3 RECEPTY: Medvedí cesnak ako tinktúra, sirup aj v slanom náleve
Medvedí cesnak, to je vám zázračný domáci liek. Ponúkame vám niekoľko spôsobov, ako ho môžete spracovať inak, nielen na pesto. Tak, aby ste ho mali doma vždy po ruke, keď ho budete potrebovať. Nielen v kuchyni, ale aj pri zdravotných problémoch.
Medvedí cesnak má mimoriadne detoxikačné účinky, má pozitívny vplyv aj na pamäť, znižuje krvný tlak, či pomáha pri nespavostí.
Liečivé účinky medvedieho cesnaku:
- Prečisťuje organizmus a pomáha pri liečbe kožných ochorení choroby,
- znižuje krvný tlak,
- priaznivo ovplyvňuje horúčkové stavy,
- priaznivo pôsobí na tráviaci trakt,
- zabraňuje kôrnateniu tepien,
- pôsobí antibioticky a protizápalovo,
- pôsobí proti črevným parazitom,
- urýchľuje hojenie rán,
- pomáha čistiť zahlienené pľúca, priedušky a celkovo zmierňuje dýchacie ťažkosti.
Z medvedieho cesnaku sa dá jednoducho pripraviť aj tinktúra, sirup či dokonca zaváranina v slanom náleve. Všetky recepty sú mimoriadne jednoduché. Stačí, ak budete trpezliví.
Hojivá tinktúra
Suroviny: medvedí cesnak, vodka
Nazbierané listy medvedieho cesnaku umyjeme, osušíme a pokrájame na menšie kúsky. Naukladáme do fliaš až po hrdlo a zalejeme vodkou. Na slnečnom teplom mieste necháme lúhovať dva týždne. Potom ho už iba scedíme a odložíme na tmavé miesto.
Užívanie: Bylinkárky tinktúru odporúčajú každé ráno po 10-15 kvapkách do malého množstva vody a vypiť. Tinktúra je vhodná aj na potieranie rán.
Medvedí cesnak v slanom náleve
Suroviny: medvedí cesnak, 2 PL soli, 2 PL kyseliny citrónovej, celé čierne korenie
Postup
- Umyté listy medvedieho cesnaku posekáme na menšie a napcháme ich do zaváraninových fliaš. Do každej môžeme, ale nemusíme, pridať dve guličky čierneho korenia.
- Do litra vody dáme 2 PL soli a 2 PL kyseliny citrónovej. Necháme zovrieť.
- Zalejeme vychladnutým nálevom a následne sterilizujeme pri teplote 80 °C cca 10 minút. Zaváraninu odložíme na tmavé miesto.
Sirup z medvedieho cesnaku
Suroviny: košík medvedieho cesnaku, kryštálový cukor, zaváracie fľaše
Postup
- Listy medvedieho cesnaku umyjeme. Nechávam ich vykúpať sa v napustenej vani a postupne ich ručne čistím a oplachujem.
- Odkvapkané postupne vkladám do zaváraninových fliaš, systémom, najprv cukor, potom vrstva listov, cukor, medvedí cesnak, cukor, medvedí cesnak … končím cukrom. Každú vrstvu listov poriadne potlačím varechou, aby sa do poháru vmestilo čo najviac a tak bol sirup čo najkoncentrovanejší a najkvalitnejší. Medvedí cesnak tak začne púšťať aj viac šťavy. Posledná vrstva musí byť s cukru.
- Fľaše zatvorím a na dva mesiace odložím na tmavé a chladné miesto. Ja do pivnice. Do diára si len napíšem, že už prešli dva mesiace, aby som na sirup nezabudla. Vždy keď príde ten deň sa len prekvapene zhrozím, ako ten čas opäť utiekol.
- Po dvoch mesiacoch fľaše vyberiem a celú masu listov, ktoré medzitým pustili dostatok šťavy, vyžmýkam zo všetkých síl. Ak je doma manžel doma, robí to on. Čo si budeme, rovnoprávnosť-nerovnoprávnosť, nemám silu ako chlap a pri tomto sirupe je škoda každej kvapky.
- Sirup cez sitko nalejem do hrnca a varím 3 minúty.
- Ešte vrelý ho nalejem do umytých a suchých fliaš a nechám do druhého dňa sterilizovať pod dekou.
Užívanie: Bylinkárky sirup odporúčajú 3x za deň polievkovú lyžicu.
(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)