Ladislav Kužela: Vitamínmi sa môžete aj predávkovať. Je to veľmi nebezpečné!

Dalito.sk/ilustračné foto: fizkes / Shutterstock.com

Predávkovanie železom sa stáva problémom v USA, kde sa bežne pridáva do mnohých potravín, vrátane cestovín a cereálií. Náhrada kyseliny listovej u žien, ktoré sa snažia otehotnieť, bola jedným z veľkých vitamínových úspechov v posledných rokoch, keďže sa dokázal znížiť výskyt vrodených chýb o približne 70 percent, čo však viedlo mnohé krajiny k tomu, aby ho pridali do každého jedla.

Francúzsko odolalo tomuto trendu a rozhodlo sa pravdepodobne správne nakoľko sa ukazuje, že vysoké hladiny folátu (kyseliny listovej) môžu viesť k zdravotným problémom a dokonca až k zvýšenému riziku vzniku rakoviny. Taktiež nadmerné používanie doplnkov vitamínu D bolo v niekoľkých štúdiách spojené s oslabenou hustotou kostí, ako aj so zvýšeným rizikom vzniku zlomeniny. Doplnky vápnika sa v štúdiách zase spájali dokonca s mierne zvýšeným rizikom srdcových chorôb a náhlych cievnych mozgových príhod, pravdepodobne v dôsledku upchávania vápnikom a poškodzovania kľúčových tepien.

NAŠE TELO NIE JE CHEMICKÁ TOVÁREŇ

Naše telá a najmä naše črevá sa nedokážu vysporiadať s veľkým množstvom chemických doplnkov. Väčšina zdravých ľudí v západných krajinách má síce ďaleko od nedostatku bielkovín, no marketing nám hovorí niečo iné.

Potravinársky priemysel pridal pár gramov bielkovín naviac do čokoládových tyčiniek, aby vyhlásil, že ich kalorické produkty, ktoré boli kedysi vysoko energetické, sú teraz „vysokobielkovinové“ a teda ide o perfektné občerstvenie do telocvične.

Áno je pravdou, že siloví športovci majú vyššie nároky na bielkoviny v porovnaní s ostatnými, ale ide sa o malý rozdiel, len okolo 50 g za deň, ktorý možno ľahko dorovnať napríklad zjedením konzervy pečených fazúľ. Pri budovaní svalov tiež treba vedieť, že nie je rozdiel medzi rastlinnými a živočíšnymi bielkovinami, takže steakové a vajíčkové diéty nie sú až tak potrebné. Niektoré štúdie, vrátane tých, ktoré sponzoroval potravinársky priemysel naznačili, že proteínové občerstvenie alebo nápoje môžu pomôcť pri regenerácii svalov.

Veľa kvalitnejších štúdií však ukázalo, že proteínové „snacky“ nevykazujú žiadne výhody v porovnaní s konzumáciou bielkovín pred cvičením. Môžete sa preto vyhnúť drahým doplnkom a získať rovnaký úžitok z hrsti orieškov, ktoré zjete na ceste do alebo z posilňovne.

Aj keď sa vysoké hladiny bielkovín nepovažujú za škodlivé pre naše obličky, mnohé z obľúbených značiek doplnkov obsahujú dlhý zoznam aditív, chemikálií a dochucovadiel, ktoré žiaľ neboli riadne testované. Ak si preto vyberiete sójový proteínový prášok po tréningu, bolo by pre vás pravdepodobne oveľa lepšie, keby ste tieto potraviny s vysokým obsahom bielkovín zjedli v ich prirodzenej forme. Ak denne jete niekoľko potravín bohatých na bielkoviny, takmer určite si splníte svoje požiadavky na bielkoviny aj bez chémie.

PREČO SI MYSLÍME, ŽE CHÉMIA JE LEPŠIA AKO NORMÁLNA STRAVA?

Prečo si toľko ľudí myslí, že výživové doplnky sú lepšie ako skutočné jedlo? Môžu za to aj roky reklamy, lákavých ponúk, zázračných článkov…

Vezmite si napríklad takú paradajku. Je prirodzene bohatá na lykopén, čo je silný antioxidant, ktorý sa spája so znížením rizika srdcových ochorení. Mnohí ľudia si namiesto jedenia paradajky kupujú doplnky s obsahom lykopénu na internete. Prehľad viac ako tridsiatich štúdií však naznačuje, že títo ľudia doslova plytvajú svojimi peniazmi. Skutočná paradajka vo všeobecnosti totiž funguje lepšie, efektívnejšie a to pravdepodobne kvôli stovkám ďalších chemikálií, ktoré obsahuje. Existujú podobné štúdie s inou zeleninou, ako je brokolica.

Nedávny prehľad, ktorý zahŕňal 79 randomizovaných štúdií sledujúcich 112 000 ľudí, dospel k záveru, že užívanie doplnkov omega-3 s dlhým reťazcom (rybí olej, EPA alebo DHA) neprospieva zdraviu srdca a ani neznižuje riziko mŕtvice alebo smrti z akejkoľvek príčiny. Veľká štúdia z roku 2019 na 25 000 Američanoch nezistila žiadne výhody rybieho oleja pri prevencii srdcových chorôb alebo rakoviny.

Viacero správne realizovaných randomizovaných štúdií, ktoré sledovali antioxidačné vitamíny, ako napríklad karotén, selén a vitamín E nezistili žiadny prínos na srdcové choroby a v skutočnosti sa zistilo zvýšené riziko srdcového zlyhania v skupinách, ktoré ich užívali.

Napriek tomu, čo nám hovoria potravinárske spoločnosti, veda ukazuje, že zdraví ľudia nepotrebujú výživové doplnky. Namiesto jedenia doplnkov, by sme mali jednoducho jesť pestrú škálu čerstvých potravín a dopriať si pár minút slnečného svitu denne. Pre 99 percent ľudí to poskytne všetky zdravé vitamíny a minerály, ktoré kedy budeme potrebovať.

DALI STE SI DNES ZÁZRAČNÚ ODMERKU PRÁŠKU, ČO VYRIEŠI OD VLASOV, AŽ PO NECHTY VŠETKO?

Priatelia, určite sa nechcem nikomu vysmievať, či odsudzovať za to, že v jeho poličkách sú rôzne vitamíny, či prášky. Ak ste čítali predošlé príspevky, aj ja sám sa priznal, že vitamín C, či zinok a aj omega som niekedy užíval. No preštudoval som si mnoho vedeckých štúdií a poučil som sa.

Ak aj napriek spomínaným vedeckým výsledkom hodláte pokračovať v užívaní doplnkov, prosím uistite sa, že presne viete čo a koľko užívate, pretože príliš vysoká dávka týchto chemikálií môže žiaľ mať aj škodlivé účinky na vaše zdravie. Pamätajte si, že prakticky žiadny vitamínový alebo minerálny doplnok nebol preukázaný ako prínosný v riadnych randomizovaných štúdiách u ľudí a čoraz viac sa ukazuje, že ich jedením ľudia dokonca riskujú spôsobenie škody.

Prepadli sme týmto módnym trendom, pretože chceme rýchlu nápravu a zázračnú podporu zdravia a denný doplnok vitamínov a minerálov sa môže preto zdať ako ideálne riešenie. Každý má rád pocit, že „robí niečo dobré pre seba“. Treba ale vedieť, že všetky možné výživové doplnky sveta nedokážu napraviť škody napáchané zlou stravou a ako vidíte veda, ktorá sa zaoberá efektom výživových doplnkov, jednoducho ukazuje stále viac a viac, že vo väčšine prípadov sa iba o marketing, na konci ktorého sú len peniaze.

Náš prístup, kedy hľadáme jedinú magickú zložku, ktorá by dokázala vyliečiť všetky naše neduhy, vlastne ilustruje aj naša láska k vitamínom. Zamerajme sa radšej na to, aby sme jedli kvalitné jedlo ktoré, ak obsahuje čo najrozmanitejšiu rastlinnú vlákninu, obsahuje aj väčšinu vitamínov, ktoré potrebujeme. Spolu s našimi črevnými mikróbmi si ešte dokážeme vyrobiť zvyšok potrebných vitamínov a to prirodzene.

 A na otázku či je pravda alebo mýtus, že užívanie vitamínových doplnkov zlepšuje naše zdravie a predchádza chorobám, si po prečítaní týchto riadkov dajte odpoveď každý sám.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)