nebolo vidieť dno. Zasypala cukrom a opäť vrstva hrušiek. Niekde do stredu hrnca nakrájala ma malé kúsky dobre umytú limetku aj so šupou. Cukor, zasa hrušky a na záver cukor.
Prikryté odložím do komory do druhého dňa. Ovocie pustí šťavu. Na druhý deň premiešam a na strednom ohni zohrievam postupne až do takmer varu.
Často miešam, aby sa mi zmes nepripálila. Vedľa, na najväčšom ohrievači na vyššom stupni si zohrejem najväčšiu panvicu akú mám a postupne naberačkou prelejem z hrnca na panvicu asi šesť naberačiek. Zmes privediem do varu, stále miešam, až kým sa voda nevyparí.
Potom už varím na strednom stupni. Znakom dokonalosti vašej práce je, ak na panvici vznikne hustá hmota , cez ktorú keď prejdete vareškou, na panvici sa vytvorí akási pomyslená čiara.
Ešte horúce dávam do zaváracích pohárov, ktoré na 10 minút otočím na vrchnák, aby sa džem sterilizoval. Potom otočím späť a do druhého dňa nechám fľaše sterilizovať pod dekou. Nikdy sa mi žiadna fľaša nepokazila.
RADA:
Ide o univerzálny starý pôvodný spôsob varenia džemov našich prastarých mám, babičiek a mamičiek. Platí v podstate na každé ovocie. Jedine čo sa mení, je dĺžka vyparovania sa vody, takže pri niektorom ovocí skutočne potrebujete veľa času a trpezlivosti. Vrátane hrušiek, ktoré obsahujú málo pektínu. Osobne „zlepšováky“ ako stužovadlá a gély nemusím, aj keď to niekedy bez nich nejde.
RECEPT s príbehom: Slivková nutela, BOMBA. Vraj najlepšia na svete