Ladislav Kužela: Program medicíny životného štýlu vypol stovky onkogénov za tri mesiace (4. časť)

ilustračné foto: pixabay.com - Geralt
LADISLAV KUŽELA -

Často sa stretávam s tým, že mi pacient povie, viete, máme obezitu v génoch, aj môj otec mal infarkt, v našej rodine trpíme depresiami… Áno, aj ja som ešte pred nedávnom hovoril, to čo som sa učil aj na škole. Gény samozrejme zmeniť nevieme, ale vieme zmeniť mechanizmus ich prejavovania sa. Zložité? Ani nie…

Ďalším silným mechanizmom, ktorý ovplyvňuje životný štýl je to, či sa gény prejavia alebo nie (expresia génov).

Môžeme ovplyvniť genetiku?

Keď som bol ešte študent na lekárskej fakulte, tak ma učili, že jediný spôsob, ako zmeniť svoje gény, je zmeniť rodičov. Čiže to znamená, že zmeniť naše gény nie je možné. Veda však ukázala, že nie sme obete našich génov, máme nad nimi omnoho väčšiu kontrolu, ako si uvedomujeme.

Výskum ktorý ukázal, že zmena životného štýlu skutočne dokáže gény, ktoré sú nápomocné pri udržaní si dobrého zdravia, zapnúť. Tzv. upregulácia. Na druhej strane však dokážu vypnúť gény (tzv. downregulácia), ktoré spôsobujú chronický zápal, oxidačný stres a ďalšie mechanizmy spôsobujúce choroby.

Vedci zistili, že u účastníkov štúdie viac ako 500 génov sa priaznivo zmenilo už po troch mesiacoch dodržiavania Programu medicíny životného štýlu. Stovky onkogénov, ktoré podporujú rakovinu prostaty, prsníka, hrubého čreva a ďalšie stavy sa vypli už za tri mesiace.

V inej štúdii výskumníci skúmali zmeny v génovej expresii (či sa gény prejavia alebo nie) u pacientov, ktorí absolvovali zmeny v životnom štýle. Po dvanástich týždňoch od zmeny zistili, že gény dôležité vo vývine aterosklerózy „vypli“, vrátane mnohých génov, ktoré spôsobujú uzavretie koronárnych artérií, chronický zápal, oxidačný stres a ovplyvňujú metabolizmus cholesterolu. Tieto zlepšenia pokračovali počas nasledujúceho roka. Počas tohto obdobia sa postupne v takto „dobrom duchu“ zmenil viac ako päťnásobný počet génov.

Vypnúť škodlivé gény je jednoduché

Tak prečo to neurobíme už dnes, priatelia? Ak si pozriete predošlé príspevky, tak téma je dlhšia, ale závery sú stále rovnaké. Hovorím o nich už dlho, kľúčom je strava a životný štýl.

Sirtuíny sú enzýmy, ktoré obalia DNA a vedia spôsobiť „vypnutie“ škodlivých génov. Predstavte si sirtuíny aj ako bielkoviny, ktoré účinkujú proti starnutiu. Veľa sľubných výskumov už výskumníci urobili a na ďalších robia práve na sirtuínoch. Je to pre ich dôležitú úlohu v procese starnutia, ako aj pri mnohých chronických ochoreniach, vrátane srdcovocievnych ochorení, cukrovky 2. typu a Alzheimerovej choroby.

 Glykácia je prirodzený proces, pri ktorom sa cukor v krvnom obehu viaže na bielkoviny alebo tuky a vytvára nové, škodlivé, vysoko oxidačné molekuly nazývané pokročilé glykačné koncové produkty (AGE). AGE potláčajú aktivitu sirtuínu, inými slovami, vypínajú sirtuíny, ktoré ale zase vypínajú škodlivé gény, ktoré spôsobujú starnutie. Keďže sirtuíny pôsobia proti starnutiu, ich potlačenie spôsobuje, že dochádza k rýchlejšiemu starnutiu a zvyšuje sa riziko vzniku širokého spektra chronických ochorení.

Nebezpečné AGE

A kde sa tie AGE vyskytujú? Sú aj v strave a najmä v mäse. V mozgu môžu molekuly AGE prispievať k demencii. V tepnách a srdci sú spojené s vysokým krvným tlakom, aterosklerózou, srdcovým zlyhaním a náhlou cievnou mozgovou príhodou. Tradičná západná strava (bohatá na živočíšne bielkoviny a tuky) má vysoký obsah AGE molekúl, ktoré potláčajú sirtuíny a tým pádom urýchľujú starnutie. Z tohto dôvodu je možné zabrániť tomuto procesu, dokonca sa dá aj zvrátiť, veľmi jednoducho. Stačí, ak sa zníži v strave príjem AGE.

Typ jedla doslova dokáže ovplyvniť množstvo AGE. Potraviny živočíšneho pôvodu s vysokým obsahom tuku a bielkovín sú vo všeobecnosti bohaté na AGE a náchylné na tvorbu nových AGE aj počas varenia. Naproti tomu potraviny, ako je zelenina, ovocie a celozrnné výrobky vo svojej prirodzenej forme, obsahujú relatívne málo AGE a to aj po varení.

Takže zmena stravy v zmysle pridania rastlinných produktov a ubratia živočíšnych zníži AGE a tak zvýši sirtuíny. A to poskytuje ďalší dôvod, ktorý vysvetľuje, prečo je stravovanie založené na rastlinách také prospešné.

(Ak vás tento článok od odborníka zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)