Životný štýl

Zdravý recept aj pre celiatikov: Najlepšia cuketová pizza bez múky

pizza bez múky

Niektorí ju volajú cuketa, iní cukina. Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra tvrdí, že je jedno, či ju nazvete tak, či onak. A asi aj je, lebo nech ju voláte akokoľvek, vždy chutí rovnako výborne. V našich končinách práve cuketa tvorí stálicu našich záhrad, aj keď nie vždy a všade sa jej darí rovnako. Platí zásada, že najchutnejšie sú cukety do veľkosti približne dvadsaťpäť centimetrov.

Cuketa podporuje obranyschopnosť organizmu, účinne ho detoxikuje a je ľahko stráviteľná. Keďže obsahuje veľa vody a je úplne diétna, môžete si ju bez výčitiek dopriať na tanieri aj každý deň.

Nešúpaná cuketa

Obzvlášť je vhodná pre diabetikov a ľudí s ochoreniami pečene. Vyhľadávajú ju však aj celiatici (ľudia, ktorí nemôžu konzumovať lepok), pretože ide o prirodzene bezlepkovú potravinu a pri príprave jedla dokáže nahradiť mnohé iné suroviny. Avšak ak nemusíte, nešúpte ju. Bez šupky nemá takmer žiadnu vlákninu a ostane jej len minimum vitamínov.


Živinami nabitá cuketa sa dá skutočne použiť na milión spôsobov a stále bude originálnou zložkou receptu. Ak obľubujete zdravé, lahodné a šťavnaté cesto na pizzu, čítajte ďalej. Cuketové cesto na pizzu vás určite nenechá chuťovo chladnými a v kombinácií s vašou obľúbenou pizza oblohou si ho určite zamilujete.

SUROVINY na dve porcie

1 väčšia cuketa, 2 vajcia, 50-80 g strúhaného syra (ak okrem lepku nemôžete konzumovať ani kazeín-kravskú bielkovinu, miesto klasického syru môžete použiť aj vegánsky syr rastlinného pôvodu bez laktózy a lepku), soľ, mleté čierne korenie, cesnak, obloha podľa vašej chuti

POSTUP

1, Cuketu nastrúhame, osolíme a necháme ju postáť približne 5-10 minút.


2, Z cukety rukou alebo za pomoci utierky vytlačíme čo najviac vody. V rukách nám tak zostane len „klbko“ cukety.

3, Do takto pripravenej cukety zamiešame vajíčka, korenie, pretlačený cesnak a strúhaný syr. Všetko zmiešame.

4, Hotové cesto rozložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme približne 15 minút pri 180 stupňoch Celzia.

cuketa pizza bez múky
Zmiešané všetky suroviny spolu do tvaru cuketového cesta na pizzu pred pečením/foto: MVK

5, Po pätnástich minútach pečenia  cuketové cesto na pizzu  vyberieme z rúry, ktorú však nevypneme. Na cuketové cesto bez múky poukladáme nami zvolenú oblohu. Necháme ešte zapiecť ďalších 10 minút.  A pizza je hotová!

RADA

Pizza chutí vynikajúco aj s najmenším odporúčaným množstvom akéhokoľvek syra, no ešte lahodnejšia a pevnejšia bude z 80 g syra.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *