Geniálny recept od babičky: Bezlepkové slané slonie slzy. Úžasné aj ku kapustnici

Slané slonie slzy s klobáskou aj bez/foto: Lucia Tomečková

Slanú bezlepkovú roládu milujeme doma všetci. Je výnimočná, preto ju aj robievam iba pri výnimočných príležitostiach, aby sa nám nezunovala. Teda na veľkonočné či vianočné a novoročné sviatky. Za tento skvelý recept som sa už verejne poďakovala aj kamarátke Majke. Nebyť jej, nikdy by som sa k tomuto skvelému receptu neprepracovala.

Recept ako poďakovanie: Vynikajúca Majina bezlepková slaná roláda

Tohto roku som sa rozhodla, že recept urobím aj v inej verzii. Inšpirovala ma kolegyňa Gabča, ktorá ani netušila, ako pozorne počúvam, keď rozprávala ich rodinný recept o obľúbenej slanej štrúdli s klobáskou a kyslou kapustou. Kým ho dohovorila, mala som plné ústa slín až som ich nestíhala preglgať. Rovno som si ako celiatička predstavovala, ako si na Vianoce upečiem vlastnú, klobásovú roládu v bezlepkovej verzii gluten free.

Samozrejme okrem tej našej tradičnej, ktorú dcéra milovala tak, že ak som ju neprezieravo upiekla skôr, napriek tomu, že chvalabohu ona nie je alergická na lepok, zjedla ju celú skôr, ako sa Vianoce vôbec začali. Bez akýchkoľvek výčitiek, že mne neostane nič. Však je to moje jediné dieťa, dala by som jej všetko na svete vtedy aj dnes, keď už žije s vlastnou rodinou a roládu si pečie sama. Ja mám aspoň o kilo navyše menej.

Tohto roku som aj zaimprovizovala a oplatilo sa. Z celého plechu sa mi ušlo iba zopár kúskov, pretože tentoraz ho vyjedol manžel. Ráno, na obed aj večer a mne ostali len slané slonie slzy pre plač. Ale len obrazne, lebo on je tak dobrý manžel, že som sa k platni postavila ešte raz a slané slonie slzy pripravilo ešte aj na Silvestra. Odkedy naša dcéra navždy odišla z domu je to práve môj najmilovanejší človek na svete, za ktorého by som dala nielen život, ale aj hodiny voľna, ktoré by som inak neprestála pri sporáku.  

SUROVINY

vlažná voda, cukor, sušené droždie, 1 neochutené pomazankové maslo izbovej teploty, cca 5 PL oleja, soľ, obľúbená bezlepková múka, 2 hrste vytlačenej kyslej kapusty, 2 kratšie klobásy, oregano, strúhaný syr, 50 g Hera, 4 strúčiky cesnaku, vajce, sezam

POSTUP

  1. Do pohára s vlažnou vodou pridáme trochu cukru a droždie. Počkáme pokiaľ poriadne vykvasí.
  2. Kvások zmiešame postupne s múkou. Pridávame ju pomaly, trpezlivo miesime a dosypávame múku podľa potreby, kým sa cesto neprestane lepiť. Pomaličky, aby ste presne vedeli, kedy je jej už dosť, aby cesto neostalo pieskové a suché. Pomôžeme si aj priliatím oleja.
  3. Pridáme pomazankové maslo a osolíme. Opäť miesime až dovtedy, kým sa cesto neprestane lepiť a pohodlne ho môžeme vyvaľkať do požadovaného tvaru na celú dosku na zatočenie.
  4. Rozpustíme Heru, do ktorej roztlačíme cesnak a potrieme celé vyvaľkané cesto.
  5. Po celom tvare rovnomerne poukladáme vytlačenú kyslú kapustu medzi prstami.
  6. Na vzdialenejší koniec cesta položíme dve menšie klobásky.
  7. Na okraje a medzi klobásky posypeme postrúhaný syr a oregano. Zvisle nám tak vyjdú tri pásy, ktoré budú chutiť inak ako s klobásou. Naraz tak upečieme 2v1. Klobásové aj syrové rolády.
  8. Všetko trpezlivo a hlavne citlivo zatočíme do dlhej rolády akoby sme pripravovali štrúdľu. Postupne opatrne krájame tenšie krúžky, ktoré poukladáme na pekáč s papierom na pečenie. Ak sa cesto rolády láme, nie je to úplne na škodu, v teple sa aj tak spojí, ale je to známka toho, že s múkou sme to prehnali.
  9. Nakrájané krúžky potrieme vyšľahaným vajíčkom a posype sezamom, ale aj nemusíte. Je to absolútne na vás.slaná roláda bezlepková
  10. Konce rolády nevyhadzujem, urobte ich rovnako ako krúžky. V teple sa spoja a ako to už býva, sú najlepšie.
  11. V dopredu vyhriatej rúre na 220 stupňov Celzia pečiem približne 20 minút, dĺžku však určujem podľa sfarbenia upečeného kysnutého cesta.
Rúru si vždy vyhrejte na potrebnú teplotu dopredu/foto: autorka

DOBRE VEDIEŤ

Tento recept je geniálny v tom, že sa pri ňom môžete absolútne chuťovo vybúriť. Naplniť ho totiž môžete čímkoľvek. Dnes som v obchode kúpila poriadny kus oravskej slaniny, ktorú nakrájam na malé kúsky, pekne opečiem a poukladám na čerstvé kúsky bazalky po celom ceste, posypem poriadne syrom,  zatočím a …. no jedna báseň!  Dajte vedieť, čo ste vymysleli pri našom recepte zasa vy.

Inak, dcéra vymyslela ešte jednu dokonalosť. Zopár kúskov slanej rolády si vždy ohreje. Jemne zohriata je ešte dokonalejšia. No a my s manželom, my to zasa takto ohriate milujeme aj ku kapustnici či vianočnej kapustovej polievke miesto chleba. S klobáskou sú slané slonie slzy najdokonalejšie!

(Ak viete oceniť originálny recept, ktorý sme nikde neopísali, ale reálne vymysleli a aj realizovali, budeme vďační ak redakciu Dalito.sk podporíte darovaním kávy)

Môže vás zaujať: