Recept s príbehom: Pravé vanilkové rožteky (bezlepkové)
Je jedno kedy vám diagnostikujú celiakiu. Zrúti sa vám svet. Zrazu neviete kde sa podieť a máte pocit, že inak jediná možná doživotná liečba, bezlepková diéta, sa snáď nedá ani prežiť.
To sú presne bezprostredné pocity po oznámení celiakie, ktoré som pred rokmi mala aj ja. A čím som si o bezlepkovej diéte zisťovala viac, tým som prepadala do väčšieho zúfalstva. Keď som si všetky odporúčania zosumarizovala, ostala mi vlastne len voda, zemiaky, ryža, mäso a ovocie a zelenina. Niekto zdravý možno povie, však to stačí, ale skúste to točiť dookola až do konca života, v ktorom na to, či to neobsahuje lepok, musíte myslieť ešte aj pri kúpe rúžu či zubnej pasty, liekov, octu, sójovej omáčky, krémov, cukru…. Teda všetkého, čo nielen vkladáte do úst, ale aj na telo.
Nejde totiž len o to, či vám po dietetickej chybe bude zle, ale napríklad aj o to, že po každom takom omyle môžete prestať mesiace vstrebávať vápnik až sa vám jedného dňa začnú lámať kosti ako vianočné oplátky pod ťarchou medu.
Keď sa blížili moje prvé bezlepkové Vianoce bola som zúfalá. Receptov som našla nekonečne veľa, ale takmer všetky, ktoré som vyskúšala zo mňa urobili absolútne nemožnú gazdinú, ktorá akoby nikdy v živote predtým nedržala varechu v ruke. Čistá beznádej. Zdalo sa mi, že z bezlepkových produktov dokážu vykúzliť chutnú pochutinu len takí, ktorí vedia porušiť všetky princípy fyziky, chémie a možno aj matematiky.
Vďaka Majke z Kremnice sme však mali nakoniec pravé Vianoce. Keď som jej fotila moje prvé cukrárenské nepodarky, sama od seba nelenila, napiekla mi a ako prekvapenie poslala do Bratislavy. Pamätám si to ako dnes, ako mi vtedy vyhŕkli slzy dojatia. Veď nám zachránila Vianoce.
A pridala aj rokmi overené recepty, podľa ktorých pečiem dodnes. Sú dokonalé, akoby okolo bezlepkovej kuchyne ani nešli. Nielen tvarom, ale najmä chuťou. Moja „lepková“ rodina si ich obľúbila rovnako, akoby boli z bežnej múky. A vanilkové rožteky medzi také samozrejme patria. Vianoce bez nich si ani u nás doma nevieme predstaviť.
SUROVINY
150 g masla, 100 g práškového cukru, 100 g mletých vlašských orechov, 2 žĺtky, 350 g bezlepkovej múky Mantler alebo PROMIX FORTE, 1 vanilkový cukor, 4 g xantánovej gumy, na obaľovanie: cukrová múčka premiešaná s vanilkovým cukrom
POSTUP
Xantánovú gumu rozmiešame poriadne s múkou a pridáme všetky ostatné suroviny. Všetko vypracujeme na vláčne cesto, ktoré aspoň dve hodiny necháme stuhnúť na chladnom mieste. Ak cesto chceme dotiahnuť do dokonalosti, tak najlepšie do druhého dňa.
Z cesta už potom iba tvarujeme „vaľkaním“ v rukách malé rožteky, ktoré poukladáme na plech a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov Celzia štandardných 5 až sedem minút.
Po upečení necháme vychladnúť na plechu a potom už iba obalíme v cukre.
RADA
Pri bezlepkovom pečení sa nesnažte nič urýchliť, či „oklamať“. Vypomstí sa vám totiž všetko. Tým, že to nie je klasická múka, výrobky z bezlepkovej sú oveľa krehkejšie ako koláče z klasickej kuchyne. Však zistíme sami, ak sa v niečom poponáhľate.
(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)