5 receptov na rýchle a zdravé raňajky vďaka mixéru

Dalito.sk/zdroj: KIm Wutimet/shutterstock.com
PR -

Stolný mixér je ideálny pomocník pri zdravých raňajkách.

Nie je veľa kuchynských nástrojov, ktoré by sa v kuchyni objavovali pri raňajkách. Väčšina našich obľúbených raňajkových jedál vyžaduje len základné panvice a hrnce – zriedka vyžaduje spotrebiče. Ale mixér je iný. Pomocou neho pripravíte raňajky rýchlejšie, ľahšie a oveľa chutnejšie.

Najlepším spôsobom, ako začleniť zdravé raňajky do vášho každodenného života, je spraviť ich zaujímavými, lahodnými a pritom jednoduchými. Použitie mixéra vám môže pomôcť pri príprave úplne nových raňajok. Mixéry nielen šetria čas, ale umožnia vám byť kreatívni a kombinovať rôzne prísady, čoho výsledkom sú lahodné nové chute.

TIP: Ak stolný mixér ešte nie je súčasťou vášho kuchynského vybavenia, viete si ho zakúpiť aj online. Napríklad tu zaručene nájdete model, ktorý by vám mohol vyhovovať.

5 tipov na prípravu raňajok s mixérom

Keď väčšina z nás použije mixér, pravdepodobne pripraví smoothie. Aj keď je to skvelá  možnosť rýchlych raňajok, pretože vyžaduje iba tri ingrediencie – tekutinu, ovocie, poprípade zeleninu a proteín, je to iba „poškrabkanie povrchu“, pokiaľ ide o využitie tohto skvelého kuchynského pomocníka.

1.    Pripravte tie najnadýchanejšie miešané vajíčka

Samozrejme, metla a trochu staromódnej sily ramien vám pripravia  dobré miešané vajíčka, ale mixér ich urobí ešte lepšími. Spracovanie surových vajec v mixéri pred ich naliatím na teplú panvicu nielenže pomáha rovnomerne premiešať bielky a žĺtky, ale tiež do nich dostane vzduch navyše, čo je kľúčom k najlepším možným miešaným vajíčkam. Je to skvelý trik, ktorý využijete aj keď pripravujete miešané vajíčka pre veľký počet ľudí.

Pri príprave vajíčok sa vyhnite týmto 3 bežným chybám:

  • nešľaháte vajíčka dostatočne dlho – je bežné ponáhľať sa s týmto jednoduchým krokom a nevenovať mu pozornosť, akú si zaslúži. Dôkladné šľahanie je rozhodujúce pre prípravu jemných, nadýchaných miešaných vajíčok. Pri príliš krátkom šľahaní sa biely a žĺtok úplne nezmiešajú a zmes je nerovnomerná. Tento krok je tiež dôležitý pre začlenenie vzduchu do vajec. Vajce dôkladne rozšľahajte, aby sa žĺtok rozpadol a úplne zmiešal s bielkom. Vajcia by mali mať rovnomernú žltú farbu. Tento krok by mal trvať 30 až 40 sekúnd v závislosti od toho, ako intenzívne šľaháte.
  • vyšľaháte vajíčka príliš skoro – vajíčka rozšľahajte tesne pred pridaním na panvicu. Budú mať omnoho viac vzduchu a objemu a budete odmenení super nadýchanými miešanými vajíčkami.
  • použijete vysokú teplotu – aj keď množstvu potravín prospieva vysoký plameň, miešané vajíčka medzi ne nepatria. Kľúčová je trpezlivosť. Miešané vajcia je potrebné variť na nízkej teplote a pomaly. Dáva vám to väčšiu kontrolu nad vajíčkami a zabraňuje zhnednutiu alebo spáleniu.

2.    Palacinky

Pripraviť cesto v mixéri je spôsob, ako sa doň prepašovať ovocie a zeleninu pre extra porciu živín. Vychutnajte si dávku prirodzene sladkých ružových palaciniek na báze repy. Tento recept nemôže byť ľahší, pretože cesto je vyšľahané v mixéri za menej ako 60 sekúnd. Palacinky môžete doplniť obľúbenými sladkými alebo slanými polevami – avokádo, tahini a grapefruit je lahodné kombo.

Ružové palacinky

Ingrediencie: 1 šálka ovsených vločiek, 1 šálka rastlinného mlieka, 1 šálka na kocky nakrájanej červenej repy (surovej, nevarenej), ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva, štipka soli, kokosový olej na pečenie.  Prečo repa? Repa obsahuje pigment betalaín, ktorý sa považuje za silný antioxidant, ktorý úspešne bojuje so zápalom a oxidačným stresom.

Pikantné toppingy: plátky avokáda, pomarančové alebo grapefruitové rezy, troška sezamovej tahini pasty, čerstvo mleté korenie

Sladké toppingy: maslo, javorový sirup, práškový cukor, kakaový prášok

Postup prípravy: Do mixéra vložte ovos, rastlinné mlieko, na kocky nakrájanú repu, prášok do pečiva a soľ. Vymiešajte do hladka. Vo veľkej panvici zohrejte kokosový olej na strednú teplotu. Nalejte cesto a pečte palacinky akejkoľvek veľkosti, ktorá vám najviac vyhovuje. Podávajte okamžite so svojimi obľúbenými sladkými alebo slanými polevami!

3.    Puding

Áno, puding! Vyrobte si domáci puding, s tým, že ho mixér zmieša za vás. Máte zaručenú hodvábne hladkú pochúťku za okamih. S čokoládovým pudingom z avokáda, kakaového prášku, javorového alebo agáve sirupu a z mandľového mlieka  nemôžete pokaziť nič. Alebo vyskúšajte vanilkový puding z chia semienok. Sú to skvelé raňajky a aj keď pridáte čokoládu, nemusíte mať výčitky svedomia.

4.    Najjednoduchšia holandská omáčka

Vajcia Benedikt sú dokonalými víkendovými raňajkami. Víkendovými preto, že sú dekadentné a výnimočné, ale tiež preto, že raz do týždňa môžeme aj zhrešiť, čo sa zdravej výživy týka a v neposlednom rade aj preto, že toto varenie zaberie trochu času. Uľahčite si ho prípravou holandskej omáčky v mixéri. Nielen, že je rýchlejšia, ale je tiež omnoho spoľahlivejšia, než tradičným spôsobom nad sporákom.

Holandská omáčka v mixéri

Ingrediencie: 8 až 16 polievkových lyžíc nesoleného masla, 2 veľké vaječné žĺtky, 1 lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy, 1/4 čajovej lyžičky soli, kajenské korenie (voliteľné)

Postup prípravy: Nechajte roztopiť maslo (môžete v mikrovlnke). Použite 8 polievkových lyžíc masla na hustú omáčku  až 16 polievkových lyžíc na prípravu redšej, tekutej omáčky. Maslo použite, keď už nie je horúce potrubie, ale je stále veľmi teplé. Vložte vaječné žĺtky, citrónovú šťavu a soľ do mixéra a pulzným spínačom ich zmixujte. Zapnite mixér a pomaly pridajte polovicu teplého masla. Začnite niekoľkými kvapkami a potom tenkým prúdom. Po pridaní asi polovice masla skontrolujte omáčku (ak potrebujete, môžete mixér zastaviť). Mala by byť hladká, nie zrnitá. Ak omáčka vyzerá dobre, môžete maslo naliať trochu rýchlejšie v stálom prúde, až kým nebude taká hustá, ako si želáte, alebo kým nepridáte celé množstvo masla. Keď je to hotové, „hollandaise“ by mala byť svetlo žltá s hladkou a jednotnou konzistenciou.

5.    Mandľové mlieko

Ak pijete mandľové mlieko a zatiaľ ste ochutnali len tie veci v kartóne z obchodu s potravinami, máte čo doháňať. Čerstvé mandľové mlieko chutí miliónkrát lepšie a hoci to trvá nejaký čas – musíte mandle namočiť aspoň cez noc, aby zmäkli – nie je to nijak obzvlášť zložité. Nalejho ho potom na cereálie, do kávy alebo si ho jednoducho vychutnajte priamo z pohára.

Domáce mandľové mlieko

Ingrediencie: 1 šálka surových mandlí, najlepšie organických, 2 šálky vody plus voda na namáčanie, Sladidlá ako med, cukor, agávový sirup alebo javorový sirup (voliteľné)

Postup prípravy: Mandle namočte minimálne cez noc alebo až do 2 dní. Čím dlhšie sa namáčajú, tým krémovejšie je mandľové mlieko. Vyberte ich z vody a dôkladne opláchnite pod tečúcou tečúcou vodou. Vodu, v ktorej ste ich namáčali je najlepšie je zlikvidovať, pretože obsahuje kyselinu fytovú, ktorá potláča schopnosť tela absorbovať živiny. Vložte mandle do mixéra a zalejte 2 šálkami vody. Niekoľkokrát pulzujte mixér, aby ste rozbili mandle, a potom mixujte nepretržite 2 minúty. Mandľovú zmes preceďte cez jemné sitko. Ochutnajte a podľa chuti pridajte sladidlo.

Všetci sa snažíme žiť zdravším životným štýlom, ale pri súťažení s náporom práce a mnohými aspektmi života môže byť ťažké držať krok s týmto úsilím. Príprava jedál, ktoré sú ešte aj bohaté na živiny, je takmer nočnou morou, ak máte v danom dni mnoho ďalších vecí, ktoré vyžadujú vašu okamžitú pozornosť. Mixér vám umožní, miešať, drviť, zjemniť a krájať takmer čokoľvek vo vašej kuchyni, aby sa vaše obľúbené jedlá pripravili jediným stlačením tlačidla. Zaslúži si miesto aj vo vašom zozname obľúbených kuchynských pomocníkov?

Zdroj informácií: