Spektrum

Recept s príbehom: TOP zapekané zemiaky s mozzarellou

Je ďalší večer, sme doma, lebo teda teraz doma sme a ja ho začínam otrepanou otázkou: „Čo budeme variť cez víkend?“ Z izby Sarah sa ozýva uštipačné: „Surové“, syn pridáva ironický úškľabok : „Že by niečo dobré?“ A mňa ide šľak trafiť a pre seba si zašomrem: „Hlad na vás !“

Že vám je to akési povedomé? Aj vám sa niekedy zdá, že ste už vyčerpali zásoby všetkých možných rýchlych dobrých, chutných aj zdravých (aj menej zdravých) receptov?

Keď som bola malá, môj ocko nám robieval tzv. „francúzske zemiaky“. Neviem, čo majú spoločné s francúzskou gastronómiou, ale predpokladám že vôbec nič. Robil ich také poctivé – s domácou klobáskou, slaninkou, uvareným vajíčkom, dohneda a chrumkava opraženou cibuľkou a poriadnou vrstvou smotanovej omáčky. Milovali sme ich, či v zime alebo v lete. A robievame ich aj doteraz.


Za tie roky sme tie „francuzáky“ veľakrát upgradovali.  Najskôr sme zemiaky varili, potom nevarili. Potom sme vynechali slaninku, nechali klobásku a naopak.

Raz som v jednej relácii videla, že Slovenka žijúca vo francúzsky hovoriacej krajine pripravovala rýchlu večeru so zemiakov. Očistila ich, pokrájala na malé kocky a uvarila v mlieku. Upražila cibuľku, nahrubo postrúhala oranžový syr Mimolette. Vymastila plech a striedavo ukladala všetky suroviny. Šupla ich do rúry a večera bola hotová.

Inšpirovalo ma to a tak som si vytvorila ďalšiu verziu zapekaných zemiakov. Zapekané zemiaky pripravujem aj vo verzii bez mäsa iba s cibuľkou a pórikom. Mäso – klobásku a slaninku – nahrádzam buď sušenými paradajkami alebo brokolicou. Inak, klobásku a slaninku kupujeme dlhé roky na trhovisku, na Miletičke u jedného sedliaka. Sú fakt chutné, voňavé. A má tam aj iné dobroty. Mimolette sa síce k takýmto zemiakom naozaj hodí, ale mozzarella je pre nás top.

Recept na zapekané zemiaky – doba prípravy cca 50 minút.

SUROVINY

2 kg zemiakov (varné B alebo C), 100 g oravskej slaniny, jeden pár domácich klobások, 4 jarné cibuľky, pór, 3 mozzarelly, soľ, mleté čierne korenie, mleté nové korenie, mletá červená lahôdková paprika, mletá červená štipľavá paprika, pažítka, maslo na vymazanie plechu, maslo rozpustené,


Smotanovo-jogurtová poleva: 1 veľká kyslá smotana, 2 biele jogurty, 1 vajce

POSTUP

1, Zemiaky umyjem a uvaríme v šupke. Keď vychladnú, ošúpem ich a ešte nechám chvíľu odležať.

Uvarené zemiaky ošúpeme/foto: Gabriela Nemkyová

Jarnú cibuľku a pór nadrobno pokrájam. Rovnako oravskú slaninku na prúžky, klobásky na kolieska. Pripravím si všetky koreniny, rozpustím maslo. S mäkkým maslom vytriem aj plech.

Jarnú cibuľku, pór, slaninku aj cibuľku nakrájame nadrobno/foto: Gabriela Nemkyová

Polevu pripravím z kyslej smotany a bieleho jogurtu. Zvykla som tam dávať najskôr smotanu na šľahanie, ale jedlo sa mi zdalo príliš mastné. Kombinácia kyslej smotany a bieleho jogurtu sa mi zdá optimálna. Do omáčky pridám jedno celé vajíčko.

Zmiešame kyslú smotanu s bielym jogurtom a celým vajíčkom. Misu vymastíme maslom, druhú časť masla rozpustíme – budeme ním potierať jednotlivé vrstvy/foto: Gabriela Nemkyová

Keď mám všetko nachystané, začnem postupne vrstviť. Naspodok dám slaninku, na ňu vrstvu pokrájaných zemiakov. Potom cibuľku s pórikom, klobásku a mozzarellu. Pridám soľ, korenie, papriku, pažítku.

Slanina, zemiaky, cibuľka, pór, klobása, mozzarella, koreniny, poleva postupne vrstvené/foto: Gabriela Nemkyová

Nakoniec prelejem polevou. Polevu si rozdeľte tak, aby vám ostala jej väčšia časť na záverečné poliatie zemiakov.


Poliate polevou/foto: Gabriela Nemkyová

Vrstvy striedam, až kým nenaplním celú misu.

Poslednú vrstvu zemiakov štedro polejeme smotanovo-jogurtovou polevou/foto: Gabriela Nemkyová

Prikryjem alobalom a dám zapiecť do rozohriatej rúry na 190°-200°C,  na cca 70 minút.

Zemiaky sú upečené po cca 70 minútach/foto: Gabriela Nemkyová

K zapečeným zemiakom podávam paradajkový šalát, kyslú uhorku alebo domácu čalamádu. Nech vám chutí.

RADA

Prezradím vám malú vychytávku. Niekedy surové zemiaky najskôr ošúpem a pokrájané na väčšie kocky,  uvarím v mlieku, do ktorého pridám štipku soli, bieleho mletého korenia a trochu strúhaného muškátového orieška. Zemiaky získajú fantastickú chuť a vôňu a sú veľmi jemné. Trochu zvyšného mlieka pridám do smotanovo-jogurtovej omáčky.


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *