Alergia na kravské mlieko (2): Riziká a komplikácie

Dalito.sk/ilustračné foto: MPRV SR

O základných informáciách o alergii na kravské mlieko sme si už čo to povedali, dnes sa zameriame najmä na rizikové faktory a komplikácie spôsobené touto alergiou.

Rizikové faktory pre vznik alergie na mlieko sú prítomnosť inej alergie, atopická dermatitída a rovnako aj alergia na mlieko, ktorá sa už v rodine vyskytuje. Komplikácie AKM môžu byť vznik alergie na iné potraviny (ako napr. vajcia, oriešky alebo sója), ako aj vznik sennej nádchy.

Diagnostika

Diagnóza sa stanovuje na základe klinických ťažkostí a laboratórnych nálezov. V prípade podozrenia na alergickú reakciu je presné určenie konkrétnej potraviny, ktorá alergiu vyvoláva, niekedy veľmi ťažké. V krvi sa totiž dajú zistiť iba IgE sprostredkované AKM a to stanovením mliečnych špecifických IgE. Ak príznaky nie sú navodené IgE, je samozrejme vyšetrenie špecifických IgE z krvi negatívne.

Súčasťou stanovenia diagnózy býva aj tzv. eliminačný test (diéta), pri ktorom sa na niekoľko dní (týždňov) vysadí zo stravy mlieko, všetky výrobky z neho a sledujú sa príznaky. Ak postupne miznú a po opätovnom nasadení mlieka a mliečnych výrobkov sa objavia, diagnóza je jasná. Iné testy (kožné testy, expozičné testy, pri ktorých sa podávajú potraviny obsahujúce mlieko alebo mliečne produkty) je treba, aby boli realizované cestou imunoalergologickej ambulancie, nakoľko pri nich môže dôjsť k vyvolaniu vážnych alergických reakcií. 

Manažment AKM sa nelíši od manažmentu iných potravinových alergií. Vyžaduje si vždy starostlivé poučenie pacienta a monitorovanie.

Jediná cesta liečby

Najpriamejšou cestou v liečbe potravinovej alergie je úplne vyhýbanie sa vyvolávajúcemu činiteľovi, v prípade AKM, teda ide o vylúčenie mlieka a mliečnych produktov zo stravy. Je to jediná cesta, ktorou sa dá preventívne zabrániť, aby nevznikla alergická reakcia. Úplné vylúčenie kravského mlieka z diéty však môže byť problematické a teoreticky vie mať aj výživové následky, nakoľko kravské mlieko je alebo často býva prísadou v rôznych pečených jedlách, cereáliách, čokoládach, cukrovinkách, vaječných krémoch, pudingoch, údeninách, šalátových dresingoch, polievkach, cestovinách…

Uvedené má často aj za následok, že môže dôjsť k náhodnému vystaveniu sa mliečnemu alergénu. Preto je potrebné, najmä ak sa jedná o pacienta s predchádzajúcou anafylaktickou reakciou, poučiť ho o možnosti „znečistenia“ jedla malými prísadami mlieka, čo sa môže udiať kdekoľvek (napr. použitím jedného noža na krájanie mliečnych výrobkov a mäsa…).

U každého potravinového výrobku je dôležité starostlivo si prečítať štítok informujúci o prísadách. Taktiež treba hľadať v informáciách o jedle, či konkrétna potravina neobsahuje kazeín alebo mliečne deriváty. Tieto totiž možno nájsť na najmenej očakávaných miestach, ako napr. konzervovaný tuniak, klobása alebo iné nemliečne produkty.

V reštaurácií je dobré už pri objednávaní sa opýtať na každý chod, či nebol pripravovaný za pomoci mlieka, resp. mliečnych produktov (napr. či nepripravujú steak na masle alebo pred varením nenamáčajú ryby do mlieka…). 

Mlieko od oviec, kozy, vysokej zvery alebo z byvola

Väčšina pacientov s AKM má aj skríženú reaktivitu čo znamená, že netolerujú mlieko ani z oviec, kozy, vysokej zvery alebo z byvola. Niektorí pacienti s AKM ale tolerujú mlieko z cicavcov, ako sú napr. ťava, prasa, sob, kôň alebo somár. Taktiež niektorí vedia tolerovať mlieko v upravenej forme, ako napr. prípravou v horúcej peci alebo ako jogurt. 

Väčšina pacientov s IgE sprostredkovanou AKM toleruje sóju. Keďže je kravské mlieko dôležitým zdrojom tukov a bielkovín, vhodné je pridať do stravy jeho náhradu vo forme uvedenej v tabuľke.

Živiny, ktoré je potrebné nahradiť pri bezmliečnej diéte a náhradné diétne zdroje

Živiny v kravsko mliekuAlternatívne diétne zdroje 
BielkovinaMäso, ryby, hydina, vajcia, sójové produkty, iné strukoviny, orechy, semienka
TukZeleninové oleje, margarín, avokádo, mäso, ryby, hydina, orechy, semienka 
VápnikObohatené náhradné “mliečne” nápoje (sója, ryža, ovos, mandle, atď.), vápnikom obohatené tofu, vápnikom obohatený džús
Vitamín DObohatené náhradné “mliečne” nápoje, obohatený margarín, obohatené náhradné jogurty, rybie oleje, losos a iné mastné ryby 
Vitamín B12Mäso, ryby, hydina, vajcia, obohatené náhradné “mliečne” nápoje 
Vitamín AŽĺtok z vajca, obohatený mararín, tmavo zelená listnatá zelenina, tmavo oranžové ovocie a zelenina, obohatené náhradné “mliečne” nápoje 
Pantoténová kyselina (vitamín B5)Mäso, zelenina, vajcia, celozrnné potraviny, strukoviny, ryby
RiboflavínTmavo zelená listnatá zelenina, obohatené a celozrnné produkty 

Taktiež je potrebné myslieť aj na neočakávané zdroje mlieka, ako sú napr. lieky, poprípade kozmetika, ktoré môžu obsahovať zložky z kravského mlieka. 

Zjavné zdroje mliečnych bielkovín spôsobujúce alergie sa nachádzajú v nasledujúcich mliečnych produktoch:

  • mlieko (aj nízkotučné), smotana, cmar
  • maslo
  • jogurt
  • zmrzlina
  • syr alebo čokoľvek čo syr obsahuje.

Prítomnosť mlieka je niekedy ťažké identifikovať, najmä ak je použité ako prísada pri tvorbe spracovaných jedál. Treba preto vylúčiť potraviny s obsahom:

  • žinčice, srvátky
  • kazeínu
  • prísady, ktoré majú predponu „lakto“, ako napr. laktóza, laktát…
  • cukrovinky, ako napr. čokoláda, nugát a karamel
  • proteínové prášky
  • umelé príchute do masla
  • umelé príchute do syra.

Veľkej opatrnosti nikdy nie je dosť

Pacienti s AKM by mali byť vždy obozretní, nakoľko boli opísané prípady, kedy potravina bola označená ako „nemliečna“, ale napriek tomu obsahovala malé časti mliečnych bielkovín. Čiže napriek takémuto „nemliečnemu“ označeniu sa odporúča vždy dôkladne preštudovať celý príbalový leták, kde sú jednotlivé prísady vypísané. Ak napriek starostlivo stráženej diéte dôjde k požitiu mlieka alebo mliečnych prípravkov a dostaví sa mierna alergická reakcia, namieste je podanie antihistaminík.

Ak má niekto IgE nesprostredkovanú alergiu, môže sa pokúsiť opatrne a pomaly o zjedenie alebo vypitie malého množstva kravského mlieka v spracovanej forme (najmä pečenej, ako napr. mafin). Uvedené je vhodné realizovať pod dozorom ošetrujúceho imunoalergológa. Pacienti s AKM by sa mali strániť spracovanému mlieku vo forme pudingov, jogurtov alebo mliečnych čokolád, pokiaľ samozrejme tieto nevyskúšali a dokážu ich tolerovať. Ak nie je úplne jasné či pri ťažkostiach po požití mliečnych produktov išlo o ozajstnú alergickú reakciu, je nápomocné asistované (pod kontrolou imunoalergológa) zavedenie spracovaných mliečnych potravín. 

Pacienti s IgE sprostredkovanou reakciou majú zvýšené riziko vzniku ťažších reakcií (tabuľka č. 2), ktorých závažnosť je rôzna od reakcie ku reakcii. Je preto dobré, aby takýto pacient mal vždy so sebou adrenalínovú injekciu a v prípade začínajúcej reakcie ju aj ihneď použil a následne sa čo najrýchlejšie dostavil na urgentný príjem. Toto sa týka hlavne pacientov, ktorí už raz mali anafylaktickú reakciu na mlieko. V takomto prípade sa odporúča, aby v peňaženke alebo mobile nosili informáciu o tom, že majú potravinovú alergiu. 

Príznaky a známky anafylaxie:

Kožné
Pocit tepla, začervenanie, svrbenie, žihľavka, opuch v podkoží a „zležené“ chlpy 
Ústne
Svrbenie alebo tŕpnutie pier, jazyka alebo podnebia 
Opuch pier, jazyka, kovová chuť 
Dýchacie
Nos – svrbenie, opuch sliznice, výtok z nosa a kýchanie 
Hrdlo – svrbenie a pocit “tesného” hrdla, sťažené hovorenie, zachrípnutie, chrčanie až piskot
Dýchacie cesty – skrátený dych, „napätie“ hrudníka, kašeľ, piskoty a modrofialové sfarbenie kože (cyanóza)
Tráviace
Nutkanie na zvracanie, bolesť brucha, zvracanie, hnačka a ťažkosti pri prehĺtaní
Srdcovocievne
Pocit of slabosti, závrate, strata vedomia, zmenený stav vedomia, bolesť na hrudníku, búšenie srdca, zrýchlená činnosť srdca, spomalená činnosť srdca, poruchy rytmu srdca, nízky tlak krvi, zástava srdca 
Neurologické
Strach, úzkosť, záchvaty, bolesť hlavy, zmätenosť, zmeny správania 
Očné
Svrbenie, začervenanie, opuch, slzenie a začervenanie spojoviek 
Iné
U žien kŕče v maternici 

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)