Žijeme v kultúre diétovania. Ako jej nepodľahnúť a udržať si zdravý vzťah k jedlu?

Foto: Freepik.com

Aký vplyv má na nás neustále diétovanie? Kde sa berú naše problémy s jedlom a ako si s nimi máme poradiť? Ako rozumieť signálom nášho tela a odlišovať fyziologické signály od emocionálnych?
Vzťah k jedlu je v dnešnej dobe problematickou témou väčšiny žien. Neustále porovnávanie, potreba vyzerať dokonalo a byť vždy v maximálnej kontrole v stravovaní, vytvára nátlak nielen na telo, ale aj na psychiku.

Novinka poľskej psychologičky a expertky na psychodietetiku Agaty Glydy Rovnováha ponúka tipy, ako sa naučiť vnímať svoje telo pozitívne vo všetkom tom tlaku na dokonalosť
Empaticky a s ľahkosťou odpovedá na mnohé otázky, ktoré pomôžu nadobudnúť spokojnosť s vlastným telom a sebou samým. Budete mať pocit, že sa rozprávate s blízkou kamarátkou, nie súperkou, ktorá vám rozumie bez výčitiek a odsudzovania. Kniha je ideálna pre každú ženu, ktorá sa chce konečne naučiť mať sa rada a cítiť sa skvelo.

„Táto kniha vznikla nielen na základe mojich poznatkov, ale aj skúseností, pozorovaní a nespočetných rozhovorov so ženami. Som presvedčená, že aj vy v nej nájdete časť svojho príbehu. Lenže cieľom tejto knižky nie je, aby ste sa len zbavili nadváhy. Môže vás inšpirovať k tomu, aby ste sa začali k sebe správať lepšie a viac si porozumeli. Zbavíte sa ďalšieho bremena: veľkého balastu nadmernej sebakritiky, nedostatočného sebaprijatia a konania proti samej sebe,“ vysvetľuje Agata Glyda.

Reštriktívne diéty formujú nezdravý vzťah k jedlu, čo má za následok priberanie. Štúdie ukazujú, že najmenej osemdesiat percent ľudí, ktorým sa podarí schudnúť, v nasledujúcich rokoch opäť naberie stratené kilogramy, a dokonca aj niečo navyše. Štatistiky nie sú optimistické. Zmes silného fyziologického hladu s početnými zákazmi v jedle a bežnými deformáciami myslenia, ktoré sa vyskytujú počas procesu chudnutia, je veľmi nebezpečná. Byť na reštriktívnej diéte je, ako snažiť sa zadržať dych pod vodou. Nakoniec sa musíte vynoriť a vtedy sa snažíte nabrať čo najviac vzduchu. Rovnako je to aj s jedlom pri diéte, keď do hry vstupujú fyziologické mechanizmy. Po dodržaní „redukčného jedálnička“ sa snažíte uspokojiť svoj hlad a prejedáte sa. Slabosť alebo nedostatok pevnej vôle s tým nemajú nič spoločné.

„Kniha Rovnováha je prehľadným súhrnom myšlienok, ktoré sú vzhľadom na súčasné poznatky psychológie kľúčom k vytvoreniu zdravého vzťahu k jedlu. Autorka s ľahkosťou a empatiou podáva obrovské množstvo podstatného obsahu, podľa môjho názoru veľmi potrebného pre ľudí, ktorí chcú znovu získať kontrolu nad svojím stravovaním a spokojnosť so svojím telom a sebou samým,“ napísala Dr. Anna Januszewicz – psychologička, odborníčka na psychodietetiku, predsedníčka Psychodietetickej asociácie, Inštitút psychodietetiky.

AGATA GŁYDA – psychologička, certifikovaná kognitívno-behaviorálna psychoterapeutka, špecialistka na psychodietetiku, skúsená individuálna a skupinová terapeutka. Je autorkou blogu psycholognadiecie.pl a propagátorkou racionálneho prístupu k stravovaniu. Jej poslaním je pomáhať ženám „dosahovať rovnováhu, nie nižšie číslo na váhe“.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: