Novú kuchyňu je dôležité naplánovať do detailov

ilustračné foto: archív Dalito
DALITO -

Ak by sme mali vybrať jednu miestnosť, ktorú je najťažšie zariadiť, aby v nej všetko „fungovalo“ tak, ako má, zrejme to bude kuchyňa. Musí v nej zákonite byť množstvo prvkov, ktoré treba skĺbiť spôsobom, že jej každodenné používanie bude intuitívne a komfortné.

Usporiadanie kuchynskej linky má veľkú dôležitosť

Dominantou každej kuchyne je pochopiteľne kuchynská linka. Jej súčasťou sú kuchynské spotrebiče, kuchynský drez, pracovná doska a samozrejme, množstvo úložného priestoru, ktorý je v kuchyni skrátka potrebný. A to tak v prípade úložného priestoru pre všetky možné potraviny, napríklad kvalitný manuka med a aj v prípade úložného priestoru pre menšie kuchynské vybavenie.

Práve usporiadanie kuchynskej linky je to, čo má najväčší vplyv na to ako sa vám bude kuchyňa používať. Rozloženie jednotlivých prvkov kuchynskej linky preto musí prísne podliehať ergonómii pri varení. Tu naozaj platí, že je lepšie „dvakrát merať a raz strihať“, keďže kuchynskú linku nemôžete len tak „prehádzať“. Drobnosti ako stojan s odolnými kuchynskými nožmi ľahko presuniete, ale pevné súčasti kuchynskej linky budú stále tam, kde sa ich rozhodnete mať pri navrhovaní kuchyne.

Kľudne si preto už vo fáze návrhu snažte predstaviť, ako by ste v novej kuchyni postupovali pri príprave jedál. Získate tak predstavu o tom, či vami plánované rozloženie jednotlivých prvkov kuchynskej linky má logiku.

Pri používaní kuchyne oceníte každý detail

Nie je to však len taká zjavná vec ako kuchynská linka, čo má vplyv na každodenné používanie kuchyne. V kuchyni je dobré myslieť skutočne na každý detail, napríklad aj na tieniacu techniku.

Účinné tienenie, napríklad efektívne vonkajšie rolety, ktoré budú v lete chrániť kuchyňu pred prehrievaním, určite oceníte, keď kuchyňu „vyhrejete“ samotným varením, či pečením. Samozrejme, ide naozaj o detail, ale v konečnom dôsledku aj to prispeje k tomu, aby ste vo svojej novej kuchyni trávili čas skutočne s radosťou.