Recept: chutné pesto z petržlenovej vňate rovno z balkónu

Dalito.sk/ilustračné foto: TG 23/Shutterstock
LUCIA TOMEČKOVÁ -

Uprednostňujem vlastnú petržlenovú vňať, ktorú si úplne bez problémov vypestujem aj na balkóne. A ak  zima nie je tuhá, mám ju čerstvú k dispozícii po celý rok. Je to dvojročná rastlina, aj tak si semienka vysadím každý rok. Máme totiž zvýšenú spotrebu vňate. Vždy v marci a ešte sa mi nestalo, že by ma petržlen na balkóne zradil.  

Záhradníci z vysádzania petržlenu robia na môj vkus strašnú vedu. Od ako husto, ďaleko, hĺbky a tak. Jediné, čo na balkóne dodržiavam je, že vňať vysádzam od marca do júna. Vždy keď mi napadne, alebo mi v tomto čase ostane nejaký kvetináč prázdny. Najčastejšie potom, ako ho prelejem alebo naopak, vyschne. Petržlenovú vňať vysádzam doslova na hulváta. Trochu odhrniem zeminu, posypem semiačkami vňate, prikryjem zeminou, trochu potľapkám a hotovo. A tak si aj petržlenové pesto môžem doma pripraviť kedykoľvek mi napadne.

Samozrejme, ak nemáme zvýšenú spotrebu. To sa deje vtedy, keď dostaneme chuť na petržlenové pesto s mrkvou, či na opečenom chlebe. Táto dobrota je síce netradičná, ale naozaj veľmi chutná. Vrelo ju odporúčam aj z toho dôvodu, že petržlen nepatrí iba do polievky, ale už oddávna ho staré matere používali aj ako domáci liek, teda liečivú bylinku. Obsahuje totiž vysoké množstvo minerálov, vláknin, vitamínov, či bielkoviny, ktoré majú blahodarný dopad na zdravie a imunitu človeka. Nenáročná a nenápadná rastlinka pôsobí pozitívne na celý ľudský organizmus.  Má nevyčerpateľný pomer živín, ktoré pozitívne pôsobia nie len na imunitu, ale aj trávenie a tým vylučovanie.

SUROVINY

viazanička čerstvej petržlenovej vňate, 30 g píniových orieškov, 2 strúčiky cesnaku, za hrsť parmezánu, olivový olej, mleté čierne korenie, soľ

POSTUP

Na panvici si na sucho opražíme píniové oriešky . Umytú petržlenovú vňať nakrájame na menšie kúsky, ku ktorým pridáme vychladené pínie a roztlačený cesnak. Pridáme syr a štipku čierneho korenia. So soľou opatrne. Ručným mixérom za pomalého prilievania oleja  mixujeme až kým z toho nie je hladká súvislá hmota. Nič viac, nič menej. Veľmi jednoduché. V chladničke jemne zaliate olejom nám pesto vydrží dlho.

Ak si pesto chcete aj odložiť, stačí ho zaliať olivovým olejom. V chladničke vydrží dlhšie/foto: autorka

RADA

Naše domáce petržlenové pesto je vhodné aj do omáčok, cestovín, k mäsu, do šalátov a nátierok.  Aj tak ho máme najradšej na hrianke. Bombové je aj pri večernej televízii so surovou mrkvou. Nakrájanými hranolčekmi len tak bagrujeme do pesta. Lepšie ako čipsy, no nie?  Veď petržlenová vňať obsahuje veľa vody, vitamínov A, B, C, E, K, železa, bielkovín, selénu, sacharidov, vlákniny. Obsahuje aj luteín, zinok, meď, vápnik, draslík, fosfor, horčík, sodík, mangán, omega 3, omega 6 kyseliny, betakarotén, kyselinu listovú a pantoténovú. Vhodná je aj pri boji s osteoporózou , či srdcovo- cievnymi ochoreniami. Vraj má vplyv aj na nepravidelnú menštruáciu.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)