Ladislav Kužela: Program medicíny životného štýlu dokáže ovplyvniť aj starnutie (5. časť)

ilustračné foto: Dalito.sk
LADISLAV KUŽELA -

STARNUTIE VIEME OVPLYVNIŤ, STAČÍ IBA VAŠE ROZHODNUTIE, ZMENIŤ SPÔSOB ŽIVOTA

Vo výskume proti starnutiu sa ukázalo, že aj obmedzenie kalórií spomaľuje proces starnutia u zvierat, čiastočne sa tak dosiahne znížením AGE. Obmedzenie kalórií zvyšuje tiež proces, ktorý sa nazýva autofágia, pri ktorom sa telo doslova detoxikuje, teda čistí najmä poškodené bunky a znižuje chronický zápal. Na druhej strane je toto pomerne ťažké si aj udržať, pretože nie všetci znášame dobre neustály hlad. Ale aj tu sú pomôcky.

Dvanásť hodinový odstup

Jedným zo spôsobov, ako takúto formu „hladovania“ dosiahnuť, je „time restricted eating“, teda forma stravovania, kedy sa obmedzuje čas jedenia, pričom sa pomaly a postupne zvyšuje čas, kedy sa strava neprijíma (teda čas hladovania). Jedným z pomerne ľahko dosiahnuteľných spôsobov, ako toto opatrenie realizovať v praxi je, dať si skorú večeru a neskoré raňajky, aby bol medzi jedlami aspoň dvanásť hodinový odstup.

Poznáme však aj iný spôsob obmedzenia kalórií. Najjednoduchším je, zmeniť druh jedla bez významnejšieho ohľadu na jeho množstvo. Čo to v praxi znamená? Veľmi jednoducho povedané, ide o pridanie rozmanitej rastlinnej stravy, k tomu jesť menej cukru a rafinovaných cukrov, ako aj konzumovať čo najmenej živočíšneho tuku. Keď sa zvýši príjem komplexných uhlohydrátov (teda dobrých cukrov) cestou jedenia rastlinnej stravy, rastlinná vláknina vás zasýti skôr, ako prijmete príliš veľa kalórií.

POZOR NA CUKOR – zvyšuje chuť do jedla

Cukor taktiež spôsobuje, že telo produkuje viac inzulínu, ktorý potom blokuje leptín, čo je hormón, ktorý znižuje chuť do jedla a pomáha pri spaľovaní tukov. To znamená, že keď jeme veľa cukru, v skutočnosti to skôr zvyšuje chuť do jedla, než aby sme sa cítili nasýtení. Okrem toho najnovšie štúdie ukazujú, aspoň na myšiach, že obmedzenie príjmu kalórií funguje na predĺženie života nielen preto, že znižuje celkový počet kalórií, ale konkrétne aj preto, že dochádza k zníženiu príjmu živočíšnych bielkovín, ktoré je tiež dôležité pre dlhovekosť.

Pokračovanie nabudúce.

(Ak vás tento článok od odborníka zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)