Recept: Praženica zo smrčkov, za ktoré ponúkajú sex

Praženica zo smrčkov s medvedím cesnakom/foto: autorka

V detstve sme často chodili na huby. Mali sme chatu v Malých Karpatoch, takže keď mama chcela urobiť ranná hubovú praženicu a nielen to, poslala nás do lesa za chatu, odkiaľ sme sa s bratom takmer vždy vrátili aspoň s vatovcom a lebo hrsťou šampiónov či jedlí bedlí.

S manželom som na hubách bola iba raz a naposledy.

Plné koše do koša

Nazbierali sme síce dva veľké košíky jedlí bedlí, potom si však sadol za internet a zistil, že ľudia si ich veľmi často mýlia s jedovatou bedľou záhradnou, a že medzi bedľami nájdeme aj niekoľko prudko jedovatých druhov. Nahlodal ma neistotou tak, že preplnené košíky sme vyhodili do koša. Samozrejme za to odo mňa dostal poriadnu hubovú polievku. Odvtedy už huby nezbierame, len kupujeme na domácich trhoch od farmárov. Nie sú síce také ako z lesa, ale už ma pre prehnanú zodpovednosť manžela nebaví jesť huby so stiahnutým žalúdkom…

Sex za smrčka

Na domácich trhoch dnes už nájdete aj huby, za ktoré v Českej republike dokonca ponúkajú tisícové úplatky či dokonca sex. Ako uviedol miestny bulvár, v honbe za drahým smrčkom niektorí neváhajú  vykrádať cudzie miesta, či ponúknuť sex za prezradenie náleziska smrčkov, ktoré potom za veľké peniaze predávajú do najdrahších reštaurácií. No čo už, iný kraj, iný mrav.

smrčkovec český smrčok
Smrčkovec český/foto: autorka

Našťastie existujú domáce trhy, kde vám túto hubovú delikatesu ponúknu na predaj. Keď som ich videla na farmárskom stolíku neváhala som a kúpila som si delikatesu na rannú sviatočnú praženicu. Musela som ochutnať, čo na tej hube všetci vidia. A musím skonštatovať, že už chápem, prečo za 100 g pýtajú 220 Kč. Smrčok je jednotka.

SUROVINY

100 g smrčkov, 30 g masla, 1,5 dcl vody, 6 vajec veľkosti M, čerstvý petržlen alebo medvedí cesnak, soľ

POSTUP

  1. Kým si smrčky pokrájame na menšie kúsky, na panvici si rozpustíme maslo.
  2. Prihodíme huby, premiešame a podlejeme vodou. Zakryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni asi 15-20 minút.
  3. Osolíme a pridáme vajcia, ktoré na panvici zamiešame s hubami. Občasným miešaním pečieme tak dlho, pokiaľ praženica nemá konzistenciu, ktorá nám vyhovuje.
  4. Na záver posypeme nadrobno nakrájaným petržlenom alebo medvedím cesnakom. Medvedí cesnak tomu pridá správnu lesnú arómu s korenistou príchuťou.
  5. Výnimočnosť praženice si môžete pokaziť len starým chlebom či pečivom. Ani nezačnite smrčky variť skôr, kým sa nepresvedčíte, že máte po ruke aj čerstvý chlieb či pečivo.

Dobre vedieť

Sezóna tejto delikatesy sa začína podľa počasia, najčastejšie však v marci. Medzi najznámejšie druhy patria smrčkovec český, smrčok jedlý a smrčok vysoký.

Smrčok jedlý je mimoriadne zdravý. Vedci zistili, že smrčky sú nabité antioxidantmi, ktoré môžu pomôcť pohlcovať voľné radikály a zabrániť peroxidácii lipidov. Niekoľko sľubných štúdií in vitro ukazuje, že smrčky môžu pomôcť chrániť pred škodlivými patogénmi v boji proti infekciám spôsobeným baktériami a kvasinkami. Napríklad štúdia z Indie z roku 2017 ukázala, že určité zlúčeniny nachádzajúce sa v hubách boli účinné pri blokovaní rastu Escherichia coli, čo je typ baktérie, ktorá môže spôsobiť črevné problémy. Tieto zlúčeniny boli tiež schopné znížiť aktivitu Aspergillus fumigatus, druhu huby, o ktorej je známe, že infikuje ľudí s oslabeným imunitným systémom. Smrčok udržuje aj zdravú pečeň, podporuje imunitu a údajne pomáha v boji proti rakovine.

(Ak viete oceniť poctivý recept, budeme vďační ak redakciu Dalito.sk podporíte darovaním kávy)

Môže vás zaujať: