Spektrum

Recept starých mám: Fantastické zemiaky s trhancami nielen pre chudobných

Chute slovenskej kuchyne sú nezameniteľné, aj keď áno, priznávam, že naše národné jedlá overené históriou nepatria medzi najzdravšie. Ale na zemiaky so slovenskou domácou cestovinou nedám nikdy dopustiť.

Na slovenských receptoch ma fascinuje aj to, ako sú často lacné. Z troch či štyroch surovín dokážete vykúzliť také gurmánskej lahôdky, že aj Francúzi len kukajú ako kukučky.

Prednosťou pravých, slovenských domácich receptov je pre mňa aj to, že naša chladnička nemusí zákonite praskať vo švíkoch, aby ste rodine dokázali niečo chutné a teplé uvariť. Zemiaky a múku má snáď doma každý. A aj ten cesnak či maslo sa nájdu takmer vždy.


Každý príčetný ekonóm vám dnes povie, že rok 2020 je ťažký, ale na to čo nás čaká aj v roku 2021 radšej nechcú ani pomyslieť. V preklade, bude to ťažký rok a je možné, že sa budeme musieť uskromniť aj pri varení. Našťastie vďaka overeným slovenským receptom starých mám by to nemusel byť až taký problém. Toto je jeden z nich. Neobanujete!

SUROVINY

asi 9 stredných zemiakov, približne kilogram múky (ja bezlepkovej), voda, maslo, čierne korenie, soľ, čerstvá pažítka alebo aj mrazený medvedí cesnak

POSTUP

Zemiaky v šupke som pokrájala na malé kocky a položila na veľkú panvicu. Na ne poukladala nakrájané maslo. Tak akurát, aby zemiaky omastilo a nepripiekli sa. Osolila a piekla pekne do opečeného sfarbenia.

Kým sa mi zemiaky pripekali, začalo som robiť cesto. nebojte sa, ak na začiatku vyzerá aj takto. Musíte byť len trpezliví.


Iba múka a voda na začiatku vypracovania cesta/foto: Dalito.sk

V istom momente sa múka a voda poddajú a vďaka vašej trpezlivosti vytvoria tenkého cesto. Len nemôžete strácať nádej.

Vyvaľkané cesto na tenko/foto: Dalito.sk

Do vriacej osolenej vody som už iba trhala cesto na nepravidelné kúsky-trhance. Po vyplávaní na povrch som ich ešte nechala asi 2 minúty variť a potom už iba scedila do veľkej keramickej nádoby.

Keď trhance vyplávajú hore, necháme ich ešte povariť asi 2 minúty/foto: Dalito.sk

Zemiaky jemne pomágala a prihodila k uvareným trhancom. Trochu okorenila a husto posypala mrazeným medvedím cesnakom. Všetko dobre premiešala.  Mňam.

Zemiaky s trhancami hotovo/foto: Dalito.sk

RADA

Jediné čo nám doma k dokonalosti chýbalo bolo už iba kyslé mlieko. Nabudúce na každú porciu skúsim prihodiť aj lyžicu kyslej smotany. Aby sa mi trhance v mise nepolepili, na každú várku uvarených trhancov som dala ešte aj kúsok masla a premiešala ich. Ak ste na jar neboli v lese na medveďom cesnaku a nezamrazili si ho, pokojne môžete použiť aj čerstvú pažítku alebo petržlenovú vňať.


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *