Spektrum

Recept s príbehom: Rýdzikové (hubové) ragú. Jednoduché a chrumkavé

Zbožňujem huby aj hríby. A je mi úplne jedno, ktorý z výrazov je správny. Zjem čokoľvek, čo ma neotrávi. Samozrejme, najradšej mám klasiku. Vlastne ani neviem či najradšej, lebo sa bojím zbierať huby, ktoré nepoznám. Vraj sa tak oberám o výnimočné chute, ale zasa, predsa len sa mám rada a aj svojich najbližších.

Naposledy sme boli s manželom na hubách presne 10. októbra 2013. Pripomenul mi to Facebook.

Vyhodený košík s jedlami bedľami 10. októbra 2013/foto: Lucia Tomečková

Bývame pri lese, takže nám stačí urobiť zopár krokov a už máme plné košíky. Tak tomu bolo aj vtedy. Domov sme si niesli dva plné koše. Môj až prehnane zodpovedný manžel sa po zbere posadil za internet, vďaka ktorému ma tak zblbol, mňa, starú hubárku, že sme nakoniec všetky vyhodili. Mala som také nervy, že sme v ten deň ani nevečerali. To sú presne tie situácie, kedy by som do polievky či ragú vedela pokrájať miesto húb radšej jeho. Dokáže pre našu bezpečnosť urobiť viac, akoby som si niekedy priala.


Presne odvtedy už huby iba kupujeme. Prichádzame síce o jedinečnú atmosféru lesa, na ktorej som vyrastala, ale zasa za stolom mám spokojnú hlavu rodiny, ktorá zbytočne nestresuje všetkých naokolo.

Kupované rýdziky na domácom trhu/foto. Dalito.sk

Na domácich trhoch už predávajú huby od výmyslu sveta. Naposledy som odchádzala s košíkom rýdzikov, ktoré som v detstve, v lesoch nad Záhorskou Bystricou, zbierala úplne bežne.  Niektoré mali ešte také modré kruhy. Vtedy však nebol internet, a tak strach z otravy neboj taký vyšpičkovaný ako dnes. Mali sme atlas húb, ktorému sme bezhlavo dôverovali. A ako vidíte a čítate, prežila som.

Hubári hlásia nevídanú sezónu. Takže, keď už nebudete vedieť čo so všetkými tými hubami, skúste ich pripraviť podľa nášho receptu. Podľa mňa je úplne jedno, aké huby použijete, z rýdzikov však bolo ragú absolútne dokonalé. Huby vôbec neboli mazľavé, naopak, kúsky rýdzikov mimoriadne chutne chrumkali v ústach, takmer ako opražená čerstvá zelenina.  A tá vôňa! Ešte teraz ju pri písaní cítim!

SUROVINY: (množstvo podľa chuti)

Huby, v tomto prípade rýdziky

maslo


cesnak

Feferónka

Jablko

Karí korenie

Čili korenie

Sójová omáčka

Soľ


Príloha: vňať petržlenu, paradajka, balzamico, varená kukurica

POSTUP:

Na masle opražíme na plátky nakrájaný  cesnak.

Cesnak na masle/foto: Dalito.sk

Pridáme na kúsky pokrájané rýdziky, ktoré podlejeme vodou.Okoreníme karí a čili. Dusíme asi 30 minút na strednom ohni.

Nakrájané rýdziky na väčšie kúsky/foto: Dalito.sk

Pridáme nakrájané jablko na hrubšie mesiačiky.

Nakrájané jablko na väčšie mesiačiky, aby sa nerozvarilo/foto: Dalito.sk

Pridáme feferónku a za lyžicu sójovej omáčky. Premiešame a dusíme ďalších asi 10 minút, aby sa jablká nerozvarili.

Dováranie rýdzikové ragú/foto: Dalito.sk

Ak treba osolíme. Ja som použila soľ s hľuzovkou. Ale pozor! Sójová omáčka často jedlo dostatočne osolí.


To je všetko! Hotovo!

Rýdzikové (hubové) ragú. Jednoduché, chrumkavé a lacné/foto: Dalito.sk

RADA:

Toto ragú je mimoriadne príjemné najmä v lete. Rýchle a pre nás aj ľahké. Odporúčam ho podávať s letnou varenou kukuricou a domácimi paradajkami, posypanými čerstvou petržlenovou vňaťou a poliate balsamicom.  Nám doma aj po horúcom letnom dni neskutočne chutilo!

Inak, ako varíte kukuricu? Ja vždy do vody pridám aj jej zopár zelených šúp. Kukuricu prevoňajú.

Rýdzikové (hubové) ragú. hotovo. Jednoduché, chrumkavé a lacné/foto: Dalito.sk

Uvarte si podľa Dalito aj jedinečné mušle:

Recept s príbehom: Jednoduché a dokonalé mušle na víne, syre, kari… bez mora



Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *