Spektrum

„Liptovské droby“ ďalšou slovenskou špecialitou s chráneným označením

Aj ku Žitavskej paprike, Stupavskému zelé či Skalickému trdelníku sa pridali aj Liptovské droby s chránenou značkou. Sú tak ďalšou slovenskou špecialitou s chráneným zemepisným označením. Dalito.sk o tom informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej Komisie v SR.

Ide o špecifický druh jaterníc vyrábaných starou remeselnou metódou. Výnimočnosť výrobku predstavuje zemiaková náplň so škvarkami, korením a plnená do prírodných bravčových alebo hovädzích čriev. Typické sú pre región Liptova.

Žiadosť o zápis zemepisného označenia „Liptovské droby“ vychádza z pôdnoklimatických podmienok, histórie regiónu a tradícií. Založená je na know-how miestnych výrobcov a dobrom mene výrobku.


Liptovské droby sú špecifickým druhom jaterníc vyrábaných starou remeselnou metódou. Špecifickosť výrobku predstavuje zemiaková náplň so škvarkami, korením a plnená do prírodných bravčových alebo hovädzích čriev. Liptovské droby sú netrvanlivý výrobok.

Presný opis špeciality podľa zápisu do žiadosť

  • Výrobok má okrúhly prierez a tvar zakriveného valca.
  • Priemer výrobku je 30 – 50 mm, dĺžka 100 – 250 mm a hmotnosť 100 – 300 g.
  • Liptovské droby sa po naplnení na požadovanú dĺžku zopínajú drevenou špajdľou.
  • Črevo tesne dolieha k náplni, ktorá je pripravená z nastrúhaných zemiakov, mletých škvariek a cibule na jemnú štruktúru a s koreninami.
  • Podiel zemiakov v Liptovských droboch na 1 kg je 75 – 85 % hmotnosti, škvariek 8 – 10 % hmotnosti, bravčovej masti 5 % a soli najviac do 1,7 %.
  • Konzistencia výrobku je mäkká, povrch hladký, mierne vlhký a čistý.
  • Farba na povrchu je svetlosivá a na priereze je sivožltá.
  • Vôňa a chuť je zemiakovo-korenistá.
  • Liptovské droby sa predávajú uvarené a pred priamou konzumáciou sa tepelne upravujú pečením.

Všetko o novej chránenej zemepisnej špecialite Slovenska nájdete TU.


Do zoznamu Chránené zemepisné označenie patrí viac ako 718 potravín. Podmienkou získania označenia je, aby v danej oblasti krajiny prebiehalo aspoň jedno štádium výroby.

Do zoznamu zo slovenských potravín patria aj:

  • Slovenský bryndza
  • Skalický trdelník
  • Skalické zelé
  • Slovenský oštiepok
  • Slovenská parenica
  • Levický slad
  • Žitavská paprika
  • Oravský/Zázrivský korbáčik
  • Tekovský salámový syr

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)



Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *