Úplne iný recept: neuveriteľne lacné a rýchle, ale famózne citrónové cestoviny podľa slávneho šéfkuchára. Aj so šokujúco výbornými čipsami

Citrónové cestoviny s bazalkou a syrovými čipsami/foto: autorka

Nechápem, ako niekto môže trvať na tom, že každý deň, vrátane pracovného týždňa, musí mať na večeru nové uvarené jedlo. Čo ostane z predchádzajúceho dňa vyhodí. Nechápem to ani vtedy, ak je jeden z partnerov doma, teda nepracuje. Však to musí byť neuveriteľne náročné nielen na čas a energiu, vrátane ľudskej, ale aj rodinný rozpočet. Inak na základe môjho dlhoročného pozorovania som si uvedomila, že každý deň čerstvé uvarené jedlo preferujú tam, kde majú do rodinného rozpočtu najhlbšie.

Občas cez týždeň uvarím aj ja, nesmie to však trvať dlhšie ako polhodinku, musí to byť jednoduché, rýchle jedlo so sviežou chuťou  a ešte aj ľahké na noc. Ideálne aj lacné. Zo pár surovín, ktoré mám v chladničke takmer vždy a v ideálnom prípade rozvonia kuchyňu aj s jedálenským kútom.

Úplne iná kuchyňa

No a presne takú večeru som našla u slávne nekompromisného českého šéfkuchára Zdeňka Pohlreicha. Mám rada ľudí, ktorí sú v práci nároční na seba aj kolegov. Navštívila som jeho reštaurácie a vždy to bol gastronomický zážitok. Úplne iná kuchyňa a kultúra stravovania, ktoré prevažne ponúkajú inde.  A veľmi sa mi páči aj jeho pravidlo: menej je viac.

Presne také sú aj jeho citrónové cestoviny s bazalkou, ktoré som ešte vylepšila o delikatesu na povrchu cestovín. Manžel ma vychválil. Keby tak vedel, ako to bolo šialene jednoduché. Ale ako ho poznám, urobil by to aj tak. Recept som si upravila podľa toho, čo som našla doma, aj tak bol vynikajúci.

Francúzsko a Taliansko ako raj gastronómie

Skutočne, stačí pár surovín a na stole máte voňavú pochúťku, ktorú rešpektovaný podnikateľ v gastronómii odporúča ako ľahké predjedlo alebo večeru. On odporúča špagety, ja som mala doma len bezlepkové Fusilli, ale na chuti to nič nezmenilo. Fusilli sú talianske cestoviny v tvare špirálok. Stočené cestoviny majú pôvod v južnom Taliansku a majú svoju presne stanovenú dĺžku štyri centimetre. Vyrobené sú prevažne z krupice z tvrdej pšenice, vody a soli.

Nakladané citróny v olivovom oleji som si kúpila v milovanom Francúzsku. Tohto roku si ich určite skúsim pripraviť aj sama. Aj keď dobre, asi to nebude také dokonalé ako v krajine francúzskych citrónov a mandarínok, kde sa na ich festival každoročne zídu desaťtisíce milovníkov z celého sveta.

Suroviny pre 4 osoby

cestoviny Fusilli 400 g alebo špagety, 1 kocka kuracieho alebo zeleninového bujónu, 50 ml olivového oleja aj s kúskami nakladaného citrónu v olivovom oleji, 1 PL citrónovej šťavy, soľ, bazalka (mrazená), na čipsy: parmezán, 1 PL kopcom sušené oreganu, papier na pečenie

Postup 30 minút

  1. Do vriacej osolené vody som pridala cestoviny a uvarila ich podľa odporúčaní na obale. Uvarila som ich do polomäkká, aby boli al dent.  Šéfkuchár upozornil, že v tomto recepte vlastným teplom, ale aj  teplom citrónovej zmesi ešte zmäknú. Mal pravdu.
  2. Rúru na čipsy som si predohrala na 180 stupňov Celzia.
  3. Na panvici som ohriala nakladané kúsky citrónu v olivovom oleji, priliala trošku vody, pridala citrónovú šťavu, vhodila bujón, poriadne zamiešala.
  4. Prihodila scedené cestoviny a poriadku dávku mrazenej bazalky, premiešala, vypla teplotu a prikryla pokrievkou.
  5. Na strúhadle som si nastrúhala parmezán a zamiešala doň polievkovú lyžicu oregana. Premiešala.
  6. Na plech s papierom na pečenie poukladala kôpky zmesi, trošku potlačila lyžicou a piekla v rúre 10 minút. Koľko naozaj treba zistíte podľa farby a vône. Vybrala a nechala trochu vychladnúť.
  7. Syrové čipsy poukladala na cestoviny a už si len užívala výnimočnú kombináciu.
domáce syrové čipsy z parmezánu
Nastrúhaný parmezán s oreganom, ako budúce syrové čipsy, pred vložením do rúry na 180 stupňov Celzia/foto: aurorka

Dobre vedieť

Pôvodný recept citrónové cestoviny s bazalkou podľa Zdeňka Pohlreicha nájdete na https://fresh.iprima.cz/. Rýchle a neuveriteľne chutné syrové čipsy zasa na https://itesco.cz/. V dnešnej dome sa mi už za každú cenu nechce vymýšľať niečo, čo ani neviem ako dopadne. Ja stále hovorím, múdri sa inšpirujú. Dôležité a profesionálne ale je, že vždy uvedú zdroj kde.

(Ak aj vás originálny rýchly recept inšpiroval alebo len nechcete prísť o recepty na Dalito.sk, tak nás môžete podporiť a darovať nám kávu)

Môže vás zaujať: