Recept: Domáci sirup z pomarančových (citrusových) šupiek. Aj bergamotu

Dalito.sk/Domáci sirup z citrusových šupiek/foto: Dalito.sk

Ja viem, nájde sa veľa odporcov a názorov, že sirup z citrusových šupiek nie je zdravý. A kúpený v obchodoch už je? Keďže patrím medzi racionálnych ľudí žijem podľa starého známeho, čo ťa nezabije, ťa posilní. A tak si doma pravidelne varím tento skvelý domáci sirup.

Najideálnejším obdobím na jeho prípravu sú práve zimné mesiace, keď kupujeme citrusy doslova na tony. Ani nie tak, lebo sú zdravé, ale preto, že najmä pomaranče, mandarínky a grepy sú neoddeliteľnou súčasťou nášho prezimovania.

Tohto roku sme dokonca objavili dodávateľa, ktorý ich vlastnoručne zbiera v slnečnej Sicílii a do 24 hodín ich už predáva na domácom trhu v strede Európy. S manželkou o citrusoch rozprávajú s takou láskou, že nemám jedinej pochybnosti, že pomaranče, citróny, mandarínky, grepy či bergamoty naozaj ešte včera viseli na stromoch niekde pri mori. Každý týždeň jazdia ich ručne trhať do sicílskych sadov. A to už je naozaj dobrý základ pre uvarenie si poctivého domáceho sirupu z citrusových šupiek.  

Inak bergamot (Citrus bergamia) je rastlina, ktorá má pôvod v Ázii. Je to subtropický strom rodu Citrus s veľmi aromatickými veľkými plodmi a bielymi kvetmi. Názov ale dostala podľa talianskeho mesta Bergamo v Lombardii, kde z nej po prvý raz vyrobili a začali predávať aj esenciálne oleje. Je to citrus, niečo medzi citrónom a limetkou, ktorý keď ošúpete, rozvonia celý domov. Dokonca aj pracovisko a kanceláriu, ak si ho v práci nalejete do horúceho čaju. Bergamot je totiž citrusové ovocie, ktorého šupka sa používa na extrakciu éterického oleja. Šupy sú také aromatické, že keď ich ponoríte do vody a len tak uvaríte iba pre arómu, rozvoniate nielen svoj byt, ale doslova celý dom. Často ho primiešam aj do pomarančového sirupu.  

SUROVINY

1,3 l vody, pomarančová (citrusová) šupka z 9 kusov, 1,9 kg kryštálového cukru, 1 ČL kyseliny citrónovej

POSTUP je mimoriadne jednoduchý

1, Citrusy poriadne vyumývame pod vlažnou vodou a vysušíme.

2, Opatrne ošúpeme, aby sa šupka roztrhala čo najmenej. Pri vyberaní zo sirupu budeme potom mať menej práce.

3, Vodu, šupky a cukor dáme variť za občasného miešania až do zovretia.

Postupne privedieme do varu/foto: Dalito.sk

4, Na záver pridáme kyselinu citrónovú a premiešame.

5, Odstavíme a uvarený sirup aj so šupkami necháme 48 hodín stáť na chladnejšom mieste. Nie však vonku. Nezabudneme občas premiešať.

6, Po dvoch dňoch sirup ešte raz privedieme do varu, šupky vyberieme a nalejeme do fliaš.

7, Vždy ho sterilizujem pre prípad, že by nejaká fľaša ostala dlhšie, aby sa nepokazila. Nalejem do zaváracích fliaš, otočím dole hrdlom a nechám takto asi 20 minút. Po otočení je sirup sterilizovaný. Zatiaľ však žiadna fľaša až do leta nevydržala, najmä s bergamotom je sirup až príliš dokonalý.

RADA

Sirup som už varila čisto z pomarančových šupiek, aj citrónov+limetky, mandarínkový aj mix všetkého spolu, vždy bol a je dokonalý. Netreba sa toho báť. Ak už fľašu otvoríte, radšej ju skladujem potom v chladničke.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)