Životný štýl

Recept pre chudobných: Lacná hubová polievka zo špargľových šupiek

Hubová polievka zo špargle

Naša rodina žije mimoriadne minimalisticky. Nevidím dôvod, prečo by som doma mala oprašovať napríklad štyri krémy na tvár alebo hlúposti, ku ktorým sa už nikdy nevrátim. Aj v skriniach máme len to najpodstatnejšie. A vôbec nemám pocit, že mi niečo chýba. Naopak, cítim sa veľmi slobodne. Rovnako je to aj s našou chladničkou.

Vždy je v nej len to, čo naozaj momentálne zjeme. Ak náhodou niečo zvýši, skončí to v mrazničke. Nevyhadzujem naozaj nič a tak aj nádoba na bio odpad je nám zbytočná. Málokedy dokonca šúpem zemiaky a nevyhadzujem ani šupky zo špargle.

Hlavným dôvodom je to, aby som v kuchyni strávila čo najmenej času, ktorý môžem prežiť s rodinou inak. No a potom zdražovanie potravín, ktoré sa už štverá do nenávratných výšok.


To však ešte neznamená, že si doma nepochutíme na delikatesách. Presne takto vznikol aj recept na moju kyslú hubovú polievku zo šupiek špargle.

SUROVINY

Vývar zo špargle z predchádzajúceho dňa, šupy z viazanice špargle, väčšia hrsť sušených alebo čerstvých húb, menšia chilli paprička, ocot, 1 PL kryštálového cukru, ochutená bylinková soľ, čerstvá petržlenová vňať, vajce, nové korenie, 4 veľké bobkové listy, slané maslo a 1 zarovnanú polievkovú lyžicu múky na zápražku.

POSTUP

Šupy zo špargle poriadne v hrnci vyvarím aj s hubami a bobkovým listom. Nechám variť  asi 30 minút. Takmer rozvarené šupy vyberiem a pridám na drobno nakrájanú malú papričku, nové korenie a osolím. A trochu pod polievkou stiahnem teplo.


Pridám vajíčko, ktoré priamo v polievke poriadne rozhabarkujem.

Na menšej panvičke roztopím maslo, na ktorom rýchlo opražím múku tak, aby som ju nepripiekla. Pridám do polievky a habarkou opäť poriadne rozšľahám, aby sa mi nerobili hrudky. Polievka by stále mala jemne bublať, čo nám pomôže aj pritom, aby sa v nej zo zápražky nevytvorili hrudky.  

Podľa chuti už iba prilejem ocot, opäť poriadne rozhabarkujem, prihodím cukor a poriadne zamiešam.  Hotovo. Pri servírovaní už len priamo do tanierov pridám na jemno nasekanú petržlenovú vňať, alebo kúsok póru.  

RADA

Polievka nám najviac chutí s hriankami s domácim pestom. Ak mám po ruke zopár zemiakov, stačia dva, nakrájam ich na malé kocky a varím rovno so šupami a hubami.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu a raz mesačne vyhrať knihu podľa vlastného výberu)


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *