COVID-19: Lekári upozornili, niektorí pacienti končia s vážnymi neurologickými problémami

Dalito.sk/Pľúcny ventilátor výrobcu Chirana Stará Turá/foto: ÚV SR
DALITO -

List The New York TIMES upozornil, že sa množia prípady nielen straty chuti a čuchu, ale aj neurologických problémov nakazených pacientov koronavírusom.  Mnohí z nich sú zmätení, či ich zasiahne mŕtvica. A nemusia mať ani horúčky a kašeľ. Poukázali na to lekári z mnohých zasiahnutých krajín COVID-19. Upozornil na to spravodajský web ČT24.

Ako príklad uviedol 74 ročného pacienta, ktorého začiatkom marca priviezli na pohotovosť na Floride.  Muž sa sťažoval na horúčku a kašeľ. Röntgen vylúčil zápal pľúc a tak seniora poslali domov.  Na druhý deň ho príbuzní priviezli opäť , pretože horúčka mu stále stúpala, mal problémy s dychom a nevedel už ani povedať svoje meno, vlastne nedokázal už ani hovoriť.

Senior, síce trpel chronickou obštrukčnou chorobou pľúc aj  parkinsonom, sa už ale iba trhane oháňal rukami a nohami, akoby dostal záchvat.  Následne u neho potvrdili ochorenie COVID-19.

Bez horúčky

Nezvyčajný prípad COVID-19 zaznamenali aj lekári z Detroitu, kde sa nakazila päťdesiatnička, zamestnankyňa leteckej spoločnosti. Bola absolútne zmätená a sťažovala sa na bolesti hlavy. Keď ju doviezli do nemocnice, vládala už iba povedať svoje meno.

Vyšetrenie odhalilo abnormálne opuchy mozgu, zápaly a odumieranie časti buniek.  Lekári jej diagnostikovali akútnu nekrotizujúcu enfefalopatiu , ktorá je aj vzácnou komplikáciou  pri chrípkach  a iných vírusových ochoreniach.

Okrem Slovenska

Podobné dôkazy prichádzajú z celého sveta. Okrem Slovenska, kde doteraz v súvislosti s koronavírusom nehlásia jediné úmrtie, kým iné krajiny hlásia všetky úmrtia, pri ktorých sa potvrdila nákaza koronavírusom. Nahlasovanie prípadov je mimoriadne dôležité aj pre vedecké bádanie tohto ochorenia do budúcnosti.

Podobné prípady neurologických prípadov vo veľkom hlásia aj talianski lekári, ktorí u niektorých pacientov evidovali stavy blúznenia ešte oveľa skôr, ako sa u nich prejavili horúčky a problémy s dýchaním.

Zvláštne neurologické lôžka

Ako uviedol  server ČT24, upozornil na to taliansky lekár Alessandro Padovani z univerzitnej kliniky v talianskej Brescii. V tejto nemocnici dokonca zaviedli aj zvláštne lôžka  pre pacientov s COVID-19 s neurologickými problémami.

Viac informácii o pacientoch s COVID-19, ktorí mali aj neurologické problémy nájdete na webe ČT24 TU.