Životný štýl

Zdravý recept: Hubové pesto ako prevencia aj zo sušených húb

Hubové pesto

Nový koronavírus nás naučil konečne dodržiavať elementárne pravidlá, ktoré ľudia ignorovali roky. Najmä to, že ak mám príznaky ochorenia, nejdem do práce pod tlakom akéhokoľvek dôvodu. Jednoducho preto, aby som nenakazil ostatných. To je nefalšovaná zodpovednosť aj kvôli iným ľuďom. Vtedy naozaj chránim aj ostatných, nielen seba.

Nielen systém „já jenom já„.

Okrem toho, do popredia sa konečne dostala aj prevencia založená na prírode. Tak napríklad také huby! Vedeli ste, že sú mimoriadne bohaté na draslík a minerály, ktoré pomáhajú znížiť napríklad aj vysoký krvný tlak? Už jediná porcia šampiňónov vraj dodá až do 40% dennej hodnoty medi, ktorá je mimoriadne dôležitá pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. 


Huby sú bohaté na riboflavín, B vitamíny aj selén. Dokonca podľa odborníkov sa pýšia chemoprotektívnym účinkom. Dokonca v Číne ich tisícročia používajú ako liečivé „bylinky“.

Okrem toho, kto si ich obľúbi, ostane im celý život verný pre ich nezameniteľnú vôňu a chuť.  Dnes si hubové pesto už môžete urobiť kedykoľvek, vôbec to nezáleží od hubovej sezóny, aj keď sa priznám, že čerstvé z lesa sú samozrejme najlepšie. Tohtoročná sezóna hubárom priala a tak ste si možno čo to doma aj nasušili. Nadopujte sa prírodnými vitamínmi podľa Dalito.sk. Obzvlášť jednoducho a aj mimoriadne labužnícky.

SUROVINY


25g sušených lesných, ja mám rada kozáky (úmerne aj čerstvé huby akékoľvek), 190 g očistených šampiónov, 1,5 šálky čerstvej petržlenovej vňate, ½ šálky vlašských orechov, 2 strúčiky cesnaku, 3/4 šálky olivového oleja, ½ šálky strúhaného parmezánu, biele korenie,soľ

POSTUP

Sušené huby povaríme do mäkka cca 30 minút.

Zatiaľ si na troche olivového oleja opražíme očistené šampiňóny , ale tak, aby sme ich nepripiekli, ale zároveň voda z nich sa vyparila. Necháme vychladnúť.

Potom už iba všetky suroviny rozmixujeme ponorným mixérom tak, že olej dolievame postupne.

Na záver už iba pridáme a rozmixujeme aj parmezán.

Hubové pesto tesne pred rozmixovaním aj so syrom/foto: Dalito.sk

Osolíme, okoreníme a poriadne premiešame.

RADA

Hubové pesto je výborné nielen na cestoviny, či hrianky, ale aj na mäso, do polievky či na zelený šalát. Aby vám v chladničke vydržalo dlhšie, ak ho teda nezjete rovno celé, odporúčam vám ho zaliať olivovým olejom nad, aby pesto ostalo v oleji vždy ponorené.


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *