Zdravie

Trpíte rosaceou? Aká je jej liečba? A pomáha aj úprava jedálnička?

Trpíte rosaceou

Hovorí vám niečo ochorenie rosacea? Ide o začervenanie v centrálnej časti tváre. Radí sa medzi kožné ochorenia. Najčastejšie sa objavuje po tridsiatke. Dá sa aj povedať, že častejšie ním trpia ženy ako muži.

Neriešenie problému ho len zhoršuje

Rosacea sa začína prejavovať takzvaným prchavým erytémom. Pleť vtedy len občas, zvyčajne po vystavení provokačným faktorom, začervená. Keď sa rosacea posunie do neskoršej fázy, začervenanie je už trvalé a objavujú sa viditeľné rozšírené žilky na tvári.

Ani trvalé začervenanie však nemusí byť konečnou fázou rosacey. Medzi závažnejšie prejavy patria vyrážky, zapálené cysty, či dokonca zhrubnutie nosa, alebo chronický zápal oka. Aby bolo možné rosaceu „držať na uzde“, je potrebné ošetrenie už v počiatočných fázach.

Často sa na liečenie rosacey používajú rôzne krémy a masti. Stretnúť sa však môžete aj s účinným riešením v podobe technológie intenzívneho pulzného svetla (IPL). Lekári často v prípade rosacey odporúčajú aj úpravu jedálnička.

Čo nejesť a čo, naopak, áno?

Pri liečení rosacey je dobré sa vyhýbať potravinám s obsahom kapsaicínu (chilli papričky) a cinnamaldehydu (škorica a potraviny, ktoré ju obsahujú). Rovnako nie sú vhodné paradajky, či citrusy. Pri tomto ochorení sa vo všeobecnosti neodporúča konzumovať príliš horúce jedlo. Takže ak ste tú dobrotu priam vytiahli z vašej špičkovej Miele rúry, s konzumáciou radšej ešte chvíľku počkajte.

A aké potraviny sú naopak pri liečbe rosacey vhodné? Dôležité je zamerať sa na potraviny, ktoré obsahujú prirodzené mikrobiotické kultúry. Sem patria napríklad jogurty, kefír, či bryndza. V obchode si kľudne týmito potravinami naplňte doplna svoje bavlnené tašky s potlačou, keďže pacientom s rosaceou sa odporúča ich denná konzumácia. Vhodný je aj dostatočný príjem zeleniny a ovocia (samozrejme, s výnimkami uvedenými vyššie). Ak obľubujete čaj, pomôcť vám môže zelený.


(Ak vás tento názor zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *